20 Eylül 2024 Cuma

Kartal'da kadın katliamına ilişkin eylem

Kartal Kadın Dayanışması, Mustafa P.'nin katlettiği Dilara ve Cansu başta olmak üzere katledilen kadınlar için yaptığı açıklamada, kadın dayanışmasına dikkat çekti. İktidarın kadın düşmanı politikalarının kadın katillerine güç verdiğini kaydeden kadınlar, mücadele edeceklerini vurguladı. 

Kartal'da iki gün önce kayıp olan Dilara Gültay ve Cansu Demirel'in cansız bedeni bulundu. Mustafa P.'nin iki genç kadını katlettikten sonra intihar girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Kartal Kadın Dayanışması, Cansu ve Dilara başta olmak üzere katledilen kadınlar için açıklama yaptı.

Kartal meydanında yapılan açıklamada "Cansu ve Dilara isyanımızdır, kadın cinayetleri politiktir" yazılı pankart ve "Kadın dayanışması yaşatır", "Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok" yazılı döviz taşındı. Basın metnini okuyan Hülya Özdemir ve Yeşil Güzel  şiddetin, ölümlerin, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü; kadın cinayetlerinin, tecavüz dahil tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, kadın ve LGBTİ+'ların sistematik olarak hedef gösterildiği koşullarda bir alarm durumu ilan ederek önleyici politikalar ve mekanizmaların acilen devreye sokulması gerektiğinin altını çizdi, iktidarın bunun yerine İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini kaydetti "Biz kadınlar bu hukuksuz çekilmeyi hiçbir şekilde kabul etmediğimizi ve sözleşmeden vazgeçmeyeceğimizi her yerde ve her alanda ilan ettik, etmeye devam ediyoruz" dedi.

Dilara ve Cansu'yu katleden Mustafa P.'nin kasten yaralama suçundan sabıkası olduğunun ortaya çıktığını kaydeden kadınlar, "Failler her gün elini kolunu sallayarak bir kız kardeşimizi daha aramızdan koparıp alıyor. Son dört gün içinde dört kadın öldürüldü. Tesadüf değil erkek şiddeti! Her yer suç mahalli" ifadelerini kullandı.

Erkek devlet şiddeti, ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik karşımızda bütün açıklığı ile dururken bizler ülke her geçen gün şiddet ve ekonomik kriz girdabına biraz daha batarken, kadınlar her gün katledilirken, devletin güvenlik güçleri bunlar karşısında tepkisizliğini korumaya hatta 6284'ü yetkin uygulamayarak şiddeti teşvik etmeye devam ettiğini kaydeden kadınlar, kadın düşmanı politikaların kadın katillerine güç verdiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Pınar Gültekin'in, Şule Çet'in, öldürülen tüm kadınların sorumlularını biliyoruz, erkek şiddetinin hesabını sorduk, soruyoruz. Failleri aklayan erkek adalet karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmedik, etmiyoruz. Şiddetle terbiye edilmeye çalışılan hayatlarımıza, bedenimize, emeğimize, arzularımıza, hayallerimize sahip çıkmak için buradayız. Yaşamak istiyoruz demek için, kadın katillerine, çocuk istismarına, nefret cinayetlerine dur demek için buradayız. Suskun, yalnız ve çaresiz değiliz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!"

Eylem sloganlarla sona erdi.