26 Kasım 2024 Salı

Kamu emekçilerine Temmuz zammıyla toplu sözleşme devreden çıkarıldı

İktidar artan yoksulluk ve tepkiler nedeniyle asgari ücrete, kamu emekçileri ve emeklilerinin maaşlarına artış yapmak zorunda kaldı. Prof. Dr. Aziz Çelik, iktidarın çıkardığı yasaya dayanarak toplu sözleşme devre dışı bıraktığını belirterek, kamu emekçilerine yüzde 5,3 eksik zam yaptığını açıkladı. Çelik, yasayla toplu sözleşmenin devre dışı bırakılamayacağına dikkat çekti.

Temel tüketim maddelerindeki fahiş fiyat artışları, yoksulluğun derinleşmesi nedeniyle yıl ortasında asgari ücret, kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına zam yapmak zorunda kalan iktidar, zam oranları üzerinde oynadı. Dün açıklanan enflasyon oranının ardından kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 41,69, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 42.35 oranında artış yapılırken, Prof. Dr. Aziz Çelik, zamların yanlış hesaplandığını vurguladı. 

Kamu emekçilerinin maaşlarında yapılan artışın imzalanan toplu sözleşmeyi devre dışı bıraktığına dikkat çeken Çelik, "6. Dönem Toplu Sözleşmesine göre memurlara ve memur emeklilerine toplu sözleşme gereği olarak, zorunlu olarak yüzde 46.96 oranında artış yapılmalıdır. Yüzde 41,7'lik hesaplama 6. dönem memur toplu sözleşmesine aykırıdır" dedi.

YASAYLA TOPLU SÖZLEŞME DEVREDEN ÇIKARILDI
Ocak ayında imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi maddelerini hatırlatan Çelik, buna göre Ocak 2022'de yüzde 5, Temmuz 2022'de ise yüzde 7 zam öngörüldüğünü hatırlattı. Toplu sözleşmenin "enflasyon farkı ödenmesi" başlıklı 8. maddesinde "Ocak-Haziran 2022 arası TÜFE endeksi yüzde 5'i aşarsa katsayılar ve ücretler aşan kısım kadar artırılır" ibaresinin yer aldığını hatırlatan Çelik şunları söyledi: "Ocak 2022'de yapılan yüzde 5'lik zammın ardından hükümet ayrıca maaşlarda yüzde 2.5'luk bir iyileştirme yapılacağını açıkladı. Nitekim 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7351 sayılı kanunla toplam zammın yüzde 7,5 olarak uygulanması hükme bağlandı. Yüzde 2,5'luk fark kamuoyuna 'iyileştirme' olarak sunuldu. Ancak kanun dikkatli okunduğunda bunun bir iyileştirme olmadığı tersine bu yüzde 2,5 artışın Temmuz 2022'de geri alınmasının öngörüldüğü anlaşılıyor. Oysa bu artış refah payıdır. İyileştirmedir. Geri alınmaması gerekir."

Toplu sözleşmesi maddelerinin yasa düzenlemesiyle değiştirilemeyeceğine dikkat çeken Çelik, "Dolayısıyla Ocak 2022'de çıkarılan 7351 sayılı yasayla 6. Dönem Toplu Sözleşmesinin değiştirilmesi hukuka aykırıdır. Toplu sözleşme Anayasal bir haktır ve tarafların toplu sözleşme özerkliği vardır. Yasayla toplu sözleşme değişmez" diye vurguladı.

YÜZDE 5,3 EKSİK ZAM YAPILDI
Prof. Dr. Aziz Çelik bir diğer noktaya daha dikkat çekti. Yüzde 42.35'lik 6 aylık enflasyondan Ocak 2022'de yapılan yüzde 5 zam düşürülerek enflasyon farkının bulunması gerektiğini belirten Çelik, enflasyon farkının yüzde 37,5 olduğunu söyledi. Temmuz ayında yapılan zamma ek olarak toplu sözleşmede yer alan yüzde 7'lik zam yapılması gerektiğini kaydeden Çelik, hesaplamayı şu şekilde yaptı: "Yüzde 42,35 (6 aylık TÜFE)- yüzde 5 (Ocak 2022 zammı)- yüzde 37,35 (enflasyon farkı). Enflasyona göre düzeltilmiş maşlar ise yüzde 7 ile çarpılmalıdır: Yüzde 37,35 x yüzde 7 = Yüzde 46,96"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranındaki zamların kayıpları karşılamayacağının açık olduğunu vurgulayan Çelik, "Ancak enflasyonun bile altında artışlar kabul edilemez. Yüzde 46.96 oranında artış yerine hatalı olarak yüzde 41.7'lik artış yapılırsa 5,3 puanlık bir kayıp söz konusu olacaktır. Örneğin maaşı 10 bin lira olan bir memur ayda 530 TL kayba uğrayacaktır" dedi.