21 Eylül 2024 Cumartesi

Kenya'daki Müjde Kilisesi'nde ölenlerin sayısı 303'e yükseldi

Kenya'daki Uluslararası Müjde Kilisesi müritlerinin açlıktan ölmelerine ilişkin başlayan dava kapsamında süren kazı çalışmalarında toplam 303 cesede ulaşıldığı açıklandı. Yetkililer kayıp 600 kişinin bulunması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da açlıktan ölmeleri halinde cennete gidecekleri vaat edilen Uluslararası Müjde Kilisesi'ne bağlı müritlerin toplu şekilde gömüldüğü ormandaki kazı çalışmalarında bulunan ceset sayısı 303'e çıktı. Hakkında açılan dava süren Paul Mackenzie liderliğindeki tarikatın 600'den fazla müridi ise hala kayıp. Soruşturmayı yürüten yetkililer, olayın ortaya çıkmasının ardından ülkenin Hint Okyanusu kıyısındaki Malindi kenti yakınlarında bulunan Shakahola ormanında başlayan kazı çalışmalarının daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Mackenzie'nin 65 müridi 6 Haziran ile 10 Haziran arasında yerleştirdikleri kurtarma merkezinde yemek yemeyi reddettikleri için pazartesi günü intihara teşebbüsle suçlandı. İçişleri Bakanı Kithure Kindiki geçen ay Mackenzie'den kurtarılan müritlerin bir kısmının yemek yemeyi reddettiğini ve bir kişinin daha açlıktan öldüğünü duyurmuştu.

Tarikat lideri Paul Mackenzie ve beraberindeki 14 tarikat üyesi, en az 31 müridin gizli mezarlarda gömülü olduğu ihbarı üzerine polis tarafından 21 Nisan'da gözaltına alınmıştı. O tarihte yerel basın, gözaltındaki tarikat lideri Paul Mackenzie'nin yemek yemeyi ve su içmeyi reddettiğini yazmıştı. Kefaletle serbest bırakılma talebi reddedilen tarikat lideri hakkında açılan dava devam ediyor ancak henüz Mackenzie'nin savunması alınmadı.

Bulunan cesetler üzerinde yapılan otopsileri yürüten Adli Tıp Kurumu'nda görevli patolog Dr. Johansen Oudor geçen ay, "Müritlerin ana ölüm sebebi açlık gibi görünse de, çocuklar dahil olmak üzere bazı müritlerin boğulduğuna ve dövüldüğüne dair izler olduğunu" söylemişti. Mahkemeye delil olarak sunulan belgelerde cesetlerden bazılarının organlarının çıkarıldığı iddiasına yer verilmiş ve "Şüphelinin birkaç kişinin dahliyle organ kaçakçılığı yaptığına dair şüpheler bulunduğu" ifade edilmişti.