'Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin'
JKŞ Rojava kadın devriminin kazanımlarını büyütmek, Ortadoğu'ya kadın devrimini yaymak için neler yapılması gerektiğini tartışmak üzere ocak ayında çalıştay düzenleyecek. JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo ve SYPG temsilcilerinden Mizgîn Erebo, "Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin" şiarıyla düzenleyecekleri çalıştayda, devrimde rol alan kadın kurumlarıyla ortak tartışma yapmayı, Rojava devrimindeki kadın kurumlarının ortak bir irade açığa çıkarmasını hedeflediklerini söyledi.
Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), kadın devrimi gündemli çalıştay düzenleyecek. Birçok kadın kurumunun katılacağı çalıştayda, "21. yüzyıl neden kadın devrimleri yüzyılı", "Dünyadaki kadın özgürlük mücadelesinin tahlili" ve "Rojava kadın devriminin gelişim sorunları" başlıkları altında tartışma yapılacak. JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo ve Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) temsilcilerinden Mizgîn Erebo Özgür TV'de yayımlanan Özgür Rojava programında çalıştayın amacı ve hazırlık çalışmalarını anlattı.
Fadya Sîdo ve Mizgîn Erebo'nun yanıtları şöyle:
Öncelikle düzenleyeceğiniz çalıştay ile ilgili bilgi verir misiniz?
Fadya Sîdo: Öncelikle Sîmav Matbaası'nda şehit düşen Berîvan arkadaş şahsında bütün şehitleri anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz çalıştayın sloganı "Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin". Çalıştayda üç konumuz var. "21. yüzyıl neden kadın devrimleri yüzyılı", "Dünyadaki kadın özgürlük mücadelesinin tahlili" ve "Rojava kadın devriminin gelişim sorunları"...
Rojava devriminde yer alan Kongra Star, SYPG, Suriye Kadın Meclisi, Süryani Kadınlar Birliği, Ermeni Kadınlar Birliği gibi kadın kurumlarının çalıştaya katılmasını hedefliyoruz. Bu kadınların katılımıyla devrimin öncüleri olarak tecrübelerimizi birbirimizle paylaşalım istedik. Ortak bir iradenin çıkmasını, kadın örgütleri arasında birlik kurulmasını istedik. JKŞ olarak bu çalıştay için yürüttüğümüz çalışmalar bakımından toplantılar ve eğitimler gerçekleştiriyoruz.
KADIN DEVRİMİ FİKRİNİN TEMELLERİ GÜÇLENDİ
Katılımcılarından biri olarak sizin çalıştaydan beklentiniz nedir?
Mizgîn Erebo: Çalıştay kapsamında, 21. yüzyılın neden kadın devrimi yüzyılı olduğu tartışılacak. Bunun için 20. yüzyıla dönüp bakmamız, tarihsel araştırmalar yapmamız gerekir. 20. yüzyılda kadın özgürlüğü fikri konusunda bir birikim söz konusu. Bu da kadınların özgürlüğü için meşru mücadelesinin, özsavunmasının, örgütlenmesinin, binlerce yıldır görülen zulümden kurtuluşun temeli oluyor. Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, Krupskaya gibi öncülerimiz yol göstericilik yaptı. Toplumda kadınların varlık gerçeği açığa çıktı.
Bugün toplumsal kurtuluşu sağlamak, kapitalist sistemden kurtulmak istiyorsak en ezilen olan kadınları örgütlememiz ve güçlendirmemiz gerektiğinin farkındayız. Stratejik ittifakımız olan işçi emekçi erkeklerle kapitalist sisteme karşı birlikte mücadele etmemiz ve zafer kazanmamız gerektiğinin de farkındayız. Kapitalist sisteme karşı mücadeleyi kadınlar olarak tek başımıza zafere götüremeyiz, bunun farkındayız. Bu tartışmayı yapacağız çalıştayda.
2. bölümde ise çoğunlukla pratik alana dair tartışmalar olacak. Örneğin dünyada kadın özgürlük mücadelesinin durumu üzerine konuşacağız. #MeToo hareketi, bütün dünyaya yayılan Las Tesis eylemleri, kadın grevi gibi kadınların birçok mücadele örneği var. Kadın özgürlük mücadelesi her coğrafyada farklı zeminler de gelişiyor. Örneğin bugün Arjantin ile Reqa'da mücadele aynı olmaz. Bugün belki Arjantin'de tartışma kürtaj hakkı etrafında toplanırken, Reqa'da çocukların evliliğe zorlanması etrafında toplanıyor. Avrupa'da ücret eşitsizliği etrafında toplanıyor. Bu durum dünyanın parçalarına göre değişiyor.
Bu sorunların tümü kapitalist sistemden kaynaklanıyor. Konular farklı olsa da kapitalist sistem içinde kendisini var eden erkek egemenliğine karşı mücadele her yerde aynı. Erkek egemenliğine karşı mücadele ile kapitalist sisteme karşı mücadeleyi birbirinden ayırmamak gerekiyor.
Bir başlık altında da Rojava devriminin gelişim sorunlarını tartışacağız. 2014-15-16 yıllarındaki gibi bugün Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de öncelikli sorunumuz DAİŞ çeteleri değil. Bugün öncelikli sorun işgalci faşist Türk devletidir. Devrimin karşısında duruyor. Bu yüzden ihtiyaçlar değişiyor. DAİŞ çetelerine karşı YPJ ordu olarak kurulduğunda aynı zamanda Kadın Asayişi, HPC-JIN gibi farklı farklı özerk savunma kuvvetleri de kurulmuştu. Aynı zamanda toplumun içinde Mala Jin, devrim kurumlarında eşbaşkanlık sistemi oluşturulmuştu. Bunların hepsi faşist Türkiye rejimine karşı mücadelenin temelini oluşturuyor. Çünkü dikkat ettiğimizde faşist Türk devletinin uçakları kime saldırıyor? Öncelikle kadın yoldaşları hedef alıyor. Zehra Berkel yoldaşa yönelik saldırı da böyleydi. Jîyan Tolhildan yoldaşa yönelik saldırı da böyleydi. Bu şekilde birçok saldırı yaşandı. Buradaki hedef kadın aklını ve iradesini kırmaktır. Buna karşı Rojava devriminde ne yapıldı? Kadın devrimi fikrinin temelleri güçlendirildi. Bu da tartışacağımız konular arasında.
Bir diğeri ise Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar evlerinden çıktı, devrime katıldı, ama evlerimizin kapısını devrime tam olarak açamadık. Kadınların ev içi emeği de konuşmamız gereken bir başlık. Bu konularda ortak bir görüş oluşturabilmemiz için birlikte tartışacağız. Birbirimizin görüşlerini anlamalıyız. Bugün Rojava devriminde Süryani kadınlar, Ermeni kadınlar, komünist kadınlar, Kongra Star'lı kadınlar var. Rojava devrimindeki bu kesimler nasıl ortak bir irade açığa çıkaracak bunları konuşmak istiyoruz.
YPJ ÖRNEĞİNDEKİ GİBİ FİLİSTİNLİ KADINLAR BİRLİĞİNİ OLUŞTURULMALI
Rojava devrimi kadın devrimi olarak tanımlanıyor. Bu coğrafyada gerçekleştireceğiniz çalıştayın anlamını değerlendirir misiniz?
Mizgîn Erebo: Bugün Ortadoğu'da ateş altında yaşıyoruz. Bu ateş sadece Rojava'da değil Filistin'de, Rojhilat'ta, Sudan'da, Afganistan'da tutuşmuş durumda. Ortadoğu coğrafyasında devrim ateşini kadınlar tutuşturdu. Ortadoğu'da kadın devriminin öncülüğünü yapmak bizim görevimiz. Öncelikle bu görevi kabul etmeliyiz. Bu esas üzerinden Rojava devriminde yer almalıyız. Bu esas üzerinden Rojava devriminde mücadelemizi daha da yükseltmeliyiz.
İsrail siyonizmi her gün Filistin halkına yönelik soykırım saldırıları gerçekleştiriyor. Filistin'de YPJ örneğindeki gibi Filistinli kadınlar birliğinin olmamasını kendimize dert etmeliyiz. Filistin'deki mücadelenin gelişmesi için bunun temellerini tartışmalıyız. "Jin, jîyan, azadî" isyanını tartışmalıyız. Gerçekten de Rojava devrimi bu yönden özel bir rol oynuyor. Aynı zamanda bu isyanı devrim düzeyine ulaştırmamız gerekiyor. Bu hangi şekilde olur? Kadınların öncülüğünde halkçı bir isyan nasıl yürütülür? Bunları tartışmalıyız. Aynı zamanda bu isyanda örgütler kurulmalı. Basın örgütleri, askeri örgütler, komünler vb. oluşturulmalı.
ORTADOĞU'DA KADIN DEVRİMİNİN TEMELLERİNİ OLUŞTURMALIYIZ
Bugün Afganistan'da 2-3 kadın öğretmen yan yana gelip bir kağıdın üzerine slogan yazınca bu Afganistan bakımından büyük bir eylem niteliği kazanıyor. Çünkü kadın özgürlük mücadelesi bakımından en büyük karanlık Afganistan'da yaşanıyor. Uzak coğrafyalarda değiliz. Rojava devrimi nasıl kadın devrimi olarak parlıyor, Afganistan'da ise kadınlar bakımından büyük bir karanlık yaşanıyor. Caddelerdeki kadın heykellerine, kadın radyolarına saldırıyorlar. Kadınların bütün toplanma şekillerine saldırıyorlar. Bugün iki kadının sokakta yürürken birbiriyle konuşması engelleniyor, yasaklanıyor. Bu yüzden bu çalıştaya büyük önem veriyoruz. Sadece Rojava devrimindeki görevlerimizi değil aynı zamanda Ortadoğu'da kadın devriminin temellerinin oluşturulmasını esas almalıyız. Bu şekilde çalıştayın önemini görürüz.
ÇALIŞTAYIN AMAÇLARINI ANLATMAK İÇİN KADIN KURUMLARINI ZİYARET EDİYORUZ
Çalıştay hazırlık çalışmalarına dair bilgi verebilir misiniz?
Fadya Sîdo: Çalıştayın amaç ve hedeflerinin anlatıldığı bir dosya hazırladık. Devrimde yer alan kadın kurumlarını tek tek ziyaret ediyoruz. Dosyamızı bu kurumlara veriyoruz. Çalıştaya hazırlık için bazı toplantı ve eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bazı uluslararası örgütlerden video mesaj istedik. Devrimdeki kadın kazanımları üzerine bir sinevizyon hazırlanıyor.
KADINLARA DEVRİM İÇİN ORTAK İRADE KURULMASI ÇAĞRISI YAPIYORUZ
Son olarak mesajınız nedir?
Fadya Sîdo: JKŞ olarak bütün kadınlara bu devrim için birlik ve tek ruh olma, ortak bir iradenin kurulması çağrısında bulunuyoruz. Çağrımız devrimin gelişimi için. Sadece Rojava devriminin değil bütün dünyadaki devrim hareketleri için de geçerli. Sakine Cansız ile yoldaşlarının ve Rosa Luxemburg'un ölüm yıldönümündeyiz. Tekrardan bütün şehitleri anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz.
Mizgîn Erebo: Fadya yoldaş birçok şey dile getirdi. Bunun üzerine sloganımızı ekleyebilirim. "Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin".