16 Eylül 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları Mehmet Ertak için adalet istedi

Diyarbakır'da yan yana gelen kayıp yakınları, Şırnak'ta 20 Ağustos 1992'de işten dönerken gözaltına alınıp katledilen Mehmet Ertak için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 811. haftasında Bağlar'da bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yan yana geldi. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "2024 yılı Ağustos ayında hala bugün biz burada kayıplarımızın var olduğunu, zorla kaybedilen yakınlarımızın akıbetinin araştırılmasını talep ediyoruz. Bu konuda bu meydanlara gözünü kulağını kapatmış bir iktidarla karşı karşıyayız" diyerek, kayıpların akıbeti ve faillerinin bulunmasını istedi.

Şırnak'ta 20 Ağustos 1992'de işten dönerken gözaltına alınıp, bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Ertak'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Berfin Elçi, kömür ocağında çalışan Ertak'ın, kardeşi dağa gittiği için yoğun baskı altında olduğunu söyledi.

2 kez gözaltına alınan Ertak'ın gözaltında işkence gördüğünü ifade eden Elçi, şöyle devam etti: "20 Ağustos 1992 tarihinde aynı yerde çalışan üç akrabası Abdulmenaf Kabul, Süleyman Ertak ve Yusuf Ertak ile birlikte işten eve dönmek üzere yola çıkar. Bulundukları araç, Bakımevi kontrol noktasında resmi giyimli polislerce durdurulur. Kimlik kontrolü sonrasında Mehmet Ertak, gözaltına alınarak Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne götürülür. Ertesi gün gözaltına alınan ve iki gün sonra serbest bırakılan Abdullah Ertuğrul adlı bir tanıdıkları Ertak ailesine gözaltındayken bir gün boyunca Mehmet ile aynı hücrede tutulduğunu anlatır. Üç kişi onun gözaltına alınırken gördüğüne, altı kişi de onu gözaltında işkencede gördüğüne tanıklık eder."

POLİS, ERTAK'IN GÖZALTINA ALINDIĞINI REDDETTİ
Ertak'ın babası İsmail Ertak'ın bunun üzerine savcılığa başvurduğunu, Mehmet Ertak'ı gözaltında görenlerin de savcılıkta tanıklık yaptığını aktaran Elçi, "Bir sonuç alamayınca 10 Eylül 1992 tarihinde Baba İsmail Ertak Valiliğe başvuru yapar. Vali Mustafa Malay, gözaltında Mehmet Ertak'ı gören bir tanığı sorgular, jandarma ve polisten Mehmet Ertak'ın gözaltında tutulup tutulmadığını sorar. Polis, Mehmet Ertak'ın gözaltına alınmadığı cevabını verir" dedi.

JİTEM ELEMANI İTİRAF ETTİ
Olayın, Şırnak milletvekili Orhan Doğan aracılığıyla Meclis'e taşındığını, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in, soru önergesine verdiği cevapta Mehmet Ertak'ın gözaltına alınmadığını belirttiğini kaydeden Elçi, şu ifadeleri kullandı: "Şırnak Emniyet Müdürlüğü emrinde 'sorgu elemanı' olarak çalışan JİTEM personeli Murat İpek, 1997 yılında yaptığı itiraflarında; 'Mehmet Ertak'ı Şırnak Emniyet Müdürü Necati Altuntaş ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Mehmet Kaplan'ın emriyle öldürüp gömdük' der. Yaptıkları tüm infazların dönemin OHAL Valisi Ünal Erkan'ın bilgisi dâhilinde gerçekleştiğini söyler. Yapılan tüm hukuki girişimlere ve JİTEM elemanının itiraflarına rağmen Mehmet Ertak'tan bir daha haber alınmaz ve cenazesine ulaşılmaz."

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.