KADIN
'Kadına yönelik şiddetin uzlaştırması olmaz'
CHP milletvekili Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, Eskişehir'de Yalçın Özalpay tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan'ın ailesi ile birlikte Meclis'te açıklama yaptı. Çakırözer, "Bir kadını olası katil ile masaya oturtmaya çalışmak onu göz göre göre ölüme göndermek demek. Bunu önlemek için iki ayrı kanun teklifi vereceğiz" dedi. Baba Arslan da, caydırıcı kararların cinayetlerin önüne geçebileceğini söyledi.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir'de katledilen Ayşe Tuba Arslan'ın ailesi ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Çakırözer, kadına yönelik her türlü şiddette uzlaştırmanın yasaklanması için iki ayrı kanun teklifi hazırladıklarını belirtti.'AYŞE SON SUÇ DUYURUSUNDA İSYAN EDİYORDU'
Ayşe Arslan'ın 23 kez yaptığı suç duyurusu kapsamında saldırgan hakkında 10 dava açıldığını, 10 şikâyete takipsizlik kararı verildiğini hatırlatan Çakırözer, "Ayşe Arslan'ın çantasından çok sayıda suç duyurusu çıktı. Bunlardan bir tanesinde 'defalarca şikâyet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım' diye isyan ediyordu. Ayşe Arslan, katil hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunmuştu. Katil Yalçın Özalpay, mahkemenin uzaklaştırma tedbirlerini defalarca ihlal etmişti. Ayşe Arslan'ın katili hakkında 10 dava açılmış, 10 şikâyete takipsizlik kararı verilmiş. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunda hakkındaki uzaklaştırma kararını ihlal eden kişiye hapis cezası uygulanması öngörülüyor. Saldırgan uzaklaştırma kararlarını defalarca ihlal etmesine rağmen bu kanunda bahsedilen hapis uygulanması verilmemiş. Mahkeme, koruma kararının her ihlalinde yeni bir koruma kararı vermiş. Savcılık suç duyurularında Ayşe Arslan'ı katili ile uzlaştırma masasına oturtmaya çalışıyor. Bir kadını olası katili ile masaya oturtmaya çalışmak onu göz göre göre ölüme göndermek demek. Temel sorun; kadınların olası katilleri ile uzlaşmaya zorlanması" dedi.
Kadına yönelik şiddetin engellenmesi için Melis'e kanun teklifi sunacaklarını ifade eden Çakırözer, şunları söyledi: "Ceza Mahkemesi'ndeki boşluk kadını saldırgan ile uzlaşmaya zorluyor. Kurulan her masa kadının mağduriyetini artırıyor, saldırganın yargılanma sürecini uzatıyor. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddette uzlaşma ve arabuluculuğu yasaklıyor. Uluslararası sözleşme ile 6284 arasında bir boşluk var. Ayşe Arslan'ı uzlaşmaya zorlayan tam da bu çelişki. Biz kadına yönelik şiddetin uzlaştırması olmaz diyerek kanun teklifi veriyoruz. Aile hukuku, şiddet ve tehdit ile bozulmuşsa bunun uzlaşması için zorlamak olmaz. Bizim endişemiz tam olarak bu. Savcılıklar uzlaştırma masalarını uygulamada kadını değil, aileyi kurtarmak için kurmakta. Bu uzlaşma masaları kadına şikâyetini geri çekmeye zorlamakta. Biz bu teklif ile kadına yönelik şiddetin aile içi bir mesele olarak görülmesini engellemeyi amaçlıyoruz."
'UZLAŞTIRMA MASALARININ KALDIRILMASINI İÇİN TEKLİF HAZIRLANIYOR'
Söz konusu kanun teklifini Utku Çakırözer ile birlikte hazırlayan CHP Eskişehir Milletvekili ve aynı zamanda Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Jale Nur Süllü de, "Kadına yönelik şiddet siyaset üstü bir konudur. Şiddet karşısında kadının anne ve eş olarak aile içi korumacılık anlayışı ile ele alınamayacağı ortada. Kadını, aile içinde kalmaya zorlayıcı her tür bakış açısının sona ermesi gerekiyor. Bu anlamda İstanbul Sözleşmesi'ndeki açık hükmün uygulanmasını istiyoruz" dedi.
BABA ARSLAN: CAYDIRICI KARARLAR CİNAYETLERİN ÖNÜNE GEÇER
Ayşe Arslan'ın babası Serdar Arslan, "Ciğerim yandı, ocağım yandı. Başka ocaklar yanmasın. Yavrular yetim kalmasın. Her ne kadar geç kalınsa da bundan sonra caydırıcı kararlar cinayetlerin önüne geçer" şeklinde konuştu.