5 Ekim 2024 Cumartesi

'Kawa'nın yaktığı isyan ateşi Ankara sokaklarında'

"Eşitlik, adalet, barış, özgürlük" şiarıyla Anıt Park'ta bir araya gelen Ankara halkı, bütün baskılara rağmen Newroz'u coşkuyla kutladı. Ankara sokaklarının yıllardır tüm demokratik taleplere kapatılmak istendiği belirtilen mitingte, "İktidar görsün; biz buradayız. Tüm saldırılara karşı sokaklardayız, meydanlardayız. Kawa'nın yaktığı isyan ateşini Ankara sokaklarında taşıyoruz" denildi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Ankara'da Anıt Park'ta "Eşitlik, adalet, barış, özgürlük" şiarıyla yapılan Newroz mitingine, Valiliğin alan değişikliği ve polisin alandaki terörüne rağmen yüzlerce kişi katıldı.

Sarı kırmızı yeşil bileklik ve fularları alana sokmamak için uğraşan polis, Boğaziçi direnişine atıfta bulunan pankarta da saldırdı. "Aşağı bakmıyoruz çünkü iktidara gözümüzü diktik" pankartını alandan çıkarmak isteyen polis mitingi iptal etme tehdidinde bulundu.

"Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî biratiya gelan", "Jin, jiyan, azadi", "Bijî Newroz" sloganlarının atıldığı Ankara Newroz'unda kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışmamız", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadın kırımına son" lolipopları taşıdı. Miting alanına, "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" pankartı asıldı.

Ankara'daki Newroz mitingine, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ile Hüda Kaya ve Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi'nin yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Kürtçe ve Türkçe ortak metninin okunmasıyla başlayan mitingde, Türkçe Şamil Parlak okudu.

'BURADAYIZ, SOKAKLARDA, MEYDANLARDAYIZ'
Demirci Kawa'dan bu yana Newroz ateşinin yandığını belirten Parlak, "O günden bu yana hiçbir Kawa yenilmedi. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Kawalar bundan sonra da yenilmeyecek" dedi.

Hapishalerde süren açlık grevlerine de değinen Parlak, "Haklarını ve onurlarını korumak için bedenlerini açlığa ve ölüme yatırmaktan başka bir yol bırakılmıyor tutsaklara. İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri ölümlerle sonuçlanmadan taleplerin karşılanması ve bir an önce hukuk dışı keyfiyete son verilmesi gerekiyor" diyerek açlık grevi direnişlerinin taleplerine sahip çıkma çağrısında bulundu.

Ankara sokaklarının yıllardır tüm demokratik taleplere kapatılmak istendiğini belirten Parlak, "İktidar görsün; biz buradayız. Tüm saldırılara karşı sokaklardayız, meydanlardayız. Kawa'nın yaktığı isyan ateşini Ankara sokaklarında taşıyoruz" şeklinde konuştu.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Ankara Newroz mitinginde, Ankara Kadın Platformu adına da Rüya Özgür konuşma yaptı.

Pandemi döneminde dahi sokakları terk etmeyen kadınların İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen Özgür, LGBTİ+'lara yönelik saldırılar, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve halkın iradesini yok sayan AKP iktidarına kadınların, cevabının net olduğunu vurguladı.

AKP hükümetini ve İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye yeltenen 12. Cumhurbaşkanını tanımadıklarını söyleyen Özgür, "Türkiye'nin her şehrinden 4 milyon kadın; 'İstanbul Sözleşmesi biz kadınlara bahşedilmiş¸ bir hak değil, mücadelemizle kazanmış olduğumuz hakkımızdır' demek için meydanların, sokakların sesi oldu. İstanbul Sözleşmesi nasıl biz kadınların mücadelesi ve kararıyla imzalandıysa, barikatları, yasakları da aynı kararlılıkla yıktık. Ellerimiz birbirine kenetlendi, ortak kader birliğimiz ile kadın mücadelesini büyütüyoruz. Erkek şiddetini bir yönetim biçimi olarak toplumun her alanında karşımıza çıkaranlara inat İstanbul Sözleşmesi'nde vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok kentte gözaltına alınan HDP'li yöneticilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Özgür, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilme kararından da bir an önce vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

'BİZİ DÜŞÜRECEĞİNİ ZANNEDENLER YANILIYOR'
Mitingte HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da konuşma yaptı.

Ankara halkının Newroz Bayramı'nı kutlayan Kerestecioğlu, demokrasi güçleri ile yan yana mücadele ettiklerini söyledi, "Bunca baskıya rağmen biz coşkumuzu hiç kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz. Memleketin dört bir yanında bu coşkuyu yaşıyoruz. Tüm ezilenler olarak barışın ve adaletin sesini yükseltmeye geldik. Hukuksuza vekillikleri düşürülen Leyla Güven'in, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, Figen Yüksekdağ'ın, Gültan Kışanak'ın, Selahattin Demirtaş'ın sesi olmaya geldik. Newroz coşkusu her yerde. Vekillik düşürmekle, parti kapatmakla bizi düşürüleceğini zannediyorlar ama yanılıyorlar. Parti kapısına kilit vuracak bir durum değildir, parti buradadır, parti halktır. Arkadaşlarımızı rehin aldılar durmadık, belediyelerimizi gasp ettiler susmadık. Şimdi partimizi kapatarak siyasi engel getirerek bizi engellemeye çalışıyorlar. Biz siyaseti hayatın içinde öğrendik, durmadık, durmayacağız" diye konuştu.

'HAKLARIMIZI GASP ETTİRMEYECEĞİZ'
İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine değinen Kerestecioğlu, "Biz bu hakları söke söke kazandık, biz o hakları yıllardır yürüttüğümüz kadın mücadelesi ile kazandık. Haklarımızı gasp ettirmeyiz. Biz onlara bu yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu göstereceğiz. Zaten korkuları bundandır ve bu yüzden sürekli üzerimize geliyorlar" dedi.

Açlık grevleri ve tecride de değinen Kerestecioğlu, bugün direnenlerin en güzel hikayesini Newroz'un anlattığını söyledi. Kerestecioğlu, "Onlar her zaman karşılarında mücadeleci insanlar bulacaklar. Bugünün Kawaları sizlersiniz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Sabah saatlerinde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra Newroz mitingine katılmak isteyen HDP Milletvekili Ömer Gergerlioğlu, polis tarafından alana alındı. Gergerlioğlu'nun alana alınmamasına halk tepki gösterirken, HDP'li vekil telefonla bağlanarak kitleye seslendi. Gergerlioğlu, "Aramıza engeller koyabilirler, ama biz halkların vekiliyiz, bizi sizden koparamazlar" dedi ve herkesin Newroz'unu kutladı.

"Bijî biratiya gelan" ve "Newroza me pîroz be" sloganları, halay ve horonla Newroz mitingi sona erdi.