20 Eylül 2024 Cuma

KBG İzmir: Deniz'in hesabını soracağız

Deniz Poyraz'ın ardından adımladığı sokaklarda, mahkeme salonlarında adalet mücadelesini yürüten KBG İzmir, katliam davasının tetikçi faşist Onur Gencer'e ceza verilerek kapatılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. "Deniz yoldaşımızdı,  Deniz mücadele arkadaşımızdı, Deniz kız kardeşimizdi" diyen KBG İzmir'den Sibel Yaşar, "Yönetemeyen devlet erkanının organize katliamlarla aramızdan yoldaşlarımızı almasına müsaade etmeyeceğiz. Deniz'in hesabını soracağız! Bütün kadınları katliamlarla beslenenlere inat, katliamın arkasındaki örgütlü gücü açığa çıkarmak için davaya bekliyoruz" dedi.

17 Haziran 2021 tarihinde tetikçi faşist Onur Gencer'in Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne düzenlediği silahlı saldırıda Deniz Poyraz katledildi. Kentte kadınlarla birlikte mücadele yürüten Deniz, son yolculuğuna kadınların omuzlarında "jin, jiyan, azadi", "şehid namirin" sloganları, zılgıt ve zafer işaretleriyle uğurlandı. Polisin cenazeyi kaçırmasına izin vermeyen, saldırıya direnerek Deniz'e layık bir cenaze töreninin gerçekleşmesini sağlayan binlerce kadın katillerden hesabı soracaklarının sözünü vermişti.

İzmirli kadınlar Deniz'in ardından ilk günkü gibi hem sokakta hem de mahkeme salonunda adalet mücadelesini sürdürüyor. Onur Gencer'in katliamın küçük bir parçası olduğunu vurgulayan kadınlar, katliamın ardındaki tüm sorumlular ortaya çıkana kadar bir adım geri atmayacağını da kaydediyor.

'FİZAN'A GÖTÜRSENİZ DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir'den Sibel Yaşar dava sürecini ETHA'ya değerlendirdi ve 27 Aralık'ta görülecek duruşmaya çağırdı. 6 duruşma boyunca yaşanan hukuksuzlukları hatırlatan Yaşar, nedeninin saldırının organize bir suç olduğunu örtme çabası olduğunu kaydetti. Kadınlar Birlikte Güçlü olarak bu davanın her zaman peşinde olduklarını dile getiren Yaşar, "Daha önceki eylemlerde kullandığımız bir şiar vardı 'Fizana da götürseniz davanın takipçisiyiz' diye. Bizim için Deniz'in davasının önemi buradan ölçülebilir" dedi.

'SORUMLULUKLARININ ÜZERİNİ ÖRTEBİLİRLER'
Deniz Poyraz'ın Onur Gencer tarafından HDP İl Binasında katledildiğini hatırlatan Yaşar, o gün yaşananları da şöyle aktardı: "Başı okşanarak emniyet güçleri tarafından 'gel abicim' denildi. Avukatlar mahkeme salonlarına alınmayıp, tomalarla, biber gazlarıyla saldırıya maruz kaldı. Katil mahkeme salonlarında şehit (Poyraz) ailesine hakaretlerde bulundu. Ve dayanışmamızı kırmak için mahkemeyi alıp Şakran'a kaçırdılar. Bunun gerekçesini bu katliamı sadece Onur Gencer değil, bu organizasyonun küçük bir parçası olduğu kısmını örtmek istiyorlar. Salı günü gerçekleşecek olan dava karar davası olabilir ve bu kararda biz kadınlara 'bakın katile ceza verdik' diyerek sorumluluklarının üzerini örtebilirler" ifadelerini kullandı.

'GENCER'İN DEĞİL TÜM FAİLLERİN YARGILANABİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Deniz Poyraz'ın katledilmesinin ardından en önde kadınların sokağa çıktığını belirten Yaşar, şunları söyledi: "Sadece Onur Gencer değil, katliamın tüm faillerinin yargılanabilmesi ve katliamın bütün bağlantılarının açığa çıkarılması birçok çalışma yürüttük. Burada yürüttüğümüz mücadelenin bütünlüğü emek-beden- kimlik mücadelesinin birlikte yürütülmesinin sonucu olmuş oldu. En son Bayraklı Adliyesi'nde gerçekleşen davaya 'Deniz'in katilleri 5 duruşmadır konuyor' yazılı pankart astık. İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü olarak Deniz'in mücadelesini kuşanarak bulunduğumuz her alanda bunu yaygınlaştırdık. Her davanın takipçisi olduk ve peşini bırakmadık. Kadın mücadelemizden aldığımız öfkeyle birlikte HDP'ye yapılan bu saldırının karşısında durduk. Sadece Onur Gencer değil, katliamın tüm faillerinin yargılanabilmesi ve katliamın bütün bağlantılarının açığa çıkarılması birçok çalışma yürüttük.

'KATLİAMLARIN ARDINDAKİ ÖRGÜTLÜ GÜCÜ BERABER AÇIĞA ÇIKARALIM'
Tüm kadınları 'erkek adalet değil gerçek adalet demek' için Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin görülen davanın 7. duruşmasına 27 Aralık 2022 günü 10.00'da İzmir Aliağa Cezaevi Yerleşkesine bekliyoruz. Deniz yoldaşımızdı, Deniz mücadele arkadaşımızdı, Deniz kız kardeşimizdi. Yönetemeyen devlet erkanının organize katliamlarla aramızdan yoldaşlarımızı almasına müsaade etmeyeceğiz. Deniz'in hesabını soracağız! Bütün kadınları katliamlarla beslenenlere inat, katliamın arkasındaki örgütlü gücü açığa çıkarmak için davaya bekliyoruz !"