19 Mayıs 2024 Pazar

Kampüslerde Filistinle dayanışma kampları

Siyonist İsrail'e karşı direnen Filistin halkıyla dayanışmak için çok  sayıda ülkede öğrenciler üniversitelerde protesto kampları kurdu. Gazze'de üniversite kalmadığını, profesörlerin ve öğrencilerin katledildiği kaydedilen Viyana Üniversitesi talepleri yinelerken, Columbia Üniversitesi yönetimi kampüse polis çağırdı ve eylemin dağıtılması talimatı verdi. Ayrıca yönetim 15 Mayıs'taki mezuniyet törenini iptal etti. Oxford ve Cambridge üniversitelerinin öğrencileri de eylemlerde, Oxfor'un sömürge projeleriyle ilişkilerini bir kez daha teşhir etti. 

ABD ve diğer emperyalist ülkelerde başlayan öğrencilerin kampüs işgalleri ardından Filistin mücadelesi ile dayanışma içinde olan Viyanalı öğrenciler üniversitede Filistin'e özgürlük kampı kurdu. Birçok farklı grup ve örgütten yüzden fazla kişi bir araya geldi.

Çadırların kurulmasının ardından konuşmalar ve sloganlar atıldı. Bir konuşmacı şunları söyledi: "Batı'nın güçleri istediklerini deneyebilirler, bizim umudumuz ve barış isteğimiz daha güçlü. Çünkü protestomuzun meşru olduğunu, barışı ve soykırımın sona ermesini talep etmenin meşru olduğunu biliyoruz. Dahası, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin hakkı için mücadele etmek insan olarak, sosyalistler olarak bizim görevimizdir."

Kampın etrafını polis ablukaya alırken, öğrenciler polis saldırısına hazırlıklı olduklarını ve vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Organizatörler, diğer taleplerinin yanı sıra, Avusturya üniversitelerinde Avrupa Savunma Fonu ile yapılan araştırmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Ayrıca üniversitelere İsrail ve IDF ile işbirliğini durdurma talebi de yükseltilirken. Talepler arasında savaş kışkırtıcılığı yapan şirket ve kurumlara yapılan yatırımların ifşa edilmesi ve durdurulması da sıralandı.

COLUMBİA ÜNİVERSİTESİ'NDE MEZUNİYET  TÖRENİ İPTAL EDİLDİ
ABD'de Filistin Direnişi'nin kalesine dönüşen kampüslerin başını çeken New York'taki prestijli Columbia Üniversitesi'nin yönetimi mezuniyet törenini iptal etme yoluna giderken, Britanya'nın en prestijli iki üniversitesi Oxford ve Cambridge'de de Gazze Dayanışma Kampı kuruldu. Columbia Üniversitesi yönetimi, polis çağırıp Gazze Dayanışma Kampı'nı dağıttırması, yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldırması ve kampa katılan öğrencilere okuldan uzaklaştırma cezası vermesi sonrası protestolardan kaçmak için mezuniyet törenini iptal etti. Yönetim, 15 Mayıs'ta yapılması planlanan üniversite çapında genel mezuniyet töreninden vazgeçtiğini, bunun yerine bir dizi küçük etkinlik düzenleyeceğini duyurdu.

"Son haftalar topluluğumuz için inanılmaz derecede zor geçti" denilen açıklamada "Öğrencilerimize hak ettikleri ve istedikleri kutlamayı yaşatmaya kararlıyız. Küçük ölçekli, fakülte temelli kutlamalar öğrencilerle aileleri için en anlamlı olanı. Kaynaklarımızı bu okul törenlerine ve onları güvenli, saygılı ve sorunsuz yürütmeye odaklayacağız. Bu hedefe ulaşmak için halihazırda büyük bir çaba sarf ediyoruz" iddiasında bulunuldu.

OXFORD'UN SÖMÜRGE PROJELERİYLE İLİŞKİSİNE VURGU
Filistin Direnişi'ne Britanya'nın dünyaca ünlü Oxford ve Cambridge üniversitelerinin öğrencileri de katıldı. Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi ve Cambridge Üniversitesi King's College'ın önünde Filistin bayraklı çok sayıda çadır kuruldu. ABD'de olduğu gibi Britanya'da da öğrenciler, üniversite yönetimlerini İsrail'le her türlü bağlarını kesmeye çağırdı. Oxford Filistin İçin Eylem grubu, kampüsteki Filistin bayraklı çadırların, "Oxford'un sömürge projeleriyle ilişkisini" simgelediğini söyledi. Eylemde, şu talepler sıralandı: "Üniversitenin tüm mali bilançosunun açıklanması, İsrailli işletmelerle tüm bağların koparılması, üniversitenin yatırım politikasının elden geçirilmesi, Gazze'deki eğitim kurumlarının Filistin öncülüğünde yeniden inşasına destek verilmesi."

CAMBRİDGE EYLEMİ: GAZZE'DE ÜNİVERSİTE KALMADI
Cambridge'de yüzlerini kapatan öğrenciler çadırlar kurup pankartlar açtı. Pankartlardan birinde "Gazze'de üniversite kalmadı" hatırlatması yapıldı. Filistin İçin Cambridge grubu, "İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımına yönelik mali ve profesyonel desteğini ifşa etmesi ve geri çekmesini" taleplerini açıkladı.

BM'ye göre Gazze'deki okulların yüzde 80'inden fazlası hasar gördü ya da yıkıldı. Gazze'de 5479'dan fazla öğrenci, 261 öğretmen ve 95 üniversite profesörü öldürüldü. İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlerin sayısı yaklaşık 35 bini buldu.