22 Eylül 2024 Pazar

Kazma Bırak: Enerji şirketlerine ve savaş çığırtkanlığına karşı mücadeleye

Kazma Bırak kampanyası, Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere savaş çığırtkanlığı yaparak fosil yakıtların kullanımını meşrulaştıran iktidarlara ve dev enerji şirketlerine karşı tüm toplumu tavır almaya çağırdı.

Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'taki ekoloji örgütlerinin ortaklığında sürdürülen "Don't Dig/Kazma Birak/Μας Σκάβουν τον Λάκκο" kampanyası, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde tırmandırılan gerilim ve dünyadaki silahlanma yarışına karşı yazılı bir açıklama yayımladı. 

Türkiye ve Yunanistan'da egemenlerin kendi çıkarları için iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiği ve silah alımını arttırdığı belirtilen açıklamada, "Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs halkları yeni bir ekonomik krizin ve enflasyonun etkisinden muzdaripken, Türk hükümeti askeri harcamalarında yüzde 15'lik bir artış açıkladı ve NATO zirvesindeki kirli pazarlık sonrası artık ABD'den F-16 jetleri satın alabilecek. Yunanistan yeni bir borç krizi tehlikesiyle karşı karşıya, ancak aynı zamanda GSYİH'sının yüzde 2,8'ini askeri harcamalara harcıyor, NATO'da bu oran ABD'den sonra geliyor" denildi.

Ukrayna'da süren savaşın ise enerji krizini şiddetlendirdiği kaydedilen açıklamada, petrol, gaz, elektrik fiyatları artarken enerji şirketlerinin kar elde etmeye devam ettiği, bedelini ise halkların ödediği dile getirildi. Ukrayna Rusya savaşının "enerji güvenliği" konusunda egemenlerin kaygılarını arttırdığı dile getirilen açıklamada, Türkiye ve Yunanistan'ın bu doğrultuda Ege ve Doğu Akdeniz'de petrol ve gaz sondajı projelerine hız kazandırdığına dikkat çekildi.

"Petrol ve doğalgaz arama çalışmaları aynı zamanda üç hükümet tarafından da yoksullara bir umut ışığı sunmak için kullanılıyor. Doğalgaz bulunursa ekonominin iyileşeceği söylemi, işlevli bir propaganda aracı olmaya devam ediyor. Bu da elbette bir yalan, küresel güneydeki birçok ülkede yaşayanların zaten bildiği gibi; doğal kaynakların sömürülmesinden zengin olanlar yerli halklar değil, çok uluslu şirketler" ifadeleri kullanılan açıklamada, enerji krizinin tetiklediği fosil yakıtlara dönüş politikalarının zaten yetersiz olan Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için her türlü girişimi sonlandırdığı söylendi.

Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'taki tüm demokratik kamuoyunun enerji şirketlerine ve savaş çığırtkanlığı yapan hükümetlere karşı mücadeleye çağrıldığı açıklama, şöyle devam etti: "Kömür, petrol, gaz ve nükleer yoluyla enerji üretimine tam dönüş, daha fazla çevresel felaket, iklim değişikliğinin hızlanması ve türlerin yok olması anlamına geliyor. Dev enerji şirketlerinin çıkarları veya hükümetlerimizin rekabetçi milliyetçi emelleri uğruna savaşa girmeye karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi ifade ediyoruz."

Kazma Bırak, hedeflerini ise şöyle sıraladı:

🔹"Savaş çığırtkanlığına ve milliyetçiliğe karşı;
🔹 Çılgın silahlanma yarışını sonlandırmak
🔹 Ege ve Akdeniz'de sondajları durdurmak
🔹 Enerji şirketlerinin toplum eliyle kamu mülkiyetine ve demokratik denetime alınması
🔹Büyük kapitalist şirketlerin ekonomi ve toplum üzerindeki egemenliğine karşı gerçek bir yeşil çözüm için mücadele edeceğiz."