4 Ekim 2024 Cuma

'Karadeniz alarm veriyor'

Eğitim Sen Karadeniz Şubeleri, Karadeniz'de çok sayıda ilin Covid-19 vakaları bakımından yüksek riskli ve çok yüksek riskli kategoride olduğunu kaydetti; öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin, halkın sağlık hakkı ve öğrencilerin eğitim hakkı için yetkilileri gerekli önlemleri alması için uyardı, öneriler sundu. 

Eğitim Sen Amasya, Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon Şubeleri online basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, halk sağlığı ve öğrencilerin eğitim hakkı için yetkilileri uyardı. 

Basın metnini okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, Karadeniz Şubeleri olarak Covid-19 vakaları bakımından Samsun 171,29, Ordu 194,42, Giresun 184,34, Rize 202,44, Trabzon 228,02, Tokat 118,52 oranları üzerinden "çok yüksek riskli", Amasya 96,06, Artvin 78,42 oranları ile de "yüksek riskli" iller kapsamında olduğunu kaydeden Topaloğlu, mutasyon geçiren virüsün Trabzon'da görüldüğünü de hatırlattı.

Yaşanılan gerçekliğe ve Karadeniz illerindeki riskli tabloya rağmen MEB tarafından 1 Mart ile birlikte ilkokul 1.2.3.4. sınıfların, ortaöğretimde 8. ve 12. sınıfların ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının tüm sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime başlanmasına ve ortaöğretimde sınavların yüz yüze yapılmasına karar verildiğinin altını çizen Topaloğlu, Eğitim Sen Amasya, Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon şubeleri olarak öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin, halkın sağlık hakkı, öğrencilerin eğitim hakkı için tarihsel ve toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi için yetkilileri uyardıklarını belirtti.

Topaloğlu, önerileri sıraladı: 

"1 Mart'ta başlayacağı açıklanan yüz yüze eğitim kararları ertelenmelidir.
1 Mart'tan itibaren gerçekleştirileceği açıklanan sınavlar ertelenmelidir.
Özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerimizin önemli bir bölümünün kronik rahatsızlıkları vardır. Bu öğrencilerimizden herhangi birinin hastalığa yakalanması kronik rahatsızlıklarıyla birleştiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle Özel özel eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir.
Okul öncesi eğitim kurumlarının açılma gerekçesi öğrencilerin ebeveynlerinin, emekçilerin salgında dahi çalışması gerekçesi ile açıklanmıştır. Aslolan toplumsal faydadır ve öğrencilerimizin üstün yararıdır. Okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir. Okul öncesi öğrencilerimizin ve özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimizin velilerinden birine ücretli izin hakkı verilmelidir.
Köy okullarında alınmayan önlemler ve taşımalı eğitimde öğrencilerimizin ve  lojmanların olmaması veya atıllığı nedeniyle öğretmenlerin servislerde, araçlarda uzun saatler kalabalık ortamda yolculuk yapmak zorunda kalması fiziksel hareketliliği ve salgın riskini artırmaktadır. Taşımalı eğitimde servis sayısı artırılmalı, eğitim emekçileri acilen aşılanmalı, gerekli koruyucu malzeme eksiksiz sağlanmalı, öğretmenlerin ulaşımı güvenli ve ücretsiz bir şekilde sağlanmalı, yüz yüze eğitimde görevli eğitim emekçilerinin talebi doğrultusunda ücretsiz barınma hakkı verilmeli, öğrencilerimizin internet erişimi ve cihaz sorunu ücretsiz karşılanmalıdır. Gerekli koşullar sağlanıncaya köy okullarında ve şu an devam etmekte olan DKY kurslarında yüz yüze eğitime ara verilmelidir."