20 Eylül 2024 Cuma

'Kadınlar toplum içinde özgürlüklerini elde edene kadar mücadele edeceğiz'

Kadın Hakları Araştırma ve Koruma Merkezi Yönetimi'nden Mizgîn Hesen kadınların 8 Mart'ını kutladı, "8 Mart'ı zulme ve kadına yönelik suçlara karşı mücadeleye vesile yapacağız" dedi.

Kadın Haklarını Araştırma ve Koruma Merkezi Yönetimi'nden Mizgîn Hesen 8 Mart dolayısıyla ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Maraş merkezli yaşanan depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılar şifa dileyen Mizgîn Hesen, "Ortak platformun aldığı kararla bu yıl 8 Mart'ta deprem nedeniyle kutlamalar yapılmayacak. Bizde bu karara katılıyoruz çünkü Kuzey Kürdistan ve Türkiye'deki halkların, Suriye'deki, Efrîn'deki yani depremden etkilenen tüm bölgelerdeki halklarımızın acısı çok ağır" dedi.

8 Mart'ın direnişle yaratıldığını kaydeden Mizgîn Hesen, kadınların mücadelesi ile 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildiğini kaydetti. Mizgîn Hesen, "8 Mart kadınlar bakımından kendi emeklerinin sömürüsüne, haklarının ayaklar altına alınmasına karşı mücadele günüdür. Bugün görüyoruz ki kadınlar iş hayatında ya da yaşamın içinde önemli yerlere gelmiş durumda ama diğer yandan bir bu kadar kadın hatta daha fazlası erkek egemen sistemin mağdurudur. Bunun içinde diyoruz ki 8 Mart her zaman mücadelenin bir vesilesi olacak. Her zaman 150 yıl önce 8 Mart'ta ne olduğunu, o kadınların bugün kazanılmış hakların elde edilmesi için ne kadar mücadele ettiklerini hatırlayacağız" ifadelerini kullandı.

Suriye'de kadınların erkek egemen kanunlarla yok sayıldığını, haklarının ellerinden alındığını belirten Mizgîn Hesen şunları vurguladı: "Biz, kadınlar yeni bir düzeye kavuşana, toplum içinde özgürlüklerini adil biçimde elde edene kadar o kanunlara karşı mücadele edeceğiz. Kuzey ve Doğu Suriye de ise Özerk Yönetim olarak, kadın özgürlük hareketi olarak biliyoruz ki bugün kadınlar bir çok kazanım elde etmiştir. Ama buna karşılık olarak bakıyoruz toplumun içindeki kadınların bir çoğu bu kazanımları tanımıyor. Bir örnek vereyim; bugün kadınlar gecenin bir yarısı kendilerini, ailelerini geçindirmek için kalkıp çalışıyorlar. Ama o çalışmayla, verdiği emekle kadının kazandığı para erkekten daha az. Merkez olarak böylesi meseleler için tartışıyoruz. Toplumun her yerinde bu kazanımlar işletilsin istiyoruz."

Konuşmasının sonunda kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan Mizgîn Hesen, "8 Mart'ı zulme ve kadına yönelik suçlara karşı mücadeleye vesile yapacağız" dedi.