16 Eylül 2024 Pazartesi

Karagöl Tabiat Parkı'na kurulmak istenen RES projesine halk tepkili

Karagöl Tabiat Parkı sınırlarında kurulmak istenen rüzgar enerji santrali projesi için düzenlenen toplantıya katılan halk, "Ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratacak" diyerek RES projesine tepki gösterdi.

Taykar Enerji Üretim Şirketi'nin, Karagöl Tabiat Parkı'nın 4,5 km yakınında, orman vasıflı 997 hektar alanda kurmak istediği 6 adet rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisine halk tepki gösterdi.

22 Nisan 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na izin başvurusunun ardından, RES için çevresel etki değerlendirme toplantısı yapıldı.

Menemen Alaniçi Köyü'nde gerçekleştirilen toplantıda söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Üzeyir Karaca, tesis için yol açma, kırma; faaliyetler için ormandan birçok ağaç kesilmesi planlandığını söyledi. Karaca, "Toz ve gürültü oluşurken su kaynakları zarar gördüğü gibi bölgedeki arıcılık faaliyetleri de zarar görecek. RES arıların yön duygusunu bozacağı gibi tüm canlıların yaşam alanlarını olumsuz etkileyecek. İçme ve kullanma suları zarar görecek" dedi.

'SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLACAK'
RES projesine itirazları olduğunu ve birçok çevre ihlali yaşanacağını söyleyen Menemen Çevre Platformu'ndan Dr. Hüseyin Güven, RES'lerin gürültü, düşük frekanslı ses ve elektromanyetik alan etkileri nedeniyle "Rüzgar Türbini Sendromu" olarak tanımlanan sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

RES'lerin kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı, gerginlik, ruhsal durum değişikliklerine neden olacağını söyleyen Güven, "Bu demektir ki sağlık, yenilenme, şifa kaynağı bir ekosistem hastalandırıcı bir alan haline gelecektir. Projenin sağlık üzerine etki ve maliyetinin belirlenmesi için ÇED'in yanı sıra Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) süreci birçok ülkenin yasalarında yer almaktadır. Buradaki 'maliyet' kelimesi sadece sağlık için yapılacak harcama değildir. Sağlığını yitirmiş, ağır hastalığa yakalanmış bir çocuğun ailesinin yaşayacaklarının hesabı yapılamaz" diye konuştu.

'ORMANLIK ALANDA YANGIN TEHLİKESİ YARATACAK'
Ormanlık alanda yangın tehlikesi yaratacağına dikkat çeken avukat Diler Güven Bosut, işletme sırasındaki gürültü ve elektromanyetik alanın ormandaki canlı hayatını tehdit edeceğini vurguladı. Ağaç kesimlerinin ve patlatılan kayaçların yasal koruma altındaki su rezerv alanı için büyük tehdit oluşturacağına işaret eden Bosut, proje dosyasında bu zararlara karşı önlemlerin yer almadığına dikkat çekti.

Bosut, "Firma, bölgenin rüzgarını kara dönüştürebilmek için olası zararları yok sayarak, alternatif yer arayışına girme gereği duymadığını proje dosyasında itiraf etmiştir. İklim değişikliği ve yangınlarla ormanlık alanlarımızı hızla kaybederken, geçtiğimiz hafta 4.5 kilometre yakınlıktaki Yamanlar Tabiat Parkı yangını canımızı yakmışken Karagöl Tabiat Parkı riske atılamaz. Bu alan tüm İzmir'in sağlık kaynağıdır" dedi.