22 Eylül 2024 Pazar

Kadıköy Belediyesi'nde grev kararı asıldı

Kadıköy Belediyesi yönetiminin işçilerin toplu sözleşme taleplerini karşılamaması üzerine Genel-İş Sendikası 1 Nolu Şube üyeleri belediye binasına grev kararını astı. İşçiler, görüşmelere açık olduklarını ancak geçinmeye yetecek, enflasyon oranında ücret artışı sağlanmadan ve gerekli yan haklar verilmeden grev kararından vazgeçmediklerini vurguladı.

CHP'li Kadıköy Belediyesi'ni temsilen patron sendikası SODEMSEN ve işçileri temsilen DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler grev kararı aldı.

Belediyenin işçilerin toplu sözleşme görüşmelerine katılmasını kabul etmeyerek masayı terk eden CHP'li belediye yönetimi, talepleri de kabul etmeyince işçiler Söğütlüçeşme'de bulunan Kadıköy Belediyesi binasına grev kararını astı.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve ESP MYK ve İstanbul il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Halaylarla başlayan eyleme çok sayıda işçi katıldı. İşçiler adına açıklama yapan Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Murat Aydoğan, TİS görüşmelerinde istenilen aşamaya gelemediklerini ifade etti, belediye patronunun yaptığı zam teklifinin hayatın gerçekliğinin dışında kaldığını söyledi.

Doğruluğu şaibeli TÜİK'in bile yüzde 80 enflasyon açıkladığına dikkat çeken Aydoğan, "Ailemizin, ülkemizin geleceği çocuklarımızın; bırakın özel ihtiyaçlarını, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığımız bu ortamda, bu koşullarda bir bilinmezliğe imza atmamızı bizden kimse beklemesin" dedi.

Greve hazırlık sürecinde görüşmeleri sürdürmeye açık olduklarını dile getiren Aydoğan, taleplerini masada kabul ettirmeyi umduklarını ancak bunun olmadığı durumda emeklerine ve haklarına sahip çıkacaklarını vurguladı. "Şimdi buraya alkışlarla grev sürecini başlatacak ilanımızı asıyoruz. Bugünden sonra her üye arkadaşım işyerlerimizde ilmek ilmek grevi örgütlemeli ve mücadeleden uzak durmamalıdır" diyen Aydoğan, tüm işçilere ve kamuoyuna belediye işçilerinin yanında olma çağrısı yaptı.

Daha sonra alkışlarla grev kararı belediye binasının camına asıldı. İşçiler, geçinmeye yetecek oranda bir maaş artışı, mesai saatlerinin 40 saatin dışına çıkmamasını, sosyal haklar, yakıt ve gıda gibi temel ihtiyaçlarda yardım talep ediyor.

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.