20 Eylül 2024 Cuma

Kadın katili Musa Sevim tutuklansın

Diyarbakır'da bir hafta önce Meryem Sevim adlı genç kadını katleden Musa Sevim'in yakalanmamasına kadınlar tepki gösterdi. Meryem'in ailesinin de katılımıyla Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından yapılan eylemde, katil erkeklerin devletten güç aldığına dikkat çekildi.

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 13 Kasım'da Musa Sevim tarafından katledilen Meryem Sevim için bir araya geldi. Bağlar'da Koşuyolu Parkı'nda İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eylemde, "Meryem Sevim için adalet", "Musaları aklama, yargıla", "Yasta değil isyandayız", "Musa Sevim tutuklansın", "Jin jiyan azadî", "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşındı. Açıklamaya Meryem Sevim'in ailesi ve arkadaşları da katıldı.

Meryem Sevim'in ablası Hülya Kurmuş, katilin yakalanmamasına tepki gösterdi. "Birinin sesimi duyması için bağırmam mı lazım? Daha kaç Meryem gidecek" sözleriyle isyan eden Kurmuş, sesleri duyulana kadar, adalet sağlanana kadar sokaklarda toplanmaya devam edeceklerini söyledi. Kurmuş, "Bu kişi daha önce de kadın öldürdü, 'ben öldüreceğim izleyin' diyordu adam. Böyle sessiz kalınırsa daha çok kadın öldürecekler" diyerek, kardeşinin katilinin yakalanmasını istedi.

'SİSTEMATİK OLARAK ŞİDDETE MARUZ KALDI'
Kadınlar adına konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Merkezi üyesi avukat Songül Argünağa, Musa Sevim'in katledildiği güne kadar Meryem Sevim'e sistematik olarak psikolojik şiddet uyguladığını, kendisiyle evlenmesi için baskı yaptığını aktardı. Meryem'in evlenme dayatmasını reddetmesinin ardından katledildiğini hatırlatan Argünağa, kadınlar üzerinde tahakküm kurmaya, karar verici olmaya çalışan bu sistemi kadınların yıkacağını vurguladı.

'YARGI CEZASIZLIĞI İLKE EDİNİYOR'
Katledilen kadınların failinin sadece erkekler değil devlet olduğunu belirten Argünağa, kadın katliamlarının politik olduğunu vurguladı. Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların hedef gösterilmesi, kadınların kazanımlarını gasp eden devlet politikalarının kadınlara yönelik şiddeti arttırdığını belirten Argünağa, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı ve 6284 Sayılı yasayla ilgili tartışmaların etkilerine de değindi.

Yargının kadın katilleri ve kadınlara şiddet uygulayan erkeklere uyguladığı cezasızlık politikalarının da failleri cesaretlendirdiğine dikkat çeken Argünağa, erkek şiddetinin sona ermesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için topyekun bir mücadelenin önemine dikkat çekti. Argünağa, "Cezasızlık politikalarının önüne geçilmesi için etkin bir soruşturmanın yürütülmesi elzemdir. Fail Musa Sevim'in derhal yakalanması ve hak ettiği cezayı alması için adil bir yargılama sürecinin yürütülmesi gerekmektedir. Sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna duyururuz" diye konuştu.

Açıklama, "Kadın cinayetleri politiktir", "Musa Sevim tutuklansın" sloganlarıyla son buldu.