20 Eylül 2024 Cuma

'Katlederek bizi yenemeyecekler'

Katledilişinin birinci yılında birçok kentte anılan Jineoloji dergisi editörü, gazeteci ve akademisyen Nagihan Akarsel'in mücadelesinin "Jin, jîyan, azadî" felsefesiyle daha da yükseltileceği vurgulandı.

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü, gazeteci ve akademisyen Nagihan Akarsel, Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde evinin önünde uğradığı suikast sonucu 4 Ekim 2022'de katledildi. Nagihan'ın katledilişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla mezarı başta olmak üzere çok sayıda kentte anmalar düzenlendi.

MEZAR BAŞINDA ANILDI
Aralarında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Jineoloji dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) katılımıyla çok sayıda kadın Konya'nın Gölyazı köyünde bulunan mezarını ziyaret etmek için yola çıktı.

Mezarlığı ziyaret etmek isteyen kitle jandarma tarafından Gölyazı köyü girişinde durdurularak köye girişleri engellenmek istendi. Buradaki engeli de aşan kadınlar, Nagihan'ın köydeki aile evine giderek mevlide katıldı. Ardından kitlesel olarak mezarlığa giden kadınlar, "Jin, jiyan,azadi" sloganları eşliğinde Nagihan'ı mezarı başında andı.

KAYA: HEPİMİZ İÇİN ÇOK ÖZELDİ
Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunun ardından söz alan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Nagihan'ın aydınlattığı yolda mücadelesini kadınların sürdüreceğini belirtti. Adalet, "Naif kişiliğiyle, dingin sakin yaklaşımıyla bize hep direnişin bambaşka türlerini de anlatabilmiştir. Nagihan'ın katledilişinin 1'inci yıl dönümü nedeniyle buradayız. Sorgulayan, aydınlık aklının süzgecinden geçirdikten sonra bizimle ve bütün kadın arkadaşlarla paylaştığı her söz direnişini ifade ediyordu. Bütün bu savaş, erkek egemen dünya, şiddet politikaları karşısında sorgulayan ve aydınlık bir bakış açısı vardı. Hepimiz için çok özeldi. Her kadının hikayesinin çok kıymetli olduğuna inanıyordu. Her kadını izlerken bakışlarıyla severdi, özenle ve önemle o hikayeyi bir hafızaya dönüştürmek onun için en önemli konulardan biriydi" dedi.

'JİN, JÎYAN, AZADÎ FELSEFESİYLE HAYKIRACAK, MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'
Katliamın asıl faillerinin hala bulunmadığını belirten Kaya, "Bu nedenle de Kadın Kütüphaneleri çalışmaları yapmak üzere bulunduğu Sîlêmanî şehrinde çok korkunç bir şekilde katledildi ve bugün üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen biz ne azmettiricilerle ilgili ne tetikçilerle ilgili faillerin aslında kim olduğunu bilmekle beraber hiçbir şeyin yapılmamış olması ve sistem tarafından bize dayatılan bir bilinmezlikle karşı karşıya olduğumuz için üzgünüz. Ama mücadelemizden, Nagihan'ın bize açmış olduğu o aydınlık yolu yürümekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bütün dünya kadınları açısından çok büyük bir kayıp ama biz biliyoruz ki Nagihan'ın başlattığı felsefe ve hem kadın haberciliği hem kadın hikayelerinin hafızaya dönüşerek bir kütüphaneye dönüşmesi için bu yol çok önemli bir yol ve bütün muktedilerin karşısında kadın hikayesi dünyada yeniden tarih yazacak bir başlangıcı ifade ediyor. Çok değerli bir arkadaşımızı kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz ama onun mücadelesini büyütüp erkek egemen sistem karşısında mücadelemizi 'Jin, jîyan, azadî' felsefesiyle haykıracak ve daha da büyüteceğiz"diye konuştu.

MARDİN
Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn İl Örgütü konferans salonunda gerçekleşen anma etkinliğine Barış Anneleri'nin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Nagihan'ın fotoğraflarının asıldığı salonda Nagihan için mumlar yakıldı. Nagihan anısına saygı duruşuyla başlayan anma etkinliği hazırlanan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Nagihan'ın yaşamını ve mücadele hayatını konu alan sinevizyon izleniminde kadınlar sık sık "Jin jiyan azadî" sloganları attı.

Sinevizyonun ardından Barış Anneleri Kürtçe kilamlar seslendirdi. Duygusal anlar yaşayan kadınlar anma etkinliğini "Jin jiyan azadî" ve "Şehîd namirin" sloganları ile sonlandırdı.

VAN
Van'da Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde Halkların Demokratik Partisi İl Örgütü binasında düzenlenen anma etkinliğine birçok kişi katıldı. Etkinliğin yapılacağı salona, Nagihan'ın resimleri asıldı. Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada TJA aktiviste Hatice Kiye bir konuşma yaptı.

Kiye, Nagihan'ın Süleymaniye'de katledilmesiyle, mücadelenin tarih boyunca sürdürüldüğü bir kent olması sebebiyle asıl saldırının "mücadeleyi geriletmek" olduğunu ifade etti. Nagihan'ın katledilmesi ardından Evin Goyi'nin de Paris'te katledildiğini hatırlatan Kiye, "Ancak mücadeleyi geriletemediler. Çünkü bizler attığımız her adımda onların mücadelesine olan bağlılıkla bıraktıkları yerden sürdüreceğiz" dedi.

'NAGİHAN'IN KATLEDİLMESİYLE KADIN MÜCADELESİ HEDEF ALINDI'
Ardından Nagihan'ın Jineoloji dergisinde yer alan bir yazısını okuyan Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Neslihan Şedal da, yaşamını yitiren her arkadaşları için duydukları üzüntüyü dile getirdi. Şedal, "Nagihan'ın katledilmesiyle aslında katledilmek istenen sadece bir kadın değildi. Nagihan'ın katledilmesiyle öncülüğünü yaptığı kadın mücadelesi hedef alındı. Özgür kadın kimliği hedef alınmak istendi. Özgür toplumun değerleri hedef alınmak istendi" sözlerini kullandı.

Nagihan'ın yaşamını anlattığı görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile devam eden anma, "Jin, jîyan, azadî" sloganı ile sona erdi.

İZMİR
İzmir'de de HDP İl binasında yapılan anmaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk ve çok sayıda katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından TJA aktivisti Emine Bozadağ, Nagihan'ın yazılarından bir bölüm okudu.

Ardından söz alan Burcugül Çubuk, Nagihan ile önceden tanışma fırsatı bulduğunu söyledi. Çubuk, şöyle devam etti: "Yaşamını yitiren insanların arkadaşından konuşmak her zaman zordur. Nagihan'ın arkasından konuşmak daha da zor. Bugün Nagihan'ı her yerde anlatan bir hayat devam ediyor. Özellikle kadınlara yönelik suikastlar ve özel bir yönelim var. Ancak bu başarıya ulaşmayacak. Nagihan gibi arkadaşlarımız her yerde kadın mücadelesini yükseltmişler ve bize miras bırakmışlar. Nagihan'ın arkasından 'Jin Jiyan azadî' demek çok anlamlı. Onun bıraktığı yerden biz devam edeceğiz."

İSTANBUL
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağcılar İlçe Örgütü'nde anma etkinliği düzenledi. Anmanın düzenlendiği salonda özel köşe oluşturularak Nagihan'ın fotoğrafı konularak mumlar yakıldı. "Bı 'Jin, jîyan, azadî'yê ber bı azadiyê ve" pankartının açıldığı anmaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri, HDP ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ilçe üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Anma, Nagihan şahsında katledilen tüm kadın gazeteciler için saygı duruşuyla başladı. Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan söz aldı.  "Nagihan Akarsel mücadelenin ta kendiydi, hakikatti" diyen Başalan, Nagihan'ın Türkiye'den ayrıldıktan sonra Kürt kadın ideolojisini, 4 parça Kürdistan'da ve dünyada anlatmaya ve mücadelesini her yerde yürütmeye devam ettiğini söyledi. Başalan, "'21. yüzyıl kadın yüzyılı olacak' iddiamızın arkasındayız. Her an içimizdeki hakikati büyütüyoruz. Nagihan Akarsel'in bıraktığı mücadeleye ara vermeden devam edeceğiz. Yürüttüğümüz mücadeleye tahammül edemiyorlar. O yüzden saldırıları arttırıyorlar. Kendimize olan güven devraldığımız mirasla ilgilidir. Biz Nagihan Akarsel'in yol arkadaşlarıyız. Onun bıraktığı mücadeleyi her alanda büyüterek devam ettireceğiz" dedi.

Nagihan'ın yaşamının ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

SÖMEK: DEVRALDIĞIMIZ MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ
MKGP üyesi Marta Sömek de Nagihan şahsında Kürt kadınların hedef alındığına dikkat çekti. Marta, "Nagihan da bu çizgiyi, tüm kadınları 'Jin, jîyan, azadî' felsefesi etrafında kalemini hakikate yönelterek büyük bir mücadele verdi. Bu kurşunlar Nagihan'ın ısrarcı olduğu kalemini kıramadı. Gurbetelli Ersöz'lerden, Nujiyan Erhan, Deniz Fırat'lardan devraldığımız mücadeleyi Akarsel'den sonra da sürdürmeye devam ediyoruz " dedi. MKGP'nin Kürt Kadın Gazeteciler Günü ve aynı zamanda Türkiye'nin ilk Kadın Genel Yayın Yönetmeni Gurbetelli Ersöz'ün katledildiği gün olan 7 Ekim'de dernekleşeceği bilgisini paylaştı. Sömek, "Gurbetelli Ersöz'lerden, Nujiyan'lardan aldığımız bu mirası sürdüreceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

KADİROĞLU: KATLEDEREK BİZİ YENEMEYECEKLER
Son olarak, Jineoloji Dergisi çalışanı Sevcan Kadiroğlu söz alarak Nagihan'ın "Kürt kadın kimliği nasıl olmalı, anlamlı yaşam nasıl olmalı" soruları üzerinden çıktığı bir kadın yolculuğu olduğunu söyledi. Nagihan'ın mücadelesinin toplumla birleştiğini belirten Kadiroğlu, "Bizler bu arkadaşların mücadelesinin bilincinde olarak mücadele içinde yer alıyoruz. Katlederek bizi yenemeyecekler" dedi.

Anma, Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) sanatçısı Nuray Balık'ın seslendirdiği Kürtçe stranlar sonrası sona erdi.