20 Eylül 2024 Cuma

Kadın hasta tutsaklar için üç kentte eylem

Hasta tutsaklar için her hafta düzenlenen eylemler bu hafta hapishanelerde ölüme sürüklenen kadın tutsaklar için gerçekleşti. İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen eylemlerde, kadın tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul, Ankara ve İzmir şubeleri Hapishane Komisyonları; hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılması için her hafta düzenledikleri eylemleri 25 Kasım dolayısıyla hasta kadın tutsaklar için gerçekleştirdi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi önünde 609. F Oturması düzenlendi. Eylemde, "Tedavi haktır engellenemez", "609. F Oturması kadın mahpuslara şiddete son, kadın hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartları ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

GARİBE GEZER UNUTULMADI
25 Kasım'ın tarihçesinin hatırlatıldığı eylemde, 9 Aralık 2022 günü Gebze Kadın Hapishanesinde gardiyanların sistematik cinsel, fiziksel ve psikolojik işkencesi sonucu intihara sürüklenen Garibe Gezer hatırlatıldı. Eylemde, "Garibe Gezer'in ölüme sürüklenişindeki duyarsızlık ve cezasızlık politikası, hasta mahpusların sağlık ve tedaviye erişimlerindeki uygulamalarla da paralellik gösteriyor aynı zamanda. Özellikle hasta kadın mahpusların tedavi ve sağlığa erişiminde şiddeti de içeren cinsiyet ayrımcılığına dayalı politika ve uygulamaların yol açtığı ciddi sorunlar çözüme kavuşturulmayarak hem sağlık hem de yaşam hakları tehdit ediliyor" denildi.

Marmara Bölgesi Hapishanelerindeki kadın hasta tutsakların durumları, şöyle paylaşıldı:

'ÖZGE ÖZBEK ADIM ADIM ÖLÜME YAKLAŞIYOR'
Özge Özbek: "Sincan Kadın Hapishanesinde tutuluyor. Eşinin verdiği bilgiye göre; Beynindeki tümörlerin nüksetmesi nedeniyle tekrar ameliyat olması gerekiyor. Fakat doktorları hapishane koşullarında yeterli bakım yapılamayacağından ameliyatın ölüm riski taşıdığını söylüyor. Tedavisini yapan tam teşekküllü devlet hastanesi Özge'ye 'Cezaevinde kalamaz' raporu vermesine rağmen en son Ekim ayında gönderildiği Adli Tıp Kurumu tersi yönde rapor düzenledi ve Özge'nin tedavi amacıyla infazının ertelenmesi talebi reddedildi. Hastalığı, son olarak ciddi işitme kaybına neden oldu ve beyindeki harabiyete bağlı olarak Özge her geçen gün yeni sağlık sorunları yaşıyor ve hapishanede kaldığı her gün adım adım ölüme yaklaşıyor."

'HASTA TUTSAK TENZİLE ACAR ON GÜN HÜCREDE TUTULMUŞ'
Tenzile Acar: "Bakırköy Kadın Hapishanesinde tutuluyor. Ailesinin verdiği bilgiye göre; Hepatit B hastası. Ayrıca kanser şüphesi var ve biyopsi yapılması gerekiyor. Ancak hastaneye götürüldüğünde kelepçeli muayene dayatılıyor. Bu nedenle çoğu zaman muayene olamıyor. Yapılan tetkiklerin sonucu kendine bildirilmiyor. Hasta olmasına rağmen, keyfi bahanelerle sürekli kendisine disiplin ve hücre cezaları veriliyor. Geçtiğimiz hafta verilen ceza nedeniyle 10 gün hücrede tutulmuş.

'FATMA TOKMAK'IN, YAŞAMINA AĞIR TEHDİT OLUŞTURUYOR'
Fatma Tokmak: "Bakırköy Kadın Hapishanesinde tutuluyor. Astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon gibi gerekli bakım ve tedavi sağlanmazsa ölüm riski taşıyan hastalıkları var. Adli Tıp Kurumu bu hastalıkları tespit etmesine rağmen, tedavi maksadı ile serbest bırakılması yönünde rapor düzenlemesi gerekirken 'cezaevinde kalabilir' raporu veriyor. Bu durum Fatma Tokmak'ın yaşamına ağır tehdit oluşturuyor."

'43 KADIN MAHPUS AĞIR HASTALIKLARI İLE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR'
Son olarak şu ifadeler kullanıldı: "Özge Özbek, Tenzile Acar ve Fatma Tokmak gibi hasta kadın mahpus listemizde yer alan Aysu Bakkal, Aysun Şahin, Ayfer Ayçiçek, Bese Özer, Diren Yaşa, Fadime Coşar, Fatma Demir, Gülistan Abdo, Güneş Tekin, Havva Ak, Mesude Pehlivan, Saime Afşin, Seval Yaprak, Şükran Avşar, Yasemin Karadağ, Zeliha Bulut, Dilek Öz, Elif Yaş, Laleş Çeliker, Süreyya Bulut, Burcu Çınar, Cemray Baş, Deniz Tepeli, Derya Moray, Gönül Erdoğan, Helin Öncü, İpek Ciğredaş, Lorin İnanç, Nazlı Çatpınar, Nihal Altuntaş, Nurhan Yılmaz, Özlem Taşdemir, Özlem Yavuz, Selma Üstündağ, Serpil Cabadan, Sevgi Saymaz, Songül Yıldırım, Şivekar Ataş, şükran Aydın, Türkan İpek, Yeliz Türkmen, Zeynep Genlioğlu' da dahil 43 kadın mahpus ağır hastalıkları ile Marmara bölgesi hapishanelerinde yaşam mücadelesi veriyor."

ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpulara Özgürlük İnsiyatifi 481. kez bir araya geldi. Sincan Kadın Hapishanesinde 16, Kayseri Kadın Kapalı Hapishanesinde 16 olmak üzere İç Anadolu Bölgesinde 32 Kadın hasta tutsak bulunduğu kaydedildi.

İç Anadolu Bölgesindeki hasta kadın tutsaklara ilişkin açıklama, şöyle devam etti:

SİNCAN KADIN KAPALI HAPİSHANESİ
Fadik Adıyaman: "İki kere rahim ameliyatı oldu. Anal fistül ameliyatı olması gerekiyor. Tiroid hastası, midede polipler var."
Pınar Tikit: "Beyinde araknoid kist var. Kist şu an 8 cm, bayılma, kriz şeklinde ataklar yaşıyor. Kist 10 cm olduğunda risklere rağmen cerrahi müdahale zorunlu olacak."
Rihan Kavak Özbek: "Kas ve sinir erimesi var. Astım hastası. Zehirli gautr teşhisi konuldu, ameliyat oldu. Bel fıtığı var. Göğüslerinde kitle var, yılda bir kez momografi çektiriyor. Panik atak rahatsızlığı bulunmaktadır."
Ayşe Topçu: "Ciğerinde ve sırtında şarapnel parçaları var. En ufak bir soğuk aldığında, üşüttüğünde nefes alıp verme güçlüğü çekmekte, nefes darlığı sorunu yaşamakta, bazen kramp girmekte, soğuk algınlığında 70-80 yaşındaki gibi öksürmekte, öksürük esnasında ciğerinin kasıldığını hissetmekte, sırtında etkisinin ise sinirlere geldiği için kollarında uyuşma oluşmakta, elinden geldikçe parçaların hareket etmemesi için dikkat etmektedir."
Bermal Birtek: "Kalp Hastası."
Dilek Hatipoğlu: "Kalça kemiği rahatsızlığı (Bursit) hastalığı var. Ayrıca Vertigo hastasıdır."
Elif Çetinbaş: "Rozasea (gül) hastalığı var. Guatr hastasıdır. Bel fıtığı hastasıdır ve 2020'de ameliyat oldu."
Gülşan Adet: "Kronik anklikozan spondolit (eklem iltihaplanması) ve ülser rahatsızlıkları bulunmaktadır. 2021 Haziran ayında çekilen MR sonucunda beyninde damar tıkanıklığı tespit edildi. Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi ve bel fıtığı mevcut."
Nilüfer Şahin: "Aşırı unutkanlık ve ellerde titreme var. Ayrıca hipertiroid hastasıdır ve tedavisi devam ediyor."
Nedime Yaklav: "Böbrek hastası. Ayrıca guatr, alerji ve yüksek tansiyonu hastalıkları var."
Özge Özbek: "Beynindeki tümör nedeniyle ameliyat oldu. 3 ay erteleme aldı ancak tekrar hapishaneye konuldu. Beyin tümörleri hala mevcut ve hapishanede kaldığı süre ilerledi ve epilepsi, vertigo gibi dengesizlik belirtileri olan hastalıklar da nüksetti. Beyi tümörleri organlara baskı yapmaktadır. Şu an tümörden kaynaklı olarak sol kulağında yüzde 72 işitme kaybı vardır, ellerde titreme, kimi zaman idrarını tutamama durumlar da meydana gelmiştir. Bu durum ileride görme, hafıza ve hareket kaybına neden olacaktır."
Sabite Ekinci: "Hepatit B taşıyıcısıdır. Karaciğerde yağlanma var. Eklem romatizması, kemik erimesi, kalpte ritim problemi (Taşikardi), migren, kronikleşmiş mide ve bağırsak problemleri var."
Selver İspir: "Kalp Hastası"
Sermin Demirbağ: "Ülser ve astım hastası."
Zerrin Yılmaz: "Panikatak hastası. Ayrıca haşimato hastalığı da var."
Zeynep Bingöl: "Tansiyon Hastası."

KAYSERİ KADIN KAPALI HAPİSHANESİ
Dicle Bozan: "Bir bacağı kesik olup diğer bacağında şarapnel parçaları vardır. Bağırsakları parçalanmış olup dışarıda olan bağırsaklar için kolostomi torbası takılıdır. Ayrıca migren atakları var ve epilepsi hastalığından ötürü sürekli bayılmalar yaşamaktadır."
Dilek Arsu: "Vertigo hastası, bel fıtığı var. Sürekli kanaması var ancak kadın doğuma götürülmüyor, teşhis konulmamış."
Dilşad Şengül: "Yaralanmadan kaynaklı kalp ve akciğerlerde çok büyük zedelenmeler var, yemek borusu parçalanmış, sağ akciğerinin yarısı çalışmıyor. Yemek borusunda cep oluştuğundan, yemek yerken zorlanıyor yutma güçlüğü çekiyor. Kaburgalarına gelen patlayıcı madde kana karışmış, kalbe doğru ulaşarak vücudun kalp üzerindeki seviyesinden yani baş, boyun ve kollardan kalbe dönen kirli kanı taşıyan ana toplar damarı yırtmış ve bu damar dikilmiştir. Sağ kolunda yaralanmadan kaynaklı hareket kısıt sorunu var ve gittikçe ilerliyor, kaslarda sıkışma var, sağ kolunu kaldıramıyor. Serçe, orta ve yüzük parmağı kesilmiş."
Gülazer Akın: "10 yıldan fazladır böbreklerinde 8-10 mm'lik kireçli kist var. Üç yıldır yutkunma problemleri yaşıyor. Birkaç kez mide filmi çektirdi. Parmakları ve ellerinin şişiyor, ağrıdan bükemiyor, bir şey tutamıyor. Bel fıtığı rahatsızlığı var."
Gülgeş Tatlı: "Sara hastası, 5-6 ayda bir atak geçiriyor ve bayılıyor. Sol kolunda pıhtılaşma var ve çok ağrı yapıyor. Kolunda mermi ve şarapnel var, kemik yapısı yok. Sırtında, ayağında, karnında mermi ve şarapnel parçaları var. Doktorlar tarafından ameliyat olması gerektiğini ancak bünyesi kaldıramayacağı söylenmiş. Sadece kan tahlilleri yapılıyor."
Hacer Halil Yusuf: "26 yıldır hapishanede, bağışıklık sisteminde sorun var. Memesinde sorun var hastalık ilerliyor."
Hiyem Yolcu: "Bacaklarda iltihaplı yaralar mevcut. Kanda lökosit değerleri düşük."
Jiyan Ay: "Bel fıtığı var, bacakları ise zaman zaman tutmuyor."
Medya Aslan: "Nefes darlığı, ileri derecede astım hastası ayrıca bel fıtığı var."
Naime Encü: "Bir gözünde katarakt var. Bir gözünde tümör çıkmış, ameliyat olacak. Diş tedavileri yapılmıyor. Bel ve boyun fıtığı var. Dizlerde menüsküs var. Kulak zarı delinmesi ve iltihap sorunu nedeniyle işitme sıkıntısı yaşıyor, ayrıca ciğerlerinden rahatsız."
Nazlı Soglin: "Cezaevinde bulunduğu 12 yıllık süre zarfında midede ülser, beyninde iki damarı tıkalı ve lekeler oluşmuştur, Kalp kapakçığında kalınlaşma, eklem hastalığı, yumurtalıklarında kist, nefes darlığı vb. birçok hastalıkları mevcuttur."
Nergiz Okan: "Kolundan ameliyat edilip platin takılmış ancak yeniden ameliyat olması gerekiyor."
Özgül Yaşa: "Diyabet hastası. Yüzünde ve çenesinde yaralar var."
Songül Adın: "Panik atak rahatsızlığı mevcut. Ayrıca son dönemlerde karaciğerlerinden de rahatsızlıklar yaşamaya başlamış olup tedavileri aksatılmıştır."
Şilan Çetiner: "Beyninde kitle var. Kusma, baş ağrısı, titreme, kulak uğuldaması var. Ayrıca boyun kemiğinde çatlak var."
Zerga Açar: "59 yaşında, iki gözünden ameliyat olmuş, sol elini kullanamıyor."

İZMİR
İzmir'de Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde gerçekleşen açıklamada,  Kayseri Bünyan Hapishanesinden Menemen R Tipi Hapishanesine sürgün edilen Muhlise Karagüzel'in durumuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

MUHLİSE KARAGÜZEL'İN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
"Defalarca tutuklanmış en son 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir. Hapishanede üç defa kalp krizi geçiren Karagüzel kalp, diyabet, hipertansiyon, astım, bel ve boyun fıtığı hastasıdır. Hapishanenin insan onuruna aykırı koşulları Karagüzel'in hastalıklarını tetiklemekte, şiddetli ağrılar çekmesine neden olmaktadır. Kayseri ATK'da kendisine yüzre 90 hapiste kalamaz raporu verilmiş olmasına rağmen İstanbul ATK hapishanede kalabilir raporu vermiştir. Verilen bu çelişkili ATK raporları maalesef ki mahpusları hapishanelerde ölüme mahkum etmektedir. İki hafta önce annesinin görüşüne giden Muhlise Karagüzel'in kızı bizlere şu aktarımlarda bulundu: 'ben hapishane yollarında büyümüş bir kadınım, annem sık sık tutuklanırdı. En son birçok hastalığına ve ilerlemiş yaşına rağmen 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Devletin bize yaklaşımı politiktir. Annem rehabilitasyon adı altında insan onuruna aykırı bir şekilde hücrede tutulmaktadır. En temel haklardan olan sağlık hakkı annemin elinden alınmış durumdadır. Birçok hasta mahpus hapishanelerde yaşamını kaybetmektedir. Yakınlarımızı hapishanelerde kaybetmek istemiyoruz. Tüm insan hakları savunucularının bu ihlallere dur demek için bir an önce harekete geçmelerini talep ediyoruz' dedi.

'HASTA MAHPUSLARI DERHAL SERBEST BIRAKIN'
"Hasta mahpuslar, insan onuruna yaraşmayan koşullarda hapishanelerde tutulmaktadır. Sağlık hakları, yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. Muhlise Karagüzel şahsında tüm hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılması konusunda yetkili makamlara çağrıda bulunuyoruz. Hapishanelerdeki ölümleri durdurun, hasta mahpusları derhal serbest bırakın."