19 Eylül 2024 Perşembe

Kelebek ve Dursun'un açlık grevi 180. gününde

78 yaşındaki '96 ölüm orucu gazisi ağır hasta tutsak Mehmet Güvel'in "kuyu tipi" olmayan bir hapishaneye sevki talebiyle Oktay Kelebek ve Grup Yorum emekçisi Cem Dursun'un açlık grevi direnişi kritik seviyede. Kelebek vücut ağırlığının yüzde 35'ini, Dursun ise yüzde 29'unu kaybetti.

İzmir Buca'da bulunan Kırıklar Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Güvel'in "kuyu tipi" hapishaneden sevki talebiyle Oktay Kelebek ve Grup Yorum emekçisi Cem Dursun'un açlık grevi direnişi 180. gününde. 

78 yaşındaki Mehmet Güvel, '96 ölüm orucu gazisi, yüzde 80 engelli, wernice korsakoff ve kanser hastası. Dursun, Kelebek ve Güvel, 24 Şubat'ta Marmara Hapishanesinden birlikte "kuyu tipi" olarak tanımladıkları Buca'ya sevk edildi. Dursun ve Kelebek, "kuyu tipi" hapishaneden sevk talebiyle açlık grevi direnişine başladı, bu zaman zarfında yaşamını tek başına idame ettirmekte zorlanan Güvel'in bakımıyla ilgilendi. 

Açlık grevi direnişi sonucu "kuyu tipi" olmayan başka bir hapishaneye 16 Ağustos'ta sevk edilen Oktay Kelebek ve Grup Yorum emekçisi Cem Dursun açlık grevine halen devam ediyor. Kelebek ve Dursun, Güvel'in talebinin kabul edilmesini istiyor. 

Süresiz açlık grevi direnişinin 180. gününde olan Kelebek ve Dursun; sürekli baş dönmesi ve denge sorunu, ağız içi yaralarından kaynaklı su ve şeker alımında zorlanma, geçmeyen ağız içi yaraları, ellerinde ve vücudunda yaralar ve kararmalar, sık sık baş ağrısı, dişlerde kırılma, sürekli halsizlik, mide bulantısı, kas ve bacak ağrıları, ayaklarda yanma, kramplar, günlerce süren ishal sorunu yaşıyor. 

TAYAD'lı Aileler, 5 Ağustos itibarıyla Oktay Kelebek vücut ağırlığının yüzde 35'ini, Cem Dursun'un ise yüzde 29'unu kaybettiğini belirtti; Kelebek ve Dursun'un sağlık durumlarının kritik aşamada olduğunu kaydetti.