19 Eylül 2024 Perşembe

Karaburun'da RES şirketinin lisansı iptal

Karaburun'da ÇED dosyasındaki koordinatlarından farklı yerlere de RES türbini kuran Lodos Karaburun Elektrik A.Ş'nin üretim lisansı iptal edildi.
İzmir Karaburun'da halkın rüzgar enerji santraline (RES) karşı yürüttüğü mücadelede hukuki kazanım elde edildi. RES projesini yapan firmanın lisansı iptal oldu.
 
Karaburun Çevre Kültür ve Turizm Birliği ve Karaburun Kent Konseyi, RES Projesi'ni gerçekleştiren Lodos Karaburun Elektrik A.Ş'ye karşı üretim lisansının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.
 
Ankara Bölge İdare Mahkemesi başvuruyu haklı bulmuştu. Kararla 47 ilave türbinin ÇED dosyasındaki koordinatlarından farklı yerlerde gösterildiği tezpit edilen şirketin üretim lisansı iptal edilmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun kararı temyize götürürken, Danıştay 13. Dairesi kararı bozmuştu. Böylece şirketin üretim lisansı yeniden geçerli hale gelmişti.
 
Davacılar ise Danıştay'ın bu kararına itiraz etti. 
 
Diken'de yer alan habere göre, Danıştay 13. Dairesi, bu kez şirket aleyhine karar verdi. Kendisinin verdiği bozma kararını kaldırarak Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin üretim lisansını iptal eden kararını onadı.
 
Karaburun Kent Konseyi, karara ilişkin "Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla yenilebilir-temiz enerji adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun'da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Danıştay'ın bu kararıyla birlikte Lodos Karaburun Elektrik A.Ş.'nin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamıştır. Firmanın geçerli bir üretim lisansı olmadığı sürece ÇED başvurusunda bulunması ve bu başvuruya ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED sürecini başlatması, ÇED hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verebilmesi hukuken mümkün değildir" açıklaması yaptı.