22 Eylül 2024 Pazar

Kadıköy Belediyesi işçileri: Biz sendikaya değil, sendika bize hesap verecek

Genel-İş yönetiminin ek protokol talebine sahip çıkmamasına tepki gösterdikleri için temsilcilikten alınan 9 Kadıköy Belediyesi işçisi hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. İşçiler, yaptıkları eylemin arkasında durarak sendikanın önce işçilere hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Şubat ayında DİSK'in düzenlediği bir basın açıklamasında Genel-İş sendikasının sahip çıkmadığı ek protokol talebini yükselttikleri için temsilcilik görevlerinden alınan 9 Kadıköy Belediyesi işçisine sendika tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. İşçiler, disiplin soruşturmalarına tepki göstermek için Kadıköy Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eyleme çok sayıda belediye işçisi ve demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi katıldı. 

SEVDASIZ: İŞÇİLER YENİ BİR İRADE GÖSTERECEKTİR
Açıklamada ilk sözü disiplin soruşturması açılan işçilerden Cemal Sevdasız aldı. Süreci anlatan Sevdasız, 2021 sonunda işçilerin ekonomik kriz altında ezilmemesi için ek protokol istediklerini ancak sendikanın bu talebe kulak vermediği gibi kendilerini çeşitli suçlamalarla engellemeye çalıştığını aktardı. Bunun üzerine DİSK'in düzenlediği bir basın açıklamasında en temel haklardan biri olan eleştiri hakkını kullandıklarını belirten Sevdasız, bundan rahatsız olan sendikanın kendilerini temsilcilikten aldığını ifade etti. 

Görevden alma sürecinden sonra şimdi ise Whatsapp mesajlarıyla haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını öğrendiklerine dikkat çeken Sevdasız, birkaç ay içinde sendikada delege seçimlerinin yapılacağını, sendika yönetiminin bu seçimlere katılmalarını engellemek için kendilerine disiplin cezası vermek istediğini vurguladı. Sevdasız, "İşçiler yeni bir irade gösterip yeni adayları, yeni önder işçileri ortaya çıkaracaktır. Bu önder işçiler yine mücadelesine devam edecektir" dedi. 

ARSLAN: YARIN SAAT 13.00'TE ŞUBE BİNASI ÖNÜNDEYİZ
Basın açıklamasını işçiler adına Nebahat Arslan okudu. Süreci anlatan Arslan, sendika şube yönetimi ve genel merkezinin antidemokratik tavrında ısrarcı olduğunu kaydetti. "Arkadaşlarımız işçiye ne yalan söyledi ne de kendileri için konfor alanı yaratmaya çalıştılar. Sendikasına aidiyeti yıpranmış işçiler olarak, yaşanan ekonomik krizde işçiler daha fazla yoksullaşmasın diye sendikayı işçi haklarını savunmaya, yani işini yapmaya davet ettiler" ifadelerini kullanan Arslan, Kadıköy Belediyesi'nde çalışan işçiler olarak bu mücadeleyi desteklediklerini vurguladı. DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu şubesinin 23 Eylül'de imzalanan TİS'i hala işçilerle paylaşmadığına dikkat çeken Arslan, "İşçiye sahte evrakla grev kararı asma eyleminde halay çektiren, işçilerin ek protokol talebine sahip çıkmayan, yoksullaşmamıza neden olan sendika yönetimi önce bunun hesabını vermelidir" dedi.

Yarın saat 13.00'te görevden alınan ve hakkında disiplin soruşturması açılan işçilerin şube binasında ifade vermeye çağrıldığını belirten Arslan, kendisini savunması gerekenin işçiler olmadığını dile getirdi ve şöyle devam etti: "İrademizi kimseye ezdirmeyeceğimizi herkes bilmelidir. Yarın öğlen 12:30'da sizi de işçi iradesine, irademize sahip çıkmak üzere orada olmaya çağırıyoruz. Bu böyle gitmez. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz."

Daha sonra kurulan açık kürsüde söz alan işçiler tek tek söz alarak Genel-İş yönetiminden hesap sordu.

AY: BİZ SİZE SAVUNMA DEĞİL, SİZ BİZE HESAP VERECEKSİNİZ
Hakkında disiplin soruşturması açılan temsilci işçilerden Nazan Çam Ay, şu ifadeleri kullandı: "Sevkle ilgili mesaj geldiği anda şunu düşündük: Biz neyi savunuyoruz? Niye ben size savunma veriyorum? Ben savunma vermeyeceğim, arkadaşlarım da savunma vermeyecek. Siz bize bu süreci nasıl yürüttüğümüzün hesabını vereceksiniz. Biz çıktık o meydanda bunu söyledik. Tuttuğumuz pankartların, dövizlerin arkasındayız."

Sendikanın genel ahlak ve ilkelerine karşı bir şey yapmadıklarını vurgulayan Ay, anayasal hakları olan eleştiri hakkını konfederasyon başkanının açıklamasında kullandıklarını dile getirdi. "Bunda bir beis görenler, bunu genel ahlak ve ilkelere bağlayanlar dönün tüzüğünüze bir bakın. Biz yaptığımız eylemin arkasındayız, arkasında olmaya devam edeceğiz. İşçi örgütlenmesi, işçi mücadelesi temsilci koltuklarıyla, şube yönetimi koltuklarıyla yapılacak bir şey değil" diyen Ay, tüm belediye işçilerinin de bu durumun farkında olduğuna işaret etti ve sendika yönetimine bir savunma borçlu olmadıklarının altını çizdi.

Eylem boyunca, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Birleşen işçiler yenilmezler" sloganları atıldı.