22 Eylül 2024 Pazar

Kayacı: Bu sömürü düzenine karşı 16 Ekim'de Kartal'da buluşalım

16 Ekim'de Kartal'da düzenlenecek işçi ve emekçi mitingine ilişkin İşçi Emekçi Birliği Dönem Sözcüsü Meliha Kayacı ETHA'ya konuştu. Kayacı, işçi ve emekçilerin birlikteliğinin oluşturduğu gücün mücadelenin yolunu döşeyeceğini kaydetti ve şu çağrıyı yaptı: "16 ekim'de 14.00'te Kartal meydanında, işçi ve emekçiler olarak bütün bu zorba, talan sömürü düzenine karşı ortak bir seste buluşalım."

Yoksulluk günden güne artıyor, işçi ve emekçiler ise açlığa, sefalet ücretlerine mahkum ediliyor. Emek düşmanı patronlar cezasızlık politikalarından aldıkları güçle işçilerin haklarını gasp ediyor; işyerlerinde mobbing, baskı uyguluyor. Anayasal hak olan sendikal örgütlenmenin de hukuksuzca engellenmeye çalışıldığı bugünlerde işçilere ya işsizlik ya da sefalet koşullarında açlık dayatılıyor. 

Yalan enflasyon rakamları ve işsizlik oranları ile halklar oyalanırken patronlar servetlerine servet katıyor, iktidarın sermaye odaklı politikaları sonucu gittikçe derinleşen ekonomik krizin faturası ise işçi ve emekçilere, halklara kesiliyor. Bir süre önce devrimci ve demokratik kurum ve yapıların oluşturduğu İşçi Emekçi Birliği, bu gidişata "dur" demek için 16 Ekim'de bir miting düzenliyor.

'GELİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM'
Rant, talan, yolsuzluk ve hırsızlıkta sınır tanımayanların gençlerin geleceğini çaldığını, kadınların kazanılmış haklarına saldırdığını, göçmen düşmanlığını kışkırttığını, işçi ve emekçileri bölüp parçaladığını kaydeden İşçi ve Emekçi Birliği haftalardır yürüttükleri çalışma ile işçi ve emekçiler başta olmak üzere, kadınlara  LGBTİ+'lara, gençlere, emeklilere kısacası tüm kesimlere "Gelin hep birlikte mücadele edelim, hakkımız olanı kazanalım" diyor. 

'EKONOMİK KRİZ İŞÇİ VE EMEKÇİNİN SIRTINA BİNDİRİLDİ'
İşçi Emekçi Birliği Dönem Sözcüsü Meliha Kayacı ile düzenleyecekleri mitingin amacını, programını ve neyi hedeflediğini konuştuk. Mitingin ana temasının "yeter artık emeğimiz ve haklarımız için işçi emekçi mitinginde buluşuyoruz" olduğunu dile getiren Kayacı, derinleşen ekonomik krizi işçi ve emekçinin daha yoğun yaşadığını belirtti. Pazar fiyatlarından ev kiralarına, faturalara kadar her şeyin fahiş fiyatta olduğuna dikkat çeken Kayacı, "Vergilerin çok daha fazla arttığı bir süreci yaşıyoruz. Üniversite öğrencileri 'barınamıyoruz' diye sokaklarda. İşsizlik, yoksulluğun arttığı bir dönemde, genç işsizlik çok yükseklere ulaştı. Ekonomik kriz işçi ve emekçinin sırtına bindirildi" dedi. 

'BİRLİKTE MÜCADELE İLE BU SÜRECİ TERSİNE ÇEVİREBİLECEĞİZ'
Durum böyleyken sermayenin, patronların ekonomik krizden etkilenmediğini, karlarına kar kattığını belirten Kayacı, "Bu anlamıyla da işçi ve emekçi üzerine yıkılan bu krizi işçi, emekçi mücadelesinin birlikteliğiyle ortadan kaldırabileceğimizi, birlikte mücadele ederek aslında bu süreci tersine çevirebileceğimizi iddia ederek bu mitingi düzenleme kararı aldık" ifadelerini kullandı. 

'MİTİNG İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN BİRLİK MÜCADELESİNİN DE İFADESİ'
Son dönemde işten atmaların çok rahat gerçekleştiğini söyleyen Kayacı, "İşten atmaların yasaklanmasını istiyoruz" dedi ve talepleri şöyle sıraladı: "İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz. Çünkü asgari ücretle kimse geçinemez duruma gelmiş durumda. Taşeron çalışmanın yasaklanmasını istiyoruz. İş yerlerinde tacizin, mobbingin ortadan kaldırılması en başat gündemlerimizden. Gün geçmiyor ki işçi cinayetleriyle karşılaşmayalım, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin artırılmasını ve işçi cinayetlerinin önüne geçilmesini istiyoruz. KHK'lerin iptal edilmesini, güvenlik  soruşturmasıyla işten atılmaların yasaklanmasını istiyoruz. Sendikal örgütlenme önünde çok büyük engeller oluşturan kimi uygulamaların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bunların artık keyfiyete dayandığını düşünüyoruz. EYT'lilerin taleplerinin karşılanmasını istiyoruz son yıllarda daha açığa çıkan işçi sınıfının çok daha farklı tarzlarda sömürülmesine neden olan göçmen işçi konusunda sermayeye göçmen işçilerin de aynı yerli işçiler gibi muameleye tabi tutulmasını istiyoruz. İnsanca yaşanacak konutlar yani ranta dönüşmüş konut projelerinin ortadan kaldırılması gibi taleplerimiz etrafında işçilerin, emekçilerin birlik mücadelesinin de ifadesi olan, yan yana gelmesini de sağlayan bir miting olacak."

'İŞÇİLER İÇİN KÜRSÜ KURULACAK'
İşçiler için bir kürsü kuracaklarını, direnişteki işçilerin, son bir yıl içerisinde değişik talep ve biçimlerde direnen işçilerin deneyimlerini aktaracağını kaydeden Kayacı, amaçlarını ise şöyle aktardı: "İşçinin emekçinin seslerinin bir birine karışması, birbirinden güç alarak işçi ve emekçiler daha büyük örgütlenme çağrısı yapıyoruz."

'SEÇİMLE DEĞİŞMEYECEK BİR SİSTEMDEN BAHSEDİYORUZ'
İşçi direnişlerinin dalga dalga yayılarak sürdüğüne dikkat çeken Kayacı, ancak siyasilerin "seçimi bekleyin" sözleriyle işçi ve emekçileri oyaladığını söyledi. Kayacı, "Gerçekçi olmayan, bir seçimle değişmeyecek, farklılaşmayacak bir sistemden bahsediyoruz. Seçimi beklemektense işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle bu süreci değiştirebilir, faklılaştırabiliriz diyoruz" dedi. 

'BİRLİKTELİĞİMİZ GÜCÜMÜZÜ OLUŞTURACAK'
İşçilere, emekçilere, ezilenlere, direnişte olan tüm işçi ve emekçilere İşçi Emekçi Birliği'nde örgütlenmeye, birlikte mücadeleye çağıran Kayacı, "Bizim birlikteliğimiz gücümüzü oluşturacak. Bu güç var olan sorunlarla mücadele etmemizin yolunu da döşeyecektir. O yüzden gelin birlikte mücadele edelim, bu haksızlıklara karşı birlikte duralım. 16 ekim'de 14.00'te Kartal meydanında, işçi ve emekçiler olarak bütün bu zorba, talan sömürü düzenine karşı ortak bir seste buluşalım."