27 Temmuz 2024 Cumartesi

İsrail'de on binler eylemdeydi

İsrail'de hükümetin istifası, esir takasının sağlanması ve işgal devletinin Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarının sonlanması için eylemler sürüyor. Dün sokağa çıkan on binler yollar trafiğe kapatarak yürüdü, Netenyahu'nun evininde önünde istifa çağrısı yaptı. 

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin getirilmesi için anlaşma imzalanması çağrısının yapıldığı, Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetine karşı her hafta cumartesi günü düzenlenen eylemler bu hafta da devam etti. Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarının sona ermesi ve için on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen eylemde hükümetin istifası ve erken seçim talebi yinelendi.

Tel Aviv, Hayfa, Birüssebi ve Batı Kudüs'ün yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kenti ile ülkenin farklı noktalarında hükümetin istifasının ve esirlerin geri getirilmesinin istendiği eylemler düzenlendi. Eylemlerin merkezi ise on binlerce İsraillinin akşam saatlerinde toplandığı Tel Aviv'deki sembolleşen ve polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu.

İsrail bayrakları taşıyan binlerce kişi, Başbakan Netanyahu hükümetine karış dövizler taşıdı, caddede kurulan platformda hükümeti eleştiren konuşmalar yapıldı.

ESİR TAKASI İSTENDİ
Esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davullar ve düdükler çalan protestocular, "Hepsi hemen eve!", "Yardım!" yazılı dövizler taşıdı, Netanyahu'yu suçlayan sloganlar attı. Göstericiler, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak!", "Sen baştasın, sen suçlusun", "200 gün geçti esirler için çok" diye bağırdı. Kaplan Caddesi'nden yürüyerek bakanlık binasının önündeki Menachem Begin Caddesi'ne gelen çok sayıda kişi esir takası talep eden göstericilerle eylemlerini sürdürdü.

Daha sonra kentin ana yollarından Ayalon otoyoluna çıkışlarda demir bariyer ve geçişi engellemek için kamyonlar yerleştirildi. Ayalon otoyoluna ilerlemek isteyen çok sayıda kişiye Kaplan Caddesi'nde işgal polisi atlı birliklerle müdahale etti. Eyleme katılan çok sayıda kişi Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e hitaben "Ben-Gvir terörist", "Faşistlerin polisi" diye sloganı attı.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları ve dayanışma içinde olan çok  sayıda kişi, polis bariyerlerini aşarak Tel Aviv'deki Ayalon otoyolunu tek yönlü trafiğe kapattı.

NETENYAHU'NUN EVİNİN ÖNÜNDE EYLEM
Sahil kenti Hayfa'nın yanı sıra kuzeyde Kayserya kentindeki Netanyahu'nun şahsi konutunun çevresinde de binlerce kişi İsrail bayrakları, meşaleler, davul ve düdüklerle toplandı. Eylemde, "Sen baştasın, sen suçlusun" sloganları atarak hükümetin istifasını ve erken seçim talep etti.

Batı Kudüs'te de İsrailliler esirlerin serbest bırakılması için hükümetin anlaşma yapması talebiyle yürüdü. Hükümetin istifası ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını isteyen İsrailliler, ülkenin çeşitli noktalarındaki yolları ve kavşakları kapattı.