20 Eylül 2024 Cuma

KBG: Kız okullarına izin vermeyeceğiz

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "kız okulları" ifadesine tepki gösteren Kadınlar Birlikte Güçlü, "Kendi cinsiyetçi algılarını bizlere entegre edebilecekleri koşulları oluşturanlar şimdi de kadınları, kız çocuklarını ve LGBTİ+ları daha fazla dışlayan, ayrıştıran yeni bir saldırıyla karşımızdalar" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "kız okulları" ifadelerine tepki olarak Fatih'te bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Kadınlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden yürüyüşe geçince polis tarafından durduruldu. Polisin ablukasını kıran kadınlar yürüyüşün ardından parkta pankartlarını açtı. Eyleme, Yeşiller ve Sol Parti (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Kezban Konukçu ve Özgül Saki de destek verdi.

"Kız okulları okullaşmanın değil, ayrımcılığın adımıdır. İzin vermeyeceğiz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Evrim Gürenin okudu.

"Devlete görevinin tarikatları değil; çocukları, kadınları korumak olduğunu bir kez daha hatırlatmak için buradayız" diyen Gürenin, ilk olarak H.K.G. davasına dikkat çekti ve davanın takipçisi olduklarını kaydetti. Gürenin, "Bu çocuk istismarında aile, cemaat ve devlet kurumlarının adeta bir suç şebekesi gibi çalıştığını gördük. H.K.G.'nin 14 yaşındayken gittiği hastanede, yaşı reşit birinden aldıkları örnekle çarpıtılmış belge hazırlayanlardan, takipsizlik kararı veren savcılığa hepsi bu suça ortak oldular" dedi.

Yakın zamanda yaşanan çok sayıda çocuk istismarı olayına dikkat çeken Gürenin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na seslenerek, "Bu ve bunun gibi davalarda sadece müdahil olmak dışında bu istismarları önlemek için herhangi bir adım atıyor musunuz? Cevabı hepimiz biliyoruz: hayır! Bu bakanlık toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek, sosyal politikalar üretmek, kadına şiddeti engellemek yerine 'şiddetin sorumlusu alkoldür' gibi tüm verili gerçekleri hiçe sayan cümleler edebilen, LGBTİ+'lar için 'problem değilmiş gibi kabul etmemizi kimse beklemesin' diyerek nefret söylemi üreten bir bakanlık" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "kız okulları" ifadesine tepki gösteren Gürenin, şöyle devam etti: "Çocukları istismar edenleri yasalarla affetmeye çalışanlar güya 'kız çocuklarını korumak' için böyle projeler geliştiriyorlar. Bizler yaşamın her alanında erkek egemen zihniyetle mücadele ediyoruz. Sırf kadın olduğumuz için ikinci planda kalıyor; baskıya, şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyoruz. Yani yaşamın her alanında var olabilmek için evde, sokakta, iş yerlerinde mücadele ediyoruz. Bu zihniyete en çok maruz kaldığımız yerlerden birisi de eğitim kurumları. Kendi cinsiyetçi algılarını bizlere entegre edebilecekleri koşulları oluşturanlar şimdi de kadınları, kız çocuklarını ve LGBTİ+ları daha fazla dışlayan, ayrıştıran yeni bir saldırıyla karşımızdalar."

ÇEDES projesinin de bu anlayışın ürünü olduğunu vurgulayan Gürenin, ÇEDES uygulamasından da derhal vazgeçilmesini istedi.

Gürenin, "Biz kadınlar, LGBTİ+'lar birbirimize, mücadelemize güveniyoruz. Tüm çocukların yoksulluktan uzak, eşit ve özgür yaşayabileceği bir dünya için isyanımız. Bu isyan hepimizin. Tüm sorumlular yargılanıp cezasını alana, bu devletin derinlerine nüfuz etmiş suç şebekeleri ortadan kaldırılana, çocuklar güvenle yaşayabilene kadar kadın dayanışmamızla, mücadelemizle buradayız, sokaklardayız" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Yaşasın kadın dayanışmamız" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.