22 Eylül 2024 Pazar

Katar'da ücretlerini isteyen göçmen işçiler sınır dışı edildi

Katar'da Dünya Kupası için hazırlanan stadyum inşaatında çalışan göçmen işçiler, aylardır ücretlerinin ödenmemesine karşı eylem düzenledi. Katar hükümeti, eyleme katılan çok sayıda işçiyi gözaltına aldı ve sınır dışı etti.

Katar'da 3 ay sonra düzenlenecek Dünya Kupası öncesi stadyum inşaatında çalışan göçmen işçilerin parası ödenmedi. Geçen hafta, 200'ü aşkın işçi, ücretlerinin ödenmemesine tepki göstermek için stadyum inşaatını üstlenen Al Bandary firmasının başkent Doha'da bulunan ofisleri önünde eylem düzenlemişti. Eyleme katılan en az 60 işçi işkenceyle gözaltına alınırken, gözaltındaki işçiler sınır dışı edildi.

Nepal, Bangladeş, Hindistan, Mısır ve Filipinler'den gelen işçilerin bazılarının yedi ayı aşkın süredir ücretlerinin ödenmediği öğrenildi. Yerel sendikalar, hükümetin eylemlere katılan herkesin yakalanarak sınır dışı edilmesi kararı verdiğini aktardı.

Hükümet yetkilileri ise, eyleme katılan işçilerin toplum güvenliğini tehlikeye attığını öne sürdü ve geciken tüm ücretlerin Çalışma Bakanlığı tarafından ödendiğini iddia etti.

Katar, Dünya Kupası maçları öncesi başkentte kapsamlı bir inşaat projesine başlamış, projede çalışan göçmen işçilere dönük hak ihlalleri ve iş kazaları daha önce de de pek çok kez gündem olmuştu.