20 Eylül 2024 Cuma

'Kadınların mücadelesi sınırları aşmaya devam ediyor'

Mahsa Amini'nin katledilmesinin birinci yıl dönümünde bir araya gelen kadınlar, kadınların mücadele ve dayanışmasının sınırları aşarak büyüdüğünü vurguladı.

Mahsa Jina Amini'nin molla rejimi tarafından katledilmesinin birinci yıl dönümünde yan yana gelen kadınlar, enternasyonal kadın dayanışmasının her koşulda süreceğinin altını çizdi. "Mahsa Jina Amini için her yerde özgürlüğü örüyoruz" pankartı açılan eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Çiçek Otlu ve Özgül Saki'nin yanı sıra siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadıköy rıhtımda gerçekleştirilen eyleme İranlı kadınlar alınmadı. Duruma tepki göstererek eylem alanının girişine yürüyen kadınlar, İranlı kadınlar eyleme alınana kadar "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla bekleyişi sürdürdü. Kadınların ısrarı sonucu İranlı kadınlar da eylem alanına alındı.

'ÇOK SAYIDA KADIN KATLEDİLDİ'
Basın açıklamasını Şenay Kumuz ve Rüya Kurtuluş okudu. Yapılan açıklamada, Mahsa Jina Amini'nin katledilmesi sonrası İran'da mücadelenin kadınların öncülüğünde günden güne büyüdüğü vurgulandı. Eylemlerin İran'ın tüm kentlerini birkaç gün içinde sardığı hatırlatılan açıklamada, ayaklanma sürecinde çok sayıda kadının eylemler sırasında hedef alınarak katledildiği, darp edildiği, işkence gördüğü ve tutsak edildiği belirtildi.

'DİKTATÖRLERE KARŞI ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SÜRÜYOR'
"İran rejiminin siyasal İslam dayatması ve şer'i hukuka dayalı yargı sistemiyle kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı baskılar günden güne ağırlaşsa da kadınlar susmuyor, birçok toplumsal hareket İran rejimine karşı birleşiyor. Kadınlar bugün İran'ın birçok kentinde, başörtülerini her şeye rağmen çıkararak toplumsal hayata katılmaya çalışıyorlar. İranlı kadınlar cesaretlerini bütün topluma bulaştırıyor. İran'da kadınların mücadelesi farklı boyutlarıyla sürüyor ve sınırları aşmaya devam ediyor" denilen açıklamada, İran'da, Türkiye'de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük mücadelesinin sürdüğü vurgulandı. Türkiye'de de kadınların benzer baskılar altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bugün bu topraklarda erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, boşanma hakkımız, sokakta ne giydiğimiz, gece kaçta eve döndüğümüz, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, insanca, güvenceli bir yaşam hakkımız… hepsi tehdit altında, hepsi saldırı altında" denildi.

'NEFRET VE DÜŞMANLIK DEVLET ELİYLE ÖRGÜTLENİYOR'
Yarın bir kez daha İstanbul'da LGBTİ+'lara dönük bir nefret mitingi gerçekleştirileceği hatırlatılan açıklamada, ülkede nefret ve düşmanlığın aileyi koruma adı altında devlet eliyle örgütlendiği ifade edildi. Kadınlara dönük saldırılar sürerken cemaat ve tarikatlarla işbirliğinin devam ettiğine işaret edilen açıklamada, "2023 seçimleri sonrası göreve atanan Milli Eğitim Bakanının ilk sözü ve icraati eğitimde dinselleşmeye dair oldu. Kız çocuklarının okullaşma oranının her geçen yıl azaldığı ülkemizde kız çocuklarının okula gitmesi gibi absürt bir gerekçeyle karma eğitimin kaldırılması konuşulabiliyor, müfredat giderek gerici ve cinsiyetçi içerikle dolduruluyor" denildi.

'HİÇBİR FAŞİST SALDIRI BİZE ENGEL OLAMAYACAK'
Açıklama, şöyle devam etti: "Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bazen nefes almakta zorlandığımızda bizi mücadelemiz ve dayanışmamız yan yana getiriyor. Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak."

Eylem boyunca "Jin, Jiyan, Azadi", "Nan, Kar, Azadi", "Zen, Zendegi, Azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.