16 Eylül 2024 Pazartesi

Kent A.Ş. direnişçilerinden 'Hırsız değil emekçiyiz' yürüyüşü

"Hırsız değil emekçiyiz" şiarıyla Karşıyaka çarşıda yürüyen Kent A.Ş. direnişçileri, kod 46'ya gerekçe sunulan iddiaların ispatlanmasını istedi. Direnen işçiler, "Bu onur kırıcı karardan dönün" diyerek patronları uyardı. 

İzmir Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. işçilerinin direnişi sürüyor. 9 Ağustos'ta 93 işçi patronun güvenini kötüye kullanma, hırsızlık, meslek sırlarını ortaya atması gibi eylemleri kapsayan kod 46 ile işten çıkarıldı.

"Hırsız değil, emekçiyiz" diyen işçiler Karşıyaka çarşıda yürüdü. KESK Şubeler Platformu Temsilcileri, Karşıyaka Belediyesinde örgütlü Tüm Bel Sen 2 No'lu şube yöneticileri ve üyeleri, Karşıyaka Belediyesi Personel A.Ş. işyeri temsilcileri ve üyeleri, Genel-İş 6 No'lu Şube Başkan ve yöneticileri, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ile il ilçe yöneticileri, TİP, Sol Parti, TÖP ve TKH de katıldı. "Haksız, hukuksuz bir şekilde kod 46 ile işimizden edildik. İşimizi geri istiyoruz" pankartı ve "Sosyal belediyecilik dediniz hepimizi ekmeğimizden ettiniz", "İşimizi geri istiyoruz", "Maaşımızı parça parça alıyoruz diye hakkımızı istedik, işimizden olduk" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, "Hırsız değil emekçiyiz", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 

'İŞÇİLER, DİRENİŞİ BIRAKIP YANGINA YARDIMA KOŞTU'
Belediye önündeki direniş alanında son bulan yürüyüş sonrası basın açıklaması yapıldı. Söz alan Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, Karşıyaka'da yangınların çıktığı esnada, Karşıyaka Belediyesinin önünde işlerini geri isteyen Kent A.Ş. işçilerinin direniş alanını bırakarak hiç düşünmeden yardıma koştuğunu hatırlatarak bu işçilerin SGK çıkışlarının Kod 46 ile yapıldığını belirtti.

'İDDİALARINIZI İSPATLAYIN'
İşten atılan işçilerin hiçbirisinin hırsızlık yapmadığını, güveni kötüye kullanmadığını, herhangi bir sırrı ortaya atmadığını belirten Gümüştekin, "Böyle bir iddia ispatlanmak zorundadır. Biz çok açık ifade ediyoruz böyle bir şey varsa bize dava açın. Bu suçlamaları asla kabul etmiyoruz, bu yanlıştan bir an önce dönmenizi istiyoruz" dedi. İşçilerin yıllardır taksit taksit aldığı ve zamanında alamadığı maaşları için bankalar tarafından icraya verildiğini, ev sahibinin evden çıkardığını, işe gelmek için dahi yol parasını başkalarından istediğini belirten Gümüştekin, "Karşıyakamızın kafe ve restoranlarında, spor tesislerinde, çay ocaklarında ve belediyenin tüm müdürlüklerinde işimizin gerektirdiği gibi canla başla Karşıyaka halkına güler yüzle hizmet ettik. Bunun karşılığı emekliliği gelmiş olan insanları dahi tazminatsız çıkartmak olmamalıydı" ifadelerini kullandı.

'HAKKIMIZI ARAMAYA DAVET EDİYORUZ'
Bu koşullarda yıllarca emek veren çalışanların ödülünün haksız, hukuksuz bir şekilde üstelik tazminatsız olarak işten atılmak olduğunu ifade eden Gümüştekin, "Bu durumu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz ve bu tutumunuzu değiştirene kadar yani işimize geri dönene kadar haklıyız, kazanacağız demeye devam edeceğiz ve kazanacağız" dedi. Kod 46 ile çıkartılan işçilerin mahkemeyi kazanacaklarını ve işlerine iade edileceklerini ancak mahkemelerin uzun sürdüğünü ifade eden Gümüştekin, "Bu onur kırıcı karardan dönün" dedi. İşten atılan işçilerin içinde emekliliği dolmuş olanların, yıllık izinde ve raporlu olanların, çocuğu engelli olanların, evlat edinmek için başvuranların olduğunu belirten Gümüştekin "Bu haksızlığa dur demek için milletvekillerini, il-ilçe başkanları ile yöneticilerini ve meclis üyelerini bu yanlıştan dönülmesi ve bizlerin işimize geri dönmesi hususunda, bizlerle birlikte hakkımızı aramaya davet ediyoruz. Karşıyaka halkını kendisine hizmet eden, etmek isteyen bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.