Kadınların tarihinden: Ford grevi
Kadınların "eşit işe eşit ücret" talebiyle gerçekleştirdiği grevlerden biri de Ford Dagenham greviydi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da 7 Haziran 1968 tarihinde Ford Dagenham fabrikasında dikiş makinelerinde çalışan 187 kadın işçi greve çıktı.
Kadın işçilerin talebi netti; cins ayrımcılığına karşı "Eşit işe eşit ücret."
Çünkü kadın işçiler yoğun bir cins ayrımcılığına maruz kalıyordu. Dikiş makinelerinde çalışan erkekler "yarı kalifiye işçi" sayılırken, kadınlar ise "kalifiye" olarak görülmüyordu. Bu nedenle de erkeklerin aldığı ücretin ancak yüzde 85’ini alıyorlardı. Patronlar, kadınların "yarı kalifiye" talebini reddedince, grev başladı.
Kadınların tamamı ilk kez greve çıkıyorlardı. Karşılarında Ford tekeli vardı. Dagenham’deki fabrikada başlayan greve, Ford’un Halewood fabrikasındaki 195 kadın işçi de katıldı. Ford’un bütün otomobil üretimi durdu.
Sendikanın genel merkezinin desteğini alamayan kadınlar, geri adım atmadılar, dayanışmayı yükselterek, haklarını kazandılar.
Grev sonunda kadın işçilerin ücretleri, aynı işi yapan erkek işçilerin ücretlerinin yüzde 92’sine kadar yükseltildi.
Ford Dagenham grevi kadın işçilerin örgütlenmesine ve aynı zamanda kadın hareketine çok büyük bir ivme kazandırdı. Sendikaların kadın işçi sayısı hızla arttı. 1970 yılında da "eşit işe eşit ücret" yasası çıktı.