2 Ekim 2024 Çarşamba

Kazancı’daki 12 Eylül protestosuna polis engeli

Kazancı Yokuşu’nda yapılmak istenen 12 Eylül protestosunu polis tarafından pandemi gerekçesiyle engelledi. 78’liler Girişimi Sözcüsü Can, 20 yıldır ilk kez Kazancı’nın yasaklandığına dikkat çekti. HDP Milletvekili Hatimoğulları da bugün maruz kaldıkları uygulamanın 40 yıl önceki 12 Eylül uygulamalarıyla tıpa tıp aynı olduğunu kaydetti.

78'liler Girişimi'nin çağrısıyla Taksim'deki Kazancı Yokuşu'nda, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 40. yılına ilişkin yapılmak istenen açıklama pandemi bahanesiyle engellendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Tulay Hatimoğulları ve Musa Piroğlu'nun da katılımıyla düzenlecek eyleme izin verilmemesi, Kazancı'da kısa bir açıklamayla protesto edildi.

CAN: PANDEMİ KOŞULLARINDA DA SİYASİ MÜCADELE GELİŞEBİLİR
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can pandemi nedeniyle kaymakamlık ve valilik tarafından yapılacak eyleme yasak getirildiğine dikkat çekti. Can, "Pandemi nedeniyle temel hak ve özgürlüklerimizin kullanılmasının koşulları da ortadan kalkıyor. Biz 20 yıldır açıklamalarımızı burada yaparız. İlk defa böyle bir şey ile karşı karşıya geldik. Temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması insanların, temel hak ve özgürlükleri olmadan, toplum önünde konuşmadan, yaşamaya alıştırılması gibi bir durum söz konusu. Polisten de öte genel siyasi iktidarın bir problemidir. Bunu kınıyoruz, protesto ediyoruz. Pandemi koşullarında da siyasi mücadelenin gelişebileceği, siyasi iktidarında hazmetmesi gerektiğini burada duyuruyoruz" diye konuştu.

HATİMOĞULLARI: 40 YIL ÖNCEKİ UYGULAMAYLA TIPA TIP AYNI
HDP Milletvekili Tulay Hatimoğulları ise şunları söyledi: "Biz bugün 12 Eylül askeri cunta rejiminin protesto etmek için 78'lilerin daveti üzerine buradayız. Bu karşılaştığımız uygulama tam 40 sene önce askeri darbenin yaptıklarıyla bugün bizim yaşadıklarımız tıpa tıp aynıdır. İnsan sağlığını hiçe sayan bir anlayış, bir iktidar koronayı bahane ederek en demokratik hakkımızın, bir basın açıklamasını yapma hakkımızın önüne geçmek istiyor. '80 askeri cunta rejimiyle şu anki tek adam rejiminin, 40 sene sonra sahneye koyduğu oyun tıpa tıp aynıdır. Tek adam rejimidir, faşizmdir. '80 askeri cuntayı 40 sene sonra sivil darbeyle bir siyasi partinin, devletin bütün kurumlarını ele geçirmiş bir partinin operasyonu ile bugün zamana yayılmış bir sivil darbeyi hep birlikte yaşamaktayız. 12 Eylül'den, sıkı yönetimden farkı yoktur."