22 Eylül 2024 Pazar

Katledilen işçilerin hesabını sormayan sendikacıdan işçilere tehdit

Amasra'da katledilen 41 maden işçisinin örgütlü olduğu Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Erdoğan, Soylu, Dönmez'den feyz aldı. İşçilerin değil iktidarda bulunanların ve patronların çıkarlarını önemseyen Yeşil, 41 işçinin katledilmesinin hesabını sormak yerine, işçilere eylem yapmamaları tehdidinde bulundu, "Bunu provokatif eylemlere çevirmenin anlamı yok... Çizgimiz, yapacağımız, yaptığımız işler belli" dedi.

Türk-İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, üyeleri olan 41 maden işçisinin katledilmesinin ardından Bartın Amasra'daki maden ocağını ziyaret etti. Yeşil, önlem alınmadığı için yaşanan katliama tepki gösteren işçileri tehdit etti. İşin takipçisi olacaklarını ileri süren Yeşil, "Bugün itibarıyla patlama olan ocağımız hem başından hem dibinden kapatılarak oradaki açık yangın söndürme çalışmalarına girildi. En yakın zamanda bütün riskler ortadan kaldırıldıktan sonra ocaklarımız tekrar üretime başlayacaktır" dedi.

Teknolojik olarak büyük imkanlara sahip olduğunu söylediği Amasra'da böyle bir kazananın olmasının kendilerini üzdüğünü ve düşündürdüğünü belirten Yeşil, bilgi kirliliği olduğunu öne sürdü. GMİS Başkanı Yeşil, işçileri de tehdit etti, "Bunu provokatif eylemlere çevirmenin anlamı yok. Bu arkadaşlarımız kendi gelecekleri, çoluk çocuğunun gelecekleri ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için buradalardı ve bunun sonucunda 41 arkadaşımız şu an itibarıyla can verdi. Kimse provokatif eylemlere girmesin. Burada bir hayat söz konusu. Bize, 'Ekranlara niye çıkmadınız?' dediler. Bugün ekranlara çıkma zamanı değil, bugün acı paylaşma zamanı" sözleriyle katliamın sorumlularından hesap sormamalarını meşrulaştırmaya çalıştı.

Cenazelere katılarak işçilerin ve ailelerinin yanında olmakla övünen Yeşil, yapmaları gerekenin işlerine, aşlarına sahip çıkmak olduğunu söyleyerek, işçilerin hesap sormaması gerektiğini ima etti. Yeşil şöyle konuştu: "Bizim işimiz, işimize, aşımıza sahip çıkmak, arkadaşlarımızın yeraltı ve üstünde, sosyal hayatlarında daha rahat ortamlarda yaşanılabilir ücretlerde yaşamasını sağlamak. Görevimiz bu, bunun dışında bu zamana kadar başka hiçbir eyleme girmedik, girmeyiz de. Çizgimiz, yapacağımız, yaptığımız işler belli. Bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz."

SENDİKADA KÖÇEKLİ 'EĞLENCE'
Hakan Yeşil, 10 gün önce yapılan GMİS Kongresinde yeniden başkan seçilmesinin ardından sendika binasında köçekli eğlence yapmış, yoğun eleştiri almıştı.

Maden işçilerinin katledilmesini önlemek, işyerlerinde iş güvenliği işçi sağlığı önlemlerini alınmasına sağlamak yerine sermayeye hizmet eden Yeşil, 12'nci Olağan Genel Kurulunda yeniden seçilmesinin ardından makam odasında davullu zurnalı eğlence düzenlemiş, 'kutlamaya' köçek çağrıldığı ortaya çıkmıştı.

Görüntülerin ilk ortaya çıktığı 5 Ekim günü, sosyal medya kullanıcılarından, "Orada madencinin hatırası var", "Şemsi Denizer'in hatırası var", "Bu görüntüler o makama yakışmadı" eleştirileri gelmiş, Yeşil, "Bir anda gelişti. Engel olamadık" sözleriyle günah çıkarmaya çalışmıştı.