20 Eylül 2024 Cuma

Katledilen Filistinlilerin sayısı 18 bini aştı

İsrail'in soykırım saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı 18 bini aşarken, hayatta kalan Filistinliler mutlak ambargo koşullarında, açlık, bombardıman ve zorlu hava şartlarıyla mücadele ediyor.

Filistinli direniş örgütlerinin 7 Ekim'deki Aksa Tufanı hamlesi sonrası İsrail'in Filistin halkına dönük işgal ve soykırım saldırıları 2'nci ayında devam ediyor. İsrail'in soykırım saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı en az 8 bini çocuk olmak üzere 18 bin 608'e yükseldi.

İsrail'in geçmişte "güvenli" olduğunu iddia ederek Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorladığı güneydeki Han Yunus ve Refah kentlerini, ayrıca Şucaiyye, Cibaliye mülteci kampını bombalamaya devam etti. Öte yandan Gazze'de yüzlerce kişi işkenceyle rehin alındı. Toplu rehin almalara ilişkin ortaya çıkan görüntüler dünya kamuoyunda büyük tepki topladı.

Gazze nüfusunun yarısının Refah'a göç etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

GAZZE HALKI AÇLIK VE ZORLU HAVA KOŞULLARIYLA MÜCADELE EDİYOR
Gazze'de hayatta kalanlar ise mutlak ambargo sebebiyle gıda, temiz su, elektrik, yakıt, tıbbi malzeme ve barınacak alan olmaksızın, zorlu kış şartlarıyla mücadele ediyor.

İsrail bombardımanından korunmak ve can güvenliklerini sağlayabilmek için evlerini terk edip Refah kentine sığınan Filistinli aileler, UNRWA'ya ait bir depoda ve çevresinde kurdukları derme çatma çadırlarda soğuk hava şartlarıyla mücadele ediyor.

Tüm hastaneler ve sağlık merkezlerinin servis dışı kalmasıyla; sağlık sistemi tamamen çöken Gazze'de, çok sayıda cenaze ise enkaz altında ya da yol kenarlarında bırakılmak zorunda kalınıyor. Cenazeler için imkan olan yerlerde toplu mezarlar açılırken, doktorlar salgın hastalık riskinin giderek yükseldiğine işaret ediyor.

KEMAL ADVAN HASTANESİ KUŞATMA ALTINDA
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sağlık sistemine saldırılarına ilişkin, "İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde hastanelere yönelik saldırılarının hedefi sağlık sistemini yok ederek bölge halkını göçe zorlamaktır" açıklamasında bulundu.

İsrail'in çok sayıda sağlık emekçisini alıkoyduğunu belirten Kudra, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ahmed el-Kahlut'un "işkence altında aç ve susuz bırakılarak" sorgulandığını söyledi.

Kudra, İsrail'in alıkoyarak Kemal Advan Hastanesinden çıkardığı sağlık personelinden bir kısmını serbest bıraktığını, ardından hastaneye geri dönmeye çalışan sağlık personellerine ateş açtığını ve 5 kişiyi yaraladığını ifade etti.

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine yönelik kuşatmayı şiddetlendirdiğini vurgulayan Kudra, hastanenin hedef alınarak, hastane bahçesi ve hastaların kaldığı odaların vurulduğunu aktardı.

Kudra, İsrail'in hastaneyi, elektrik, yiyecek ve içecekten mahrum bıraktığına dikkati çekerek, hastanedeki 12 çocuğun süt ve yaşam destek ünitesi eksikliği nedeniyle hayatını kaybetmesinden endişe ettiklerini kaydetti.

BATI ŞERİA'DA 11 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
Öte yandan İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'ya dönük baskınları sürüyor. Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlenen İHA saldırısında 3 Filistinli katledildi, 10 Filistinli ise yaralandı. İsrail güçlerinin kentte yer alan çok sayıda evi bombalayarak büyük bir yıkıma yol açtığı ifade edildi. İşgal askerleri ve Filistinli direniş güçleri arasında çok sayıda noktada çatışmalar yaşandığı, İsrail askerlerinin pek çok eve baskın düzenlediği kaydedildi. Askerlerin, Filistinlilerin evlerine ateş açtığı ve göz yaşartıcı gaz bombası attığı aktarıldı. Cenin'de yer alan mülteci kampını kuşatma altına alan İsrail askerleri, sağlık ekiplerinin geçişini de engelliyor.

İsrail ordusunun, daha önce Cenin kentinde 3 evi bombaladığı, 8 Filistinliyi öldürdüğü duyurulmuştu. Cenin'de salı gününden bu yana kesintisiz olarak süren baskında katledilenlerin sayısı böylece 11'e yükseldi. 10 yaralının ise durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Görgü tanıkları, Cenin mülteci kampında, dün yaklaşık 100 Filistinlinin, bugün de benzer şekilde 100'e yakın Filistinlinin gözaltına alındığını vurguladı.

Nablus, Beytüllahim, Bayt Fajar, Kalandiya gibi pek çok noktada da İsrail ordusunun baskın düzenlediği öğrenildi.

Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana katledilen Filistinlilerin sayısı en az 63'ü çocuk olmak üzere 280'e yükseldi.

NETANYAHU: SALDIRILAR SÜRECEK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası baskılara rağmen Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sürdüreceklerini belirterek, "Sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nin aktardığına göre, İsrail'in güneyindeki bir askeri karargahı ziyaret eden Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sürdüren İsrail ordusunun askeri yetkilileriyle telefonda konuştu.

İsrailli bir askeri yetkiliye, "Devam edin" diyen Netanyahu, "Son askere kadar devam etmenizi istiyorum. Sonuna kadar devam edeceğiz, zafere kadar, Hamas'ı yıkana kadar" ifadelerini kullandı. Netanyahu, bu sözleri, "uluslararası baskılara rağmen" söylediğini vurgulayarak, "Bizi hiçbir şey durduramayacak" diye konuştu.

İSRAİL, GAZZE'DEKİ TÜNELLERE SU MU BASIYOR?
ABD basınında çıkan haberlere göre, İsrail, Gazze'deki "Hamas tünelleri"ne deniz suyu salmaya başladı. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD'li yetkililer, İsrail'in Gazze'deki "Hamas tünelleri"ne deniz suyu pompalama planını hayata geçirdiğini iddia etti.

Yetkililer, haftalarca sürmesi beklenen tünellere deniz suyu basma işleminin 7 ayrı pompa sistemiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsünün konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındığı, tünellere yapılan operasyonların gizlilik kapsamında olduğunu belirttiği aktarıldı.

Öte yandan gazeteye daha önce konuşan bazı yetkililer de deniz suyunun tünellere salınması üzerine Gazze'deki tatlı su kaynaklarının kirleneceğini ve altyapının zarar göreceğini belirtmişti.