16 Eylül 2024 Pazartesi

Karşıyaka Belediyesi ücret alacakları için eylem yapan 93 işçiyi işten attı

Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent Aş. bünyesinde çalışan 93 işçinin işine iş bırakma eylemine katıldıkları gerekçesiyle son verildi.

Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent Aş. bünyesinde çalışan 93 işçi işten atıldı. Personel müdürlüğü tarafından aranan işçilere işten çıkarıldıkları söylendi. Fesih gerekçesi olarak, haziran ayı ücret alacakları için 30, 31 Temmuz ile 1 Ağustos tarihlerinde yaptıkları iş bırakma eylemi gösterildi.

Sendika ile yapılan TİS gereği ücret ödemelerinin her ayın 20'sinde yapıldığı, son ödemenin yapılmasının üzerinden 20 gün geçmeden eylem yapıldığı için, iş kanunun 34. maddesine aykırılık öne süren belediye yönetimi, işçileri 25/2 maddesinden (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) tazminatsız olarak işten attı.

KIDEMLİ İŞÇİLER İŞTEN ATILDI
İşten atılanlar, Karşıyaka Belediyesi'nin kafeterya ve restoranlarında çalışanların yanı sıra bando çalışanı gibi farklı alanlarda çalışan işçilerden oluşuyor. 10, 13, 20 yıldır çalışan kıdemli işçilerin atılmış olması dikkat çekiyor. İş bırakılan tarihte yıllık izin kullanan, eylemde olmayan işçiler de atılanlar arasında.

İŞÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
İşten atılan isçiler belediye önünde toplanarak, "İşçiler burada başkan nerede", "İşçiden tasarruf edilemez", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı. İşçiler pazartesi sabahı belediye önünde toplanmak üzere ayrıldı.

Karşıyaka Belediye yönetimi Kent Aş. işçilerinin hesaplarına Kurban Bayramı öncesi 4 bin lira yatırmış, bundan sonra da en son 26 Temmuz'da Haziran maaşından 6 bin lira yatırmıştı. İşçiler ise ücretlerinin tamamının yatırılması için 3 gün iş bırakmıştı

GENEL-İŞ DE İŞÇİLERE SIRT DÖNMÜŞTÜ
İşçilerin üyesi olduğu DİSK Genel İş İzmir 8 No'lu Şube Yönetimi ilk gün iş bırakmaya destek vermiş ancak ikinci gün bu kararından vazgeçmişti. İşçilere mesaj atan sendika yönetimi belediye bürokratları ile yaptıkları görüşmeler üzerine işbaşı çağrısı yapmış ancak bu çağrı işçiler tarafından kabul görmemişti. İşçiler, Genel İş İzmir 8 No'lu Şube'nin önünde bir araya gelerek sendikayı da istifaya çağırmıştı.

İŞTEN ATILAN İŞÇİ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI
Karşıyaka Belediyesi Kent Aş. işçisi Koray Aydilek, işten çıkarılması sonrası intihar girişiminde bulundu. Kent A.Ş'de gece bekçisi olarak çalışan Aydilek'in bıçakla kendine zarar verme girişimini yine işten atılan başka bir işçi arkadaşı engellerken kolundan yaralandı.

Sağlık durumu iyi olan Aydilek, Örnekköy'de bulunan Kent Aş şantiyesi içindeki yönetim binası önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattığını duyurdu. Eyleme katıldığı için cezalandırıldığını belirten Aydilek "Ölürsem Allah benim hakkımı yiyenlere nasip etmesin. Benim çoluk çocuğumun rızkı oynayanların bana açıklaması yapması lazım. Fazlasıyla çalıştığım halde beni işten çıkardılar. Bir gariban olarak sesimin duyulmasını istiyorum" diye seslendi.