4 Ekim 2024 Cuma

KCK: Halkımız ayağa kalkmalı

Garê'ye yönelik işgal saldırısına ilişkin açıklama yapan KCK, "Bakur, Rojava, Rojhilat ve yurt dışındaki halkımız her yerde ayağa kalkarak işgalin bozguna uğratılması hamlesine katılmalı" çağrısında bulundu.

KCK Yürütme Konseyi, Garê'ye yönelik dün başlayan işgal saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Irak ve Güney Kürdistan'a yaptığı ziyaretlerin ardından dün Medya Savunma Alanlarından Garê bölgesine yönelik işgal saldırısı başladığına dikkat çeken KCK, "10 Şubat sabaha karşı birçok yerde saatlerce hava saldırısı ardından bazı yerlere asker indirmeleri yapmıştır. Şu anda Garê'de işgal ordusuyla özgürlük gerillası arasında şiddetli çatışmalar sürmektedir" dedi.

KDP'NİN ONAYI VAR
Garê alanına yönelik işgal saldırısının KDP'nin onayı ve desteği olmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığına vurgu yapılan KCK açıklamasında şu ifadeler yer  aldı: "Garê alanına hava saldırıları zaman zaman olmaktaydı. İlk defa asker göndererek karadan işgal etme harekatına girişmiştir. Kuşkusuz karadan bir işgal harekatının gerçekleşmesi KDP'nin izni, onayı ya da desteği olmadan mümkün değildir. Saldırının gerçekleştiği gün Mesrur Barzani işgale karşı çıkacağına, yine gerillayı suçlaması; bu işgale nasıl bir meşruiyet kazandırdığını göstermektedir. Zaten iki-üç aydır gerilla alanları KDP'ye bağlı askeri güçler tarafından kuşatılmıştı. Türk devletinin saldırısı böyle kuşatma ortamında gerçekleşmiştir."

İşgal harekatının PKK lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası komplo sonucu Türkiye'ye getirildiği tarihin 22. yılına denk getirilmesinin Kürtleri soykırıma uğratma ve özgürlük hareketini tasfiye etme amacı taşıdığına işaret edilen KCK açıklamasında, bu saldırının amacının aynı zaman Güney Kürdistan Federasyonunu ortadan kaldırma amacı taşıdığı belirtildi. Güney Kürdistan halkının bu amacın farkında olduğu kaydedilen açıklamada, "Xakurke ve Heftanin gibi sınıra yakın alanlardaki işgal saldırılarından sonra Başûrê Kurdistan'ın iç bölgelerine yönelik bu saldırı Kerkük ve Musul vilayetlerini ele geçirmenin önemli bir adımı olmaktadır. Türk devletinin işgal ettiği yerlerden çıkmayacağı daha önce işgal ettiği alanlardan bilinmektedir" denildi.

'HALKIMIZ AYAĞA KALKMALI'
Garê'ye yönelik işgal harekatında kullanılan savaş uçaklarının KDP'nin denetimindeki bölgeden geldiği kaydedilen KCK açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Garê saldırısı sadece gerillaya ve PKK öncülüğünde yürütülen Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı değil, tüm Kürt halkının varlığına, özgür ve demokratik yaşamına yöneliktir. Garê'ye yönelik saldırı ve işgal harekatına Kürdistan'ın her parçasındaki ve yurt dışındaki halkımız, siyasi güçler, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, kadın ve gençler tutum koymalıdırlar. Bu saldırı ile birlikte Başûrê Kurdistan'da işgale karşı bir halk hareketi gelişmeli; siyasi partiler, aydınlar, sanatçılar, gençler ve kadınlar bu halk hareketinin içinde aktif yer almalıdır. Bakur, Rojava, Rojhilat ve yurt dışındaki halkımız da 'Tecride, faşizme, işgallere son, özgürlüğü sağlama zamanı' hamlemizi bu işgale karşı aktif eylemleriyle somut tutum takınmalıdırlar. Her yerde gençlik ve kadınlar başta olmak üzere halkımız ayağa kalkarak bu işgalin bozguna uğratılması hamlesine katılmalıdır.

"Garê'nin Türk devleti tarafından işgal harekatına karşı başta Duhok ve Akre olmak üzere Kürdistan'ın tüm şehir ve kasabaları ayağa kalkarak Medya Savunma Alanları ve Başûrê Kurdistan'ın işgal edilemeyeceğini göstermelidir. Başûrê Kurdistan'ı işgalcilere dar etmelidir.

"Soykırımcı sömürgeci Türk devleti Kürt halkının her yerdeki özgürlük mücadelesine ve kazanımlarına saldırmaktadır. Saldırı ve işgallerle Kürtlerin Ortadoğu'da kurulacak yeni dengeler ve statükoda özgür ve demokratik biçimde yer almasını engellemeye ve bu temelde Kürt soykırımını tamamlamaya çalışmaktadır. Bu gerçeklik tüm Kürtlerin işgalci soykırımcı Türk devletine karşı her yerde ayağa kalkarak, bu saldırıları püskürtüp işgallere son vererek, Kürt varlığını güvenceye alıp Kürdistan'ın her parçasının 21. yüzyılda özgür ve demokratik yaşama kavuşmasını sağlamalıdır."