22 Eylül 2024 Pazar

KÇÖ alan patronlar, çalıştırdıkları işçilerin maaşını da ödemedi

Tunada Tekstil Konfeksiyonu, sendikalı oldukları ve hak aradıkları için iki işçiyi işten çıkardı. Açıklama yapan DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, patronların hem kısa çalışma ödeneği aldığını hem de çalıştırmaya devam ettirdikleri işçilerin maaşını ödemediğini duyurdu

Güngören'de bulunan Tunada Tekstil Konfeksiyonu, DİSK'e bağlı Teksil İşçileri Sendikası'na üye olduğu ve ağır çalışma koşullarına karşı haklarını aradığı için işten çıkardı.

Tekstil İşçileri Sendikası Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu'nun katılımıyla işçiler, işyeri önünde basın açıklaması yaptı. Söz alan Arslanoğlu, bölgedeki triko patronlarının kısa çalışma ödeneğine (KÇÖ) başvurduğu, işçilerini de işsizlik ödeneği almalarına yönlendirdiğini belirtti. Triko, çorap, konfenksiyon sektöründeki patronların salgını fırsata çevirdiğini söyleyen Arslanoğlu, şöyle konuştu: 

'SALGINI PATRONLAR FIRSATA ÇEVİRMİŞ DURUMDA'
"Tunada Triko'da, Akademi Triko'da, Gelişim Triko'da ve daha başka triko şirketlerinde patronlar 'işimiz yok' diye işsizlik sigortası fonuna müracaat ettiler. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak istediklerini söylediler, yine salgın koşullarında bütün bu talepler işsizlik sigortası tarafından kontrol edilmeden kabul edildi. Doğru olan buydu. DİSK olarak biz de destekledik. Emekçilerin evlerine ekmek götürmesi gerekiyordu. Ama patronlar bunu da kullandı. İşsizlik sigortası fonundan parayı aldıktan sonra olan işlerini yaptırmak üzere işçileri tekrar işe davet etti. Patronlara kısa çalışma ödeneği ödendi. Patronda işçilere dedi ki 'siz işsizlik sigortasından bir para aldınız. Ben bunun üzerini tamamlayacağım' dedi. Yani 'siz bana çalışacak bana kazandıracaksınız' dedi. Sevgili emekçiler işsizlik sigortası fonu işçilerin öz be öz kendi cebidir, kendi kasasıdır.  İşsizlik sigortasında biriken paralar işçiler işsiz kaldığı için maaşı ödensin diye orada biriktirilmiştir. Bu özel koşullarda bu salgın koşullarında, bazı patronlar kasayı soysun diye orada birikmemişti" dedi.

'BİR İŞÇİNİN SIRTINDAN ÜÇ DEFA KAZANIYOR PATRONLAR'
Patronların bir işçiden üç defa kazandığını söyleyen Arslanoğlu, Tunada patronunun otuz gün çalıştırıp maaş vermediğini ve sosyal güvenlik birimlerini yatırmadığını belittti. Arslanoğlu, "İşçiler, buna itiraz edince, itiraz DİSK'e gelince, bu sefer 'Siz sendika üyesisiniz. Siz teröristlerle iş birliği yapıyorsunuz' diye kolundan tutulup kapı dışarı edildi. Biz terörist değiliz. İşçileri soyanlar, devleti soyanlar burada. Biz kanunların tanımladığı çerçeve içinde işçilerden emir alarak sendikacılık yapıyoruz" dedi.

Arslanoğlu son olarak şunları söyledi: "Siz işsizlik sigortası kasasını soymayı kafaya koymuş olabilirsiniz. Siz devleti kandırmayı, kanunların arkasına dolanıp zengin olmayı kafaya koymuş olabilirsiniz ama yağma yok. İşçi varsa hak arayanlar işçi varsa DİSK'te oradadır. Bunun hesabını soracağız. Bunun takipçisi olacağız sadece Tunada da değil hepsi bilsinler. İşçileri soyan bütün patronların yakasındayız."