4 Ekim 2024 Cuma

'Kayyum zihniyetini belediyelere atanan kayyumlardan biliyoruz'

Boğaziçi Dayanışması'nın çağrısıyla Kadıköy Rıhtım'da buluşan öğrenciler, kayyum rektör Melih Bulu istifa edene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Öğrenciler, üniversite bileşenlerinin iradesini gasp eden kayyum zihniyetini, Kürt halkının iradesini gasp etmek için belediyelere atanan kayyumlardan bildiklerini kaydetti, "Biz üniversitelerin öznesi öğrenciler, hakkımızda alınan kararları ne kayyumun ne de siyasi iktidarın eline bırakacağız. Dayanışmalar yan yana geldikçe, üniversite bileşenleri okulun yönetimine katıldıkça mücadelemiz büyüyecek" dedi.

AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanmasına karşı üniversiteliler Kadıköy'de buluştu. 4 Ocak'ta başlayan Boğaziçi direnişi, üniversite içinde öğrenciler ve öğretim görevlilerinin eylemleriyle sürerken, Boğaziçi Dayanışması Kadıköy'de eylem düzenledi.

Boğaziçi Dayanışması'nın, iradesi çiğnenen gençler, belediyelerine kayyum atanan Kürt halkı, yoksullukla ezilen emekçiler, ötekileştirilen ve inkar edilen kadınlar, LGBTİ+'lara yaptığı çağrı üzerine yüzlerce kişi Kadıköy İskele Meydanı'nda buluştu. Eyleme HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da katıldı.

Melih Bulu ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın üniversitelere atadığı tüm kayyum rektörlerin istifasını isteyen öğrencilere Koç, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri destek verdi. "Kayyum rektör değil, seçilmiş rektör" çağrısında bulunan öğrenciler, "Gün gelecek, devran dönecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Marmara'da külliye istemiyoruz", "Ne Melih ne Mahmut rektörümüz değildir", "Melih Bulu kapı kulu", "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları atıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, Boğaziçi öğrencileri, "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

4 Ocak günü başlayan Boğaziçi direnişinin pek çok kente ve üniversiteye yayıldığı belirtilen açıklamada, Boğaziçi ile dayanışan ODTÜ'lü asistanların, işten atılmasına tepki gösterildi, "Arkadaşlarımız derhal işlerine iade edilmelidir" denildi.

Üniversite öğrencilerinin siyasal iktidar tarafından "terörist" ilan edildiği, "başları ezilmeli" denilerek hedef gösterildiği belirtilen açıklamada, "Fakat bunların hiçbiri işe yaramadı, bugün yine sözümüzü söylemek üzere buradayız! Üniversitelerimizi Melih Bulu, Verşan Kök, Mahmut Ak ve daha nice kayyuma teslim edecek miyiz? Buna cevabımızı günlerdir Ankara'da, İzmir'de, İstanbul'da ve daha birçok şehirde; öğrenciler olarak yaptığımız eylemlerle, kurduğumuz dayanışmalarla verdik" denildi.

Melih Bulu'nun ilk icraatının, üniversitenin kapısına kelepçe vurmak olduğunu hatırlatan öğrenciler, Boğaziçi kapısı önünde hala polislerin beklediğini söyledi, "Üniversitelere siyasi iktidarın baskı ortamını yaratma aracı olarak yerleştirilen polis teşkilatı kampüslerden derhal çekilmelidir" çağrısında bulundu.

Üniversite bileşenlerinin karar alma mekanizmalarına dahil edilmesi, disiplin soruşturmaları ve cezalarının kaldırılması, bilimsellikten uzak kararları akademiye dayatan YÖK'ün kapatılması yönündeki taleplerini gündemleştiren üniversite öğrencileri, "Üniversitelerin AKP teşkilatlarına dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle kampüslerde, meydanlarda günlerdir şunu haykırıyoruz: Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörler istifa etmelidir! Üniversitelerin yönetimi seçimler yolu ile, tüm üniversite bileşenleri tarafından belirlenmelidir" diye belirtti.

Üniversite bileşenlerinin iradesini gasp eden kayyum zihniyetini, Kürt halkının iradesini gasp etmek için belediyelere atanan kayyumlardan bildiklerini kaydeden öğrenciler, "4 Ocak günü üniversitenin kapısına vurulan kelepçe, yalnızca akademinin değil, bu ülkede ezilen tüm kesimlerin tutsaklığının sembolüdür. Bugün burada yine hep birlikteyiz, hep beraber haykırıyoruz: Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek! Direnişimizle, dayanışmamızla üniversiteleri özgürleştireceğiz. Biz üniversitelerin öznesi öğrenciler, hakkımızda alınan kararları ne kayyumun ne de siyasi iktidarın eline bırakacağız. Dayanışmalar yan yana geldikçe, üniversite bileşenleri okulun yönetimine katıldıkça mücadelemiz büyüyecek" dedi.