20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlara 'susma' diyen Mor oyununa Yeni Akit tahammülsüzlüğü

Maruz kaldıkları şiddet karşısında kadınlara "susma", kamuoyuna da bu şiddete "sessiz kalma" mesajı veren ve Kadıköy Halk Tiyatrosu tarafından sergilenecek olan Mor oyunu Yeni Akit tarafından hedef gösterildi. Tiyatro sanatçıları Yeni Akit'in bu zihniyetiyle mücadele edeceklerini vurguladı. 

Kadın ve LGBTİ+ düşmanlığıyla bilinen ve her defasında yaptığı haberlerle bu düşmanlığı körükleyen Yeni Akit gazetesi bu kez de kadınların sorunlarını sahneye taşıyan Kadıköy Halk Tiyatrosu'nun "Mor" isimli oyununu hedef aldı. 

Yeni Akit tarafından "ahlaksız oyun" olarak tanımlanan Mor oyunu, yaşanmış kadın hikayelerinden yola çıkarak, Ali Yalçıner tarafından kaleme alındı. Oyun kadınlara maruz kaldıklara şiddet karşısında "susma", kamuoyuna da "sessiz kalma"  mesajı veriyor. 

Tarihlerin yer aldığı afişin görsellerini kullanarak oyunu hedef gösteren Yeni Akit gazetesinin bu saldırganlığı tamamen, oyunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sponsorluğunda gerçekleşiyor olması. Oyuna, "Ekrem İmamoğlu, toplumun ahlak yapısıyla bağdaşmayan, kadın haklarını savunmak yerine erkek düşmanlığı yaparak insanların aklını çelen feministlere destek çıkıyor" cümleleriyle saldıran gerici Akit gazetesine, tiyatro ekibinden cevap geldi.

'BU ZİHNİYETLE MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ'
Oyunun feminist bir oyun olmamasıyla birlikte feminizmin kötü Bir şey olmadığını vurgulayan tiyatro sanatçıları Ayşegül Yalçıner ve Ali Yalçıner, Yeni Akit'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu yıpratmak amacıyla oyuna saldırdığını vurguladı. Bu haber sebebiyle yaşayacakları her türlü olumsuz durumdan Yeni Akit'in sorumlu olacağını kaydeden sanatçıların açıklaması şöyle devam etti: "Sanatın toplumu değiştiren, geliştiren ve aydınlatan gücünün farkındalar ve bu yüzden sanattan bu kadar korkuyorlar. Bu zihniyetle mücadeleyi bırakmayacağız."

2017-2018 sanat sezonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği almış Mor oyunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sponsorluğuyla 3-14-27 Kasım tarihlerinde Ümraniye, Fatih ve Esenler ilçelerinde ücretsiz sahnelenecek.