22 Eylül 2024 Pazar

Kartonsan grevi 21. gününde: Kazanana kadar sürecek

Kartonsan işçilerinin grevi 21. gününde, ilk günkü coşku ve kararlılıkla sürüyor. Bugüne kadar gördükleri dayanışmadan memnun olduklarını dile getiren grevdeki işçilerden Gürel, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede tüm hakları alana kadar grevi sürdüreceklerini kaydetti. "Grevimiz işçi sınıfına hayırlı olsun, cesaret versin" diyen Gürel, dayanışmanın daha da büyümesi çağrısı yaptı.

İktidarın sermaye odaklı, savaş yanlısı politikaları nedeniyle yoksulluk günden güne artıyor. TÜİK'in gerçeği yansıtmayan verileriyle belirlenen asgari ücretle işçi ve emekçilere sefalet ücreti dayatılırken, her gün getirilen yeni zamlarla alım gücü gittikçe düşen halklar açlığa mahkum ediliyor.

Öte yandan patronlar bu politikalardan aldıkları güçlerle işçilere işyerlerinde kölelik koşulları dayatılıyor. Düşük ücretler, angarya işler, alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri ve daha niceleriyle işçilere açlık, iş cinayetleri reva görülüyor.

GREVİN 21. GÜNÜNDE AYNI COŞKU VE KARARLILIKLA SÜRÜYOR
Haklarının gasbına karşı çıkan, kölelik koşullarına boyun eğmeyen işçiler ise sendikal haklarına sahip çıkarak direnişi seçiyor. 2022'nin son günlerinde greve başlayan Kartonsan işçileri yeni yıla da direnişle girmişti, grevin 21. gününde aynı coşku ve kararlılıkla direnişini sürdürüyor.

2022 yılının ilk 9 ayında net karını 666 milyon olarak açıklayan Kartonsan, işçilere yüzde 60 zam dayatıyor. Geçmiş yıllarda ücretleri asgari ücretin 2-3 katıyken, işçilerin bugün aldıkları maaş asgari ücret bandına çekildi. İşçilerin talebi yüzde 150 zam.

'İÇİMİZDE HİÇ GREV KIRICI YOK'
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde kurulu olan Kartonsan fabrikasında Selüloz-İş üyesi işçilerden Mustafa Gürel ETHA'ya konuştu. Sosyal hakların saat ücretine bağlı olduğunu, ücretlerde anlaşamadıkları için 22 Aralık 2022'de greve başladıklarını hatırlatan Gürel, "168 arkadaşız, tüm işçiler grevde. Yalnızca 6 arkadaşımız yasa gereği içeride çalışıyor. Yani grev kırıcı yok içimizde. Coşkulu bir şekilde devam ediyoruz. STK'lar, siyasi partiler, il, ilçe ve yerelden çok sayıda kişiden, halktan destek alıyoruz" dedi.

'BİZİ GREVE SÜRÜKLEYEN PATRON'
Fabrikanın 1967 yılında kurulduğunu, 1971 yılından bu yana da örgütlü bir sendika olduğuna dikkat çeken Gürel, "Sendikal bilince sahip, örgütlülüğün ne demek olduğunu bilen bir fabrika. Daha önceki yıllarda da grev yaşanmış bu fabrikada, işçiler bu bilinçle grevde. Pandemide beyaz yakalı olan müdürler, amirler sokağa çıkmaya korkarken, toplantıları bile uzaktan yaparken biz işçiler çalıştık. 7/24 üretimi sürdürdük. Bir makinede dört kişi çalışırken yanımızdaki arkadaşlarımız hastalandı, iki işçi devam ettik. Böyle çalıştık. O yüzden çalışma saatleri konusunda kırgınız. Kesinlikle biz bu grevi hak etmiyorduk ama bizi greve sürükleyen işveren" ifadelerini kullandı.

'HAKLARIMIZIN TAMAMINI ALANA KADAR GREVİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Öte yandan patron grev kırıcılığı için 38 bin lira olan promosyon ödemelerini yalnızca içeride çalışan işçilere ve beyaz yakalılara yaptı. Gürel bu duruma ilişkin, "Haklarımızın tamamını almadan, bu grevi bitirmeyeceğiz. Bu nedenle ilk günkü kararlılıkla devam ediyor. Coşkumuz, inancımız tam."

'GREVİMİZ İŞÇİ SINIFINA HAYIRLI OLSUN'
Şu ana kadar gördükleri dayanışmanın çok önemli olduğunu söyleyen Gürel, daha çok sendikaların ve konfederasyonların da destek vermesi gerektiğini söyledi. Gürel, şöyle devam etti: "Grevimiz tüm işçi sınıfına cesaret verecek. Bundan sonra da grevler bu ülkenin şartlarında bu tabloda devam edecek. O yüzden grevimiz işçi sınıfına hayırlı olsun. Biz kazanana kadar grevi sürdüreceğiz."