21 Eylül 2024 Cumartesi

Katliamı görmeyen Barzani, Şêladizê halkını suçladı

Deralok'ta ve Şêladizê'de 6 sivilin TSK'nın saldırısı sonucu katledilmesini görmezden gelen Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Şeladize'de yaşanan olaydan üzüntü duyduklarını belirterek, direnişe katılanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Hewlêr'de gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenledi.
 
Türkiye'nin 23 Ocak tarihinde Dêralok ve Hetutê'ye yönelik yaptığı hava saldırılarında 4 sivilin katledilmesi sonrasında Şêladizê halkı dün Sirê Askeri Üssü'nü basıp, TSK'nın bölgeden çıkmasını istedi.
 
Dêralok, Hetutê ve Şêladizê'de 6 sivilin TSK'nın saldırısı sonrasında katledilmesini görmezden gelen Barzani, katliam karşısında direnişe geçen ve TSK'nın bölgden çıkmasını isteyen halkı suçladı.
 
Türkiye'yi kınamak yerine halkı suçlayan Barzani şunları söyledi: "Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak, başlangıçta huzur içinde gerçekleşen bu protesto gösterilerini tahrik edenlerin bulunması için soruşturma başlatılacağız. Hükümet olarak bunlara izin vermeyeceğiz. Huzuru bozmadan gösteri yapmak elbette haktır ancak biz gösterilerin yönünü değiştirip şiddete başvurulmasını kabul etmiyoruz. Durumun incelenmesi için gerekenler yapılacaktır. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için çok ciddi bir şekilde üzerinde duracağız."
 
Barzani, Türkiye'nin bombaladığı alanlarda PKK'nin olduğunu iddia ederken, ancak hava saldırıları Dêralok, Hetutê, Şêladizê'de yerleşim yerlerine çok yakın yerlerde yapıldı ve yapılan hava saldırılarında siviller katledildi.
 
Türkiye'nin yaptığı hava saldırılarında katledilen sivilleri PKK'yi gerekçe göstererek, saldırıları meşrulaştıran Barzani, "PKK'nin bulunduğu bölgelerin bombalanması sonucu sivil ölümler yaşanıyor. Bu şehadetler köylerin bombalanması sonucu değil, PKK'nin bulunduğu bölgelerin bombalanması sonucu olmuştur. PKK'nin varlığı buna sebeptir" diye konuştu.