20 Eylül 2024 Cuma

Kadınlar Birlikte Güçlü: Kübra'ya ne oldu?

Kartal'da "yüksekten düşerek" şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Kübra Nur Avcı için eyleme geçen Kadınlar Birlikte Güçlü, "Etkin bir soruşturma yürütülüp gerçeklik aydınlatılana dek bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Kartal'da staj yaptığı hukuk bürosunun bulunduğu binadan şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitiren stajyer avukat Kübra Nur Avcı için, Avcı'nın yaşamını yitirdiği yerdeydi. "Şüpheli kadın ölümlerinin ardında erkek şiddeti olduğunu biliyoruz! Soruşturma etkin yürütülsün" pankartı açılan eylemde "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Kadınlar birlikte güçlü", "Son 2 senede 93 kadın yüksekten düşerek öldü", "Yüksekten düşersem inanmayın ben yaşamayı seviyorum" dövizleri taşındı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Kezban Konukçu ve Burcugül Çubuk'un da katıldığı eylemde basın açıklamasını Tülay Korkutan okudu.

'YÜKSEKTEN DÜŞTÜĞÜ SÖYLENEN BİNLERCE KADININ HİKAYESİNDEN BİLİYORUZ'
Mücadele arkadaşları Kübra Nur Avcı'nın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Korkutan, "Biz kadınlar; şüpheli kadın ölümlerinin ardında erkek şiddeti olduğunu Şule Çet'ten, Şengül Karaca'dan, Jesca Nankabırwa'dan, Duygu Delen'den ve ismini duymadığımız 'yüksekten düştüğü' söylenen binlerce kadının hikâyesinden biliyoruz" dedi.

Kadınların bu dosyaların peşini bırakmayarak etkin soruşturma yürütülmesini sağladığında bu şüpheli ölümlerin nedeninin cinayet olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Korkutan, kadın cinayeti ve erkek şiddetinin intihar denerek üzerinin örtülmesine asla müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Son 2 senede 93 kadının "yüksekten düşerek" öldüğüne dikkat çeken Korkutan, "Şüpheli kadın ölümlerinin ardında erkek şiddeti olduğunu biliyoruz! Kübra'nın ölümüyle ilgili etkin soruşturma yürütülsün ve olay yerinde ne oldu? Yanında birileri var mıydı? demek için buradayız" ifadelerini kullandı. Etkin soruşturma yürütülmemesi ve cezasızlık politikalarının katilleri cesaretlendirdiğini belirten Korkutan, erkeklerin kadınlara şiddeti her gün artarken "şüpheli ölüm" olarak kayıtlara geçen pek çok erkek şiddetinin üzerinin kapatıldığını söyledi.

'TAKİPÇİSİ OLMASAYDIK ŞULE DE YÜKSEKTEN DÜŞÜP ÖLMÜŞ OLACAKTI'
"Şule Çet'in katliamında olduğu gibi takipçisi olmasaydık Şule de 'yüksekten düşüp' ölmüş olacaktı" diyen Korkutan, geçmişte "yüksekten düştü" denilen çok sayıda kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlattı. Kadınların intihar etmesinin de politik olduğunu vurgulayan Korkutan, "Kadınları intihara sürükleyen nedenlerin etkili soruşturma yapıldığında göze alınan intiharın arkasında erkek şiddetini görüyoruz. İpek Er'de gördük ve ne yazık ki yaşadık. Kübra intihar etmiş olsa dahi etkili soruşturma yürütülmesi, yaşanan bu olayın tüm gerçekleriyle aydınlatılması için buradayız" ifadelerini kullandı.

'DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
Korkutan, şöyle devam etti: "Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışanlara, cezasız bırakanlara, çocuk istismarı faillerini affetmeye çalışanlara, kadınların kazanılmış haklarını gasp etmek isteyenlere karşı biz kadınlar buradayız. Hayatlarımıza, bedenimize, emeğimize, arzularımıza, hayallerimize sahip çıkmak için buradayız. Kübra'nın sesini duyuyoruz, tüm kadınları bu sesi duymaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Etkin bir soruşturma yürütülüp gerçeklik aydınlatılana dek bu davanın takipçisi olacağız."

Eylem boyunca, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Kadınlar birlikte güçlü", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kübra'ya ne oldu" sloganları atıldı.