4 Ekim 2024 Cuma

Kerestecioğlu: Zorla kaybetmelere asla izin vermeyeceğiz

Kaybetme politikasının Türkiye'nin gerçeği haline geldiğini belirten HDP Milletvekili Kerestecioğlu, sosyalist işçi Gökhan Güneş evine dönse de kimin kaçırdığını, alıkoyduğunu ve olayın iç yüzünü öğrenmek için konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Kerestecioğlu; Gülistan Doku, Hürmüz Diril, Mehmet Bal, Hüseyin Galip Küçüközyiğit, Yusuf Bilge Tunç'un akıbetlerinin hala açıklanmadığının altını çizdi ve kirli savaş metotlarına izin vermeyeceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis'te güncel gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

En temel hak olan yaşam hakkının bile güvence altında olmadığına dikkat çeken Kerestecioğlu, "Kayıplar dün olduğu gibi bugünün Türkiye'sinin bir gerçeği haline geldi. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyünde 11 Ocak 2020'de eşi Şimuni Diril ile birlikte kaybolan Hürmüz Diril'den bir yıldır haber alınamıyor. Bir başka örnek, Silivri Hapishanesindeki oğlunu görmek için 24 Ocak 2020'de Batman'dan İstanbul'a giden Mehmet Bal. Mehmet Bal, o günden beri kayıp. Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 gününden beri kayıp. Ülkedeki her muhalefet sesini teröre bağlayıp, büyük mücadeleler yürüttüklerini iddia edenler, bir genç kadını bir yıldır bulmamaktan utanmıyorlar ve kibirle görevlerine devam ediyorlar."

'KÜÇÜKÖZYİĞİT VE TUNÇ'TAN HALA HABER ALINAMIYOR'
15 Temmuz darbe girişimin ardından insan kaçırma ve yasadışı alıkoyma vakalarının sıradan hal aldığını ifade eden Kerestecioğlu, "Hak İnisiyatifi, 2016-2019 arasında 28 kişinin kamu görevlileri tarafından zorla ve yasadışı şekilde uzun süre alıkonulduklarını raporladı. Kamuoyu baskısı sonucunda, aylar sonra bu kişilerden bazılarının ne hikmetse emniyette gözaltında oldukları ortaya çıktı. Dahası, yakınlarının kaçırıldığı yönünde beyanlarda bulunduğu bu kişilerden biri olan Yusuf Bilge Tunç'tan hala haber alınamıyor. Yine, KHK ile görevinden ihraç edilen, altı ay tutuklu yargılanıp tahliye edilen bir eski Başbakanlık çalışanı olan Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in 29 Aralık 2020 tarihinden itibaren kayıp olduğu ailesi tarafından dile getiriliyor. Zorla kaybetmeleri, yasadışı şekilde alıkoyma, gözaltında işkence ve cinsel şiddet olaylarını darbe dönemlerinden ve 90'lardan çok iyi biliyoruz. İnsanlığa karşı suç anlamına gelen bu kirli savaş metotlarının, devlet suçlarının yeniden yönetim araçlarından biri haline gelmesine asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

'GÖKHAN GÜNEŞ'İ KAÇIRANLAR KİM?'
Kaçırılarak beş gün alıkonulan ve sistematik işkenceye maruz kalan sosyalist işçi Gökhan Güneş'in kimler tarafından kaçırıldığını, alıkonulduğunu ve olayın iç yüzünü soran Kerestecioğlu, şöyle devam etti: "Bilinsin ki bunun da peşindeyiz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki geçmişte devletin, kamu görevlilerinin işlediği suçlar aydınlatılsaydı, bir kısım çetelerle işbirliği halinde işlenen suçların üstü örtülmeseydi, 2021 Türkiye'sinde zorla kaybetmeleri konuşmuyor olurduk. Bakın, 1992'de Diyarbakır'da Kürt aydını Musa Anter'in katledilmesine ilişkin dava zamanaşımıyla kapatılma tehlikesi altında. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi, tüm arşivlerini açması gerekirken, tıpkı Hrant Dink cinayeti gibi, Musa Anter cinayetinin de aydınlatılmasının önündeki en büyük engel bizzat bu iktidardır. Bu örneklerin hiçbiri yargının bağımsız olduğu bir ülkeden örnekler olamaz."