2 Ekim 2024 Çarşamba

Karadenizliler: İktidarın arka bahçesi olmayacağız

Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir çok Karadenizli, Kürt işçilere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Karadeniz'in karartılmasına karşı çıkılacağı kaydedilen açıklamada Kürt işçi ve emekçilerle dayanışma içinde olunacağı da belirtildi.

Kürt işçilerine yönelik saldırılar sürüyor. Sakarya'da 16 Kürt mevsimlik fındık işçisine yönelik saldırının ardından dün de Afyon'da Kürt işçiler saldırıya uğradı. Bu saldırıda bir işçi yaşamını yitirdi.

Aralarında milletvekilleri Murat Çepni, Rıdvan Turan, Erol Katırcıoğlu, Mehmet Bekaroğlu'nun da bulunduğu çok sayıda gazeteci, yazar, öğretmen ve birçok meslekten Karadenizli bir açıklama yayınlayarak ırkçı saldırılara tepki gösterdi.

'BU SALDIRILAR KÜRT SORUNUYLA İLİŞKİLİ'
Irkçı saldırıların ülkedeki derin ekonomik eşitsizliğin ve adaletsizliğin bir sonucu olarak her yıl çay ve fındık toplama sezonlarında Karadeniz'e gelen Kürt emekçilerine yönelik basit bir şiddet olayı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Mevsimlik Kürt işçilerin gerek kötü çalışma koşulları gerekse de maruz kaldıkları dışlanma, psikolojik ve fiili şiddet, Kürt sorununda yıllardır sürdürülen güvenlikçi-çatışmacı siyasetle ilişkili" denildi.

Cezasızlığın şiddeti pekiştirdiği kaydedilen açıklamada, Sakarya'da yaşanan saldırıda Kürt kadına yumruk atma cesaretinin Türkiye'nin dört bir yanında kadınlara şiddet uygulayan, cinsel saldırıda bulunan erkeklerin iktidarca korunmasından geldiği belirtildi.

'BEDELİNİ ÖDÜYORUZ'
"İktidarın arka bahçesi olmayacağız" denilen açıklama şöyle devam etti: "Tarımı bitiren politikaların bedelini çayda, fındıkta yaşadığımız ekonomik kayıplarla, vadilerimizin, ormanlarımızın şantiye çevrilmesinin bedelini sel felaketleri ile canla-malla, şovenist politikaların bedelini de bölgemizin tecavüzcü, katil, mafya piyonlarının adıyla anılması biçiminde ödüyoruz.

"Bizler, bir kez daha Karadeniz'in karartılmasına karşı çıktığımızı duyurmak istiyoruz. Bu darlıkların geçeceğine inanıyoruz. İnanmakla kalmıyoruz, eşitlik, adalet, demokrasi ve barış için çabalarımızı sürdürüyoruz. Barışa, kardeşliğe, halkların eşitliğine olan inancımızı olan kaybetmedik. Kürt tarım emekçilerinin yanındayız, yanında olacağız. Çünkü ancak bu çabalarımızın bizi aydınlığa çıkaracağına inanıyoruz."