20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlar Eskişehir'den haykırdı: Kadın mücadelesini büyütüyoruz

Çok sayıda kadın Eskişehir'de, kadına yönelik şiddete karşı Espark AVM önünden Adalar Migros'a yürüyor. Kadınlar, yürüyüşte kadınların örgütlü mücadelesine ve dayanışmasına dikkat çekti.

Eskişehirli kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde Espark AVM önünde bir araya geldi. Uzun süre sloganlarla yürüyüşün başlamasını bekleyen çok sayıda kadın, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizdi.

Kadınlar bir süre sonra Adalar Migros önüne yürüyüşe geçti. "Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı kadın mücadelesini büyütüyoruz" pankartı ile "Kadınlar rejim ile uzlaşmayacak, savaşacak", "Yasta değil isyandayız", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Hapsedildiğimiz evleri başınıza yıkıp, sokağı seçiyoruz. Ne aile ne devlet; biz yaşam istiyoruz" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı.

Yürüyüşte sık sık; "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar yürüyor, dayanışma büyüyor", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Jin, jiyan, azadî" "Vardık, varız , var olacağız", "Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz" sloganları attı.

'EŞİT, ÖZGÜR VE ŞİDDETSİZ BİR YAŞAMI BİRLİKTE KURACAĞIZ'
Basın metnini Simay Ada Kart okudu. 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlatan Kart, Mirabel Kardeşlerin mücadelesinin bugün de sürdüğünü kaydetti.  Eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kuracaklarının altını çizen Kart, "Emeğimiz ve bedenimiz sonsuz bir sömürüye mahkum edilmeye çalışılırken sabah okula gönderdiğimiz çocuğumuzun beslenme çantasına bir lokma koyamamanın acısıyla her gün yeniden yüzleşen; çocuklarımızın eğitimini dini saiklerle örülmüş bir modele evirip kendi kindar nesillerini yaratmaya çalışanlara karşı parasız, bilimsel, demokratik bir eğitimi savunan biz kadınlar… 'Okumaya geldik, ölmeye değil' diyerek üniversitelerden kalkan yumruklarımızla; hayatı her an bir ihmale heba edilebilecek durumda olan, sıkıştığı cenderelerde yalnız bırakılan, kurtuluşu hayatla bağını koparmakta bulan sıra arkadaşlarımızın öfkesini her an daha derinden yaşayan biz kadınlar" dedi.

'HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Savaşa karşı barışı, ırkçılığa, şovenizme karşı halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya, bölgede barış, ülkede demokrasi için mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayan Kart, şöyle devam etti: "Sömürü ve yağma düzeni varsa, kazanılmış haklarımıza saldırı varsa bizim de kız kardeşliğimiz, kadın dayanışmamız var. Birlikte daha güçlü, daha birleşik bir direnişi yükselteceğiz. Sokak sokak atölye atölye işyeri işyeri okul okul mücadeleyi birlikte öreceğiz. Bu 25 Kasım'da da tüm dünyadaki kız kardeşlerimizle tek ses olup haykırıyoruz; şiddete boyun eğmeyeceğiz! Krizin faturasının omuzlarımıza yüklenmesine izin vermeyeceğiz! Vergilerimizin sermayenin çıkarına harcanmasını kabul etmeyeceğiz! Haklarımızın ve hayatlarımızın tartışılmasına izin vermeyeceğiz! Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!"