20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlar uzman çavuş tacizine tepki gösterdi

Van'da yaşanan uzman çavuş tacizini protesto etmek isteyen kadınlara saldıran polis, "üniformalı" kelimesini bahane ederek açıklamayı engellemeye çalıştı. Polis engeline direnen kadınlar, "Bugün burada, özel savaş politikalarının özelde Kürt kadını üzerinde uyguladığı amansız tahakkümün karşısında sarsılmaz bir duruş sergiliyoruz. Bu acımasız zulüm ve hukuksuzluğa karşı sessiz kalmayacağız" dedi.

Van'da STAR Kadın Derneği'nin uzman çavuşların tacizini protesto etmek için düzenlediği açıklamaya polis saldırdı. Dernek binası önünde yapılan eyleme siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

Polis, açıklamayı yapmak üzere derneğin bulunduğu Karizma İş Merkezi önünde bir araya gelen kitleyi, "Üniformalıların taciz ve tecavüzüne karşı kadınların örgütlü mücadelesi kazanacak" pankartını gerekçe göstererek engellemeye çalıştı.

Polisin pankartsız açıklama dayatmasına kadınlar tepki gösterdi. Bunun üzerine kadınlar kalkanlarla ablukaya alınırken, basın emekçileri de görüntü almaları engellenerek uzaklaştırıldı. Ablukaya tepki gösteren kadınlar, "Kadınlara değil üniformalılara barikat" sloganı attı.

Müzakere sonrası pankart olmadan basın açıklaması yapıldı.

BOR: SESSİZ KALMAYACAĞIZ
Açıklamayı okuyan Rojbin Bor, "Van'da yaşanan uzman çavuşların gün ortasında sarhoş bir şekilde kadınlara dönük tacizi ve tacizlerine tepki gösteren halka alenen hakaret ettikleri utanç verici olayları tüm şiddetiyle kınıyoruz. Bu olaylar, insan haysiyetini yok sayan, adaletsizliği ve ayrımcılığı körükleyen bir zihniyetin ürünüdür. Bu tür faaliyetlerin ardında olanları, Kürt kadınları düşürülecek mevzi, dağıtılacak cephe olarak görenleri, halka karşı bu pervasızca tutumları sergileyenleri ve onları destekleyenleri buradan açıkça uyarıyoruz" dedi.

Cezasızlık politikalarına dikkat çeken Bor, şöyle devam etti: "Kürt kadınlarını hedef alan, nefret ve ayrımcılığı körükleyen üniformalıların cezasız kalmış pratikleri, aynı zamanda Musa Orhan gibi suçluların da adaletten kaçmasına göz yumulması, toplumda büyük bir infiale yol açmıştır. Tüm bu yaşananların ötesinde, üniformalıların Kürt kadınlara karşı işlediği suçların cezasız kalması, çağrımızı daha da acil hale getirmiştir. Bugün burada, özel savaş politikalarının özelde Kürt kadını üzerinde uyguladığı amansız tahakkümün karşısında sarsılmaz bir duruş sergiliyoruz. Bu acımasız zulüm ve hukuksuzluğa karşı sessiz kalmayacağız."

Basın açıklaması, "Jin, jiyan, azadî", "Kadınlara değil üniformalılara barikat" sloganları ve zılgıtlarla sonlandırıldı.