Kartal: TTK, işçi güvenliği için gerekli teçhizatlara maliyet olarak bakıyor
Enerji-Sen'den Kamil Kartal, sahaya ilişkin bilgiler verdi. ETHA'ya konuşan Kartal, özelleştirme ve kar amacının özel sektör patronları gibi TTK'da var olduğunu, işçilerin güvenliğine maliyet olarak bakıldığına dikkat çekti. Kartal, iş cinayetlerinin yüzde 99'unun önlenebilir olduğuna da işaret etti.
Enerji-Sen'den Kamil Kartal, katliamın nedenlerine ilişkin ETHA'ya konuştu. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madenlerde 70'lerden sonra 6 binin üzerinde işçi çalışırken bugün 400'e kadar düştüğünü, daraltılma politikası adı altında taşkömürü üretiminden devletin elini çektiğini söyledi. Maden sahalarının özel sektör patronlarına peşkeş sürecinin gündeme getirildiğini belirten Kartal, Amasra'daki madenin her vardiyada 100 işçinin çalıştığı bir işletme haline getirildiğini söyledi.
'İŞÇİ SAĞLIĞI İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ MALİYET OLARAK GÖRÜLÜYOR'
Yüz yıldır faaliyet yürüten bir kurum olan TTK'nın işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerini almaktan, araçlarını geliştirmekten sakındığını, gerekli teçhizatların sağlanmasını maliyet unsuru olarak görerek özel sektör mantığı yürüttüğünü vurgulayan Kartal, bu tür kazaların önünün önlemler alınmadığı için açıldığına dikkat çekti.
'İŞ CİNAYETLERİNİN YÜZDE 99'U ÖNLENEBİLİR'
İş cinayetlerinin yüzde 99'unun önlenebilir olduğuna vurgu yapan Kartal, 2018-2019-2020 yıllarında Sayıştay'ın yaptığı denetimler sonucu hazırlanan raporu hatırlattı. Raporun yaşanan katliamın ardından gündeme geldiğini belirten Kartal, raporda, ocakta eksi kotlara indikçe metan gazının arttığı, olası kazalara işaret edildiğini söyledi. Buna rağmen hiçbir önlemin alınmadığını kaydeden Kartal, "Üretim vardiyaları olarak tabir ettiğimiz 16.00-00.00, 00.00-08.00 vardiyalarında gerekli önlemler alınmadığı takdirde kaza olasılıklarının çok yüksek olduğu ifade edilmesine rağmen, personel eksikliği, daraltmanın getirmiş olduğu yaklaşımlardan dolayı bu katliamların önü açılıyor maalesef" diye konuştu.
'BACADAN ÇIKAN DUMAN YANGININ DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERİYOR'
Maden sahasının bacasından çıkan dumana ilişkin de bilgi veren Kartal, temiz havanın girip kirli havanın çıkışının sağlandığını ve dumanın maden sahasında hala yangının sürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Yangına maruz kalan insanların yaşam şanslarının fiziken ortadan kalktığını vurgulayan Kartal, "Çok istisnalar var. Belli kaçamaklarda belki kendini koruma ihtimali söz konusu olabilir. Bunların zaman limitleri var. Oksijen maskelerinin ömürleri 1,5'er saat. Oksijen maske istasyonlarında maskelerini değiştirebiliyorlar ama buralara ulaşabildiler mi onu bilmiyoruz" dedi.
'DAHA FAZLA İNSANIMIZ ÖLMESİN'
Katledilen madencilere başsağlığı, ailelerine sabır ve metanet dileyen Kartal, "Diliyoruz ki, yetkililer bu kazalardan, cinayetlerden gerekli dersleri çıkarsınlar. Daha fazla insanımız ölmesin" diye konuştu.