16 Eylül 2024 Pazartesi

Kayısı üreticileri isyan etti

Malatya'daki kayısı üreticileri kayısı alım fiyatlarının geçen yılın yarısından fazla düşmesine karşı Hekimhan'da miting düzenledi. Geçen yıl 200 TL'nin üzerinde fiyatla satılan kayısının bu yıl 80 TL'den alındığına dikkat çeken kayısı üreticileri, mazot ve gübre fiyatlarının iki katına çıktığını, tarlalarını ekemez hale getirildiklerini vurguladı. Mitingde isyan eden kayısı üreticileri, mayıs ayında 170 liraya sattığı kayısıyı bugün 50 liraya sattığını söyledi, "Köylü bu hale düştü. Yeter, yeter, yeter" sözleriyle isyan etti.

Karpuz, kavun, fıstık, domates, çay, fındık üreticilerinden sonra kayısı üreticileri de eylem yaptı. Malatya'nın Hekimhan ilçesinde Atatürt Meydanında traktörleriyle bir araya gelen kayısı üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yapmadığını, geçen yıl 200 TL'den alınan kayısının bu yıl 80 TL'den alındığını söyleyerek tepki gösterdi. Mazot ve gübre fiyatları iki katına çıkarken, kayısı fiyatının yarıdan fazla düşürülmesine tepki gösteren üreticiler, TMO'nun taban fiyat açıklamasını ve alım yapması talebini dillendirdi.

Mitingde söz alan Hekimhan Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, iktidarın sorun çözme yerine, sorun yokmuş gibi davrandığını ve tarımı bitirdiğini söyledi. Yıldırım, en önemli ihracat kaynağı olan Malatya kayısısı üreticisini sahipsiz ve değersiz kıldığını belirtti.

AĞBABA: GEÇEN YIL 10 KİLO KAYISIYLA 100 BU YIL 20 LİTRE MAZOT ALINIYOR
CHP Milletvekili Veli Ağbaba'da mitingde halka seslendi. Kayısı üreticilerinin ekmeklerine sahip çıkmak için miting düzenlendiğini belirten Ağbaba, "İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, kayısı değer kaybediyor" diye konuştu.

Hazırladığı tabloyu göstererek geçen yıl 10 kilo kayısı ile 100, bu yıl 20 litre mazot, geçen yıl 10 kilo kayısı ile 5, bu yıl 1 ton çiçek ilacı alınabildiğini, geçen yıl 10 kilo kayısı ile 5, bu yıl 1 torba gübre alınabildiğini söyleyen Ağbaba, "Çiftçinin 80 kilo mazotu çalınmış. Bunun sebebi yıllardır izlenen politikalardır. Bu tablo kayısının ne hale geldiğini gösteriyor" dedi. Mitinge katılan kayısı üreticileri, "Hırsızlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ: YETER
Ağbaba'nın konuşması sırasında kürsüye çıkan üç üretici, kayısılarını yere dökerek, "Sayın cumhurbaşkanı bizi dinleyin. Ben 5. ayda bu kayısıyı 170 liraya sattım. Şimdi 50 lira. Kayısının durumu budur. Köylü bu hale düştü. İşçinin parasını bankadan kredi çekerek ödedim. Benim kayısım içeride çürüyor. Yeter, yeter, yeter" sözleriyle isyan etti.

Bu isyanın ardından mitinge katılanlar, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganını attı.