20 Eylül 2024 Cuma

KBG'den 8 Ocak eylemine çağrı: İsyanımızla dünyayı değiştirelim

Kadınlar Birlikte Güçlü, "Kadınların isyanı değiştirecek" şiarıyla 8 Ocak'ta Kadıköy'de düzenleyeceği eylemde erkek şiddetinden, savaşa cinsel istismardan yoksulluğa ilişkin taleplerini dile getirecek. Uzun yıllardır sürdürülen mücadelenin kadın isyanının değiştirici gücünü gösterdiğini kaydeden KGB'den İrem Kayıkçı, tüm kadınları, LGBTİ+'ları, çocukları 8 Ocak eylemine çağırdı.

AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikaları sürüyor. 2022 yılında çok sayıda kadın ve LGBTİ+, erkek egemen sistemin sömürüsüne ve şiddetine maruz kaldı. Taleplerini ve tepkilerini her koşulda dile getiren kadın ve LGBTİ+'ların eylemleri yasaklandı. Şiddet failleri cezasızlık politikalarıyla aklanırken, kadın ve LGBTİ+'lar işkenceli gözaltılarla, tacizlerle, tecavüz ve katledilme tehditleriyle karşılaştı. Bu saldırılar karşısında bir adım geri atmayan kadın ve LGBTİ+'lar hakları için sokağı terk etmedi.

Yeni yılın ilk günlerinde verilen bir karar, 2023 yılının da direniş ve isyan dolu olacağını gösteriyor.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararını onadı. 2022 yılını mücadele ile geçiren kadınlar 2023 yılında da isyanı kuşanacak. Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), "Kadınların isyanı değiştirecek" şiarıyla 8 Ocak'ta Kadıköy Beşiktaş iskelesi önünde eylemde olacak. Erkek şiddetinden savaşa, cinsel istismardan yoksulluğa her konuda sözlerini eylemde haykıracak.

KAYBEDERKEN YENİ SALDIRILARA YÖNELİYORLAR
KBG'den İrem Kayıkçı ile İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararını ve 8 Ocak eylemini konuştuk.

Kayıkçı, 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir geceyarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine binlerce kadının, yüzlerce kadın derneği, kadın kurumu, demokratik kitle örgütü, sendikalar ve partilerin karşı çıktığını hatırlattı.

2 Ocak'ta Danıştay 10. Daire'nin bu kararın iptaline dair açılan davaların tümünün iptal isteminin reddi yönünde verdiği kararı anımsatan Kayıkçı, "Ne yazık ki gördüğümüz, kararın hukuki değil gayet siyasi olduğu" dedi. Kayıkçı, özellikle 2021'den bu yana AKP-MHP koalisyonunun hem kaybettiğini hem de yeni saldırılara yöneldiğini söyledi.

AKP-MHP koalisyonu, iktidarını korumak ve hukuk yapısını da erkek egemen muhafazakar bir zeminde tutmak için farklı bir dönem açtığını dile getiren Kayıkçı, "Her zaman erkek-devlet şiddetini yaşadığımız bu topraklarda, AKP-MHP koalisyonunun, devletin tüm olanaklarını kullanarak kurumsallaştırmaya çalıştığı faşizmin kadınlara, LGBTİ+'lara, doğaya, hayvanlara yönelik topyekün savaş ilan ettiğini görüyoruz" dedi.

'DANIŞTAY VERDİĞİ KARARLA ERKEK DEVLET ŞİDDETİNİ SAHİPLENDİ'
25 Kasım eylemine yönelik polis saldırısı, işkenceli gözaltılar, tecavüz ve öldürme tehditlerini hatırlatan Kayıkçı, "Giderek artan erkek devlet şiddeti bu zemini AKP-MHP iktidarının ekonomik krizle bir anlamda artan şiddet ortamlarından besleniyor. Bu güveni oradan alan bir erkek şiddeti gözlemliyoruz. Bu yüzden birçok ülkede yürürlükte olan, eksiksiz şekilde uygulanmaya çalışılan İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çekilinmesi zaten siyasi ve hukuka aykırıyken tamamen kadınlara karşı, kadınları korumaya karşı, LGBTİ+'lara karşı ayrımcı bir yerde duruyorken Danıştay'ın da bu kararı, erkek devlet şiddetini sahiplendiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadın, çocuk ve LGBTİ+'lara her türlü şiddeti uygulayanların yargı eliyle korunduğunun altını çizen Kayıkçı, Türkiye Kadın Hareketi Federasyonu'nun yaptığı bir araştırmaya göre 2008-2022 yılları arasında en az 4 bin kadının katledildiğini aktardı. Kayıkçı, "Kadın kırımına dönüşen bu süreci kabul etmediğimize dair o kadar çok söz ve eylem ürettiğimiz bir yerde alenen gördüğümüz kadınları dışlayan, kadınları tamamen ev içine, aile içerisine hapsolmasını isteyen bir siyasi iktidarın, erkek egemen zihniyetin sadece savaş baltalarını bilediğidir" vurgusu yaptı.

'İSYANLAR DEĞİŞTİRİYOR'
Kadınlar Birlikte Güçlü, 2023'ü 8 Ocak'ta Beşiktaş İskelesi önünde yapacakları eylemle selamlayacak. Eyleme ilişkin de bilgi veren Kayıkçı, şöyle devam etti:
"Kadınların isyanı değiştirecek diyoruz. Çünkü yıllardır kadınların sokakta, mahallede, fabrikada, kampüste yürüttüğü mücadele bunu gösterdi. İsyanlar değiştiriyor, kadının mücadelesi değiştiriyor. Dönem açısından her ne kadar önümüzde seçimler olsa da ne sadece seçimle ne de sadece mücadelemizle biteceğini görüyoruz. 2022'yi geride bırakırken birçok mücadele, kazanım ile 2023'ü karşılıyoruz dedik. Neleri ellerimizden almaya çalıştıklarını gördüğümüz bir yerde kadınların kurtuluş, özgürlük mücadelesinin dozunun artacağını, daha fazla kitleselleşeceğini belirtmiş oluyoruz. Kadınlar Birlikte Güçlü olarak 8 Ocak'ta Kadıköy Beşiktaş iskelesi önünde 'Kadınların isyanı değiştirecek' şiarıyla yan yana geliyoruz. İstanbul'un birçok ilçesinde kadınlar farklı farklı eylemler yapıyor. Özellikle son iki haftadır bildiri dağıtımı, dilek kutusu, pankart boyama eylemleri yapılıyor. Tüm kadınları dayanışmayı büyütmeye, isyanımızla beraber hem ülkeyi hem toplumu hem dünyayı değiştirmeye ve kadınlardan, barıştan, çocuklardan, LGBTİ+'lardan yana gelecek için kurucu bir güç olmaya çağırıyoruz."