20 Eylül 2024 Cuma

'Kadınlar devrimlerine sahip çıkmalı ve korumalılar'

JKŞ üyeleri Hesekê'de 8 Mart gündemli seminer düzenledi. Seminerde konuşan JKŞ sözcüsü Fadya Sido, "Şehit Sarya, İvana, Destan, Raperîn, Zîlan bütün  kadınların özgürleşmesi için şehit düştüler. Bu yüzden bütün kadınlar devrimlerine sahip çıkmalı ve korumalılar" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Hesekê'de 8 Mart semineri düzenledi. Okuma Parkı'nda yapılan etkinlik 7 Mart'ta ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı İvana Hoffman şahsında devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Etkinlikte konuşma yapan JKŞ sözcüsü Fadya Sido, kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadınların kendilerini feda eden mücadeleleri sayesinde 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildiğini belirtti. BAAS rejimi döneminde kadınlara yönelik birçok baskının yaşandığını hatırlatan Fadya Sido, "Çok eşlilik ve küçük yaşta evlilikler vardı. Miras'ta kadınların hakkı yoktu. Kadınlar katlediliyor, tacize, tecavüze uğruyorlardı" dedi.

Rojava devriminden sonra birçok kadın kurumunun kurulduğunu kaydeden Fadya Sido "Kadınların direnişi ve şehadetleriyle birçok kazanım elde edildi. Kadınların katledilmekten, tecavüzden korunması için birçok kanun çıktı. Fakat devrimdeki kanunlar hiçbir devletin çıkarlarına göre değil. Bu kanunları yıkmak, zayıflatmak istiyorlar bu yüzden de kadın devrimine ve öncü kadınlara saldırıyorlar" dedi.

'KOMÜNİST KADINLAR BU ÜLKEYE CANLARINI FEDA ETTİLER'
Kadınların erkek egemenliğine karşı mücadeleyi daha da büyütmesi gerektiğini belirten Fadya Sido, "Evet doğru kadınlar bütün kurumlarda yer alıyor ama bu yetmiyor. Erkek egemen şiddete ataerkil sisteme karşı durmalı. Çünkü işten çıkıp eve döndüğünde bu sistem devam ediyor. Eşitsizlikler, kadının iradesinin kırılması sürüyor" ifadelerini kullandı.

19 Temmuz devriminin kadınlar için özgürlüğün temelini oluşturduğunu belirten Fadya Sido konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "Bu sistem kadınlara tahakküm uygulayan ataerkil devlet sistemine karşı çıktı. Bu yüzden kadınlara devrimde yer almaları için birçok imkan sunuldu. Erkek egemen sisteme karşı durup kendilerini koruyabilmeleri için siyasi ve kültürel eğitimler yapıldı. Bu devrimde komünist kadınlar kurumların kurulmasında da çalışmalarını yürüttü, bütün askeri hamlelerde de yer aldı. Komünist kadınlar bu ülkeye canlarını feda ettiler. Örneğin Şehit Sarya, İvana, Destan, Raperîn, Zîlan bütün kadınların özgürleşmesi için şehit düştüler. Bu yüzden bütün kadınlar devrimlerine sahip çıkmalı ve korumalılar."

'JİNA AMİNİ'NİN, CLARA ZETKİN'İN, BERÇEM VE EKİN'İN DİRENİŞİYLE 8 MART'A DOĞRU GİDİYORUZ'
Genç kadınlar adına konuşma yapan Devrimci Komünist Kadınlar (CKŞ) sözcüsü Destan Serhad kadınların 8 Mart'ını kutlayarak konuşmasına başladı. Kapitalist devletlerin kadınların iradesinin ve oynadıkları rolün yok edilmesi için bir çok kirli yöntem uyguladıklarını hatırlatan Destan Serhad "Özel savaştan bahsettiğimizde kadınlar için daha ağır olduğunu görüyoruz. Kadınlara yönelik psikolojik, fiziki, cinsel savaş yürütülüyor. Hangi alanda olursa olsun kadınlar ve hakları üzerine birçok yöntemle savaş yürütülüyor. Bu yüzden özel savaşa karşı mücadele edin, direnin, boyun eğmeyin diyoruz" dedi.

Genç kadınlara görev alma, devrime ve haklarına sahip çıkma çağrısı yapan Destan Serhad, "Tarihimizin öncüleri kadınlardı. Bu tarihe sahip çıkalım. Bu tarihle 8 Mart'a gidiyoruz. Jina Amini'nin, Clara Zetkin'in, Berçem ve Ekin'in direnişiyle 8 Mart'a doğru gidiyoruz. Genç kadınlara diyoruz ki, zaman sizin zamanınız. Bu devrim sizin devriminiz. Haklarınıza sahip çıkın. Kimse gelip bu hakları size vermez. Eğer mücadele etmez, savaşmazsanız ve haklarınıza sahip çıkmazsanız haklarınız elinizden alınır. Bu yüzden mücadeleyi büyütün" ifadelerini kullandı.

Destan Serhad konuşmasının sonunda şunları vurguladı: "Rojhilat'ta Jina Amini'nin ardından 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla başlayan devrim Rojava devrimi ile dayanışıyor. Biz bu sloganla 8 Mart'a gidiyoruz. 'Jin jiyan azadî bijî berxwedan' sloganıyla."

Seminer müzik dinletisi ve "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla sona erdi.