22 Eylül 2024 Pazar

Katledilen Mahsa Amini için Rojhilat ayakta

İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Amini için ülkenin dört bir yanında eylemler giderek büyürken, İran polisi yaptığı açıklamada olayın "talihsiz bir kaza" olduğunu iddia etti. Öte yandan Amini'nin sağlık raporları polis darbeleriyle katledildiğini doğruladı.

İran'da ahlak polisi tarafından saçı gözüktüğü gerekçesiyle işkenceyle gözaltına alınan ve gözaltında katledilen Kürt kadın Mahsa (Jîna Emînî) Amini için gösterilen tepki giderek büyüyor. İran'da Kürtlerin yaşadığı 14 kentte genel grev ilan edildi. Dükkan sahiplerinin grev öncesi polisler tarafından aranarak tehdit edildiği öğrenildi. Eylemlerin yaygın olarak gerçekleştiği Rojhilat'ın bazı kentlerinde de gün boyu internet kesintisi yaşandı.

PEK ÇOK KENTTE POLİS VE HALK KARŞI KARŞIYA GELDİ
Ülke çapında dükkan ve ofislerin büyük çoğunluğu gün boyu kapalı kalırken, Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) pek çok ilinde kadınların öncülüğünde halk sokaklara döküldü. İran'daki faşist molla rejiminin lideri Ali Hamaney'in ölmesini isteyen halk, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla uzun süre katliama tepki gösterdi. Halka biber gazı, tazyikli su ve ateşli silahlarla saldıran, halkın üstüne ateş açan polislere karşı halk taşlarla kendini savundu, polis araçlarını ters çevirdi. Yerel kaynaklara göre İran polisi, bugün gerçekleşen eylemlerde Diwandar kentinde 4 kişiyi katletti. Giderek büyüyen çatışmalarda onlarca kişi ise yaralandı ve gözaltına alındı. İranlı kadınlar, eylemlerde ve sosyal medyada başörtülerini ateşe vererek Amini için adalet istemeyi sürdürdü. Amini'nin katledildiği başkent Tahran'da da binlerce öğrenci sokaklara dökülerek molla rejimine karşı Amini için adalet istedi.

İRAN POLİSİ: TALİHSİZ BİR KAZA
İran polisi, olaya ilişkin yaptığı açıklamada katliamı "talihsiz bir kaza" olarak nitelendirerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı. Gözaltında herhangi bir yanlış uygulamada bulunulmadığı iddia edilen açıklamada, Amini'nin gözaltında fenalaştığı, polisin "Amini'nin tedavisi için bütün adımları attığı" öne sürüldü. Açıklamada, katliama ilişkin haberler ve Amini'nin ailesinin açıklamaları "İran polisine dönük korkakça suçlamalar" olarak tanımlanarak, Amini'nin sağlık sorunları olduğu iddia edildi. Amini'nin ailesi ise açıklamaları yalanladı ve kızlarının herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını, polisin katliamdan sorumlu olduğunu vurguladı.

KAFATASINA ÇOK SAYIDA DARBE, KIRIK VE ÇATLAKLAR
Öte yandan Amini'nin kaldırıldığı ve yaşamını kaybettiği hastanenin sistemi aktivistler tarafından hacklendi ve çok sayıda sağlık raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Paylaşılan tomografi taramasında, Amini'nin kafatasının sağ tarafında çok sayıda darbe sonucu oluşan çatlak ve kırıklar tespit edildi. Amini'de meydana gelen çatlak ve kırıklar sonucu beyin ödemi oluştuğu, bunun yanı sıra akciğerlerinde sıvı birikmesi ve kanama olduğu ortaya çıktı. Amini'nin, bütün bu darbelerle ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle komaya girdiği ve yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Yerel kaynaklara göre büyüyen eylemler sonrası ahlak polisi şefi görevden alındı. Tahran Emniyet Müdürlüğü Şefi Hüseyin Rahimi, olaya ilişkin yorum yapmayı reddetti ve ahlak polislerinin "toplum için faydalı" olduğunu söyleyerek katliamı meşrulaştırmaya çalıştı.