5 Ekim 2024 Cumartesi

Kaçırılan Yavuz kardeşler ajanlık dayatmasına maruz kaldı, tehdit edildi

Barış ve Savaş Yavuz, ağustos ayında kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldı, ajanlık dayatmasına maruz kaldı, tehdit edildi. İHD'ye suç duyurusunda bulunan Yavuz kardeşler yaptıkları açıklamada, Kürt kimliklerinden ve HDP'de yürüttükleri siyaset nedeniyle hedef olduklarını belirtti. 

Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılan, ajanlık teklifine ve şiddete maruz kalan Barış Yavuz ve Savaş Yavuz için İnsan Hakları Derneği İstanbul şube binasında basın toplantısı düzenlendi. Basın Toplantısına İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı.

Barış Yavuz, "25 Ağustos günü kardeşim ile ben, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldık. Araba ile birkaç tur attıktan sonra ormanlık bir alana götürdüler. Orada ablam ile ilgili sorular sordular nerede, ne yapıyor diye. Bilmediğimizi söylediğimizde bizi tehdit ederek şiddet uyguladılar. Bağırmaya başlamamız üzerine alana yakın esnaflar gelmeye başladı" dedi.

'KÜRT KİMLİĞİMİZDEN VE HDP'DE AKTİF OLMAMIZDAN KAYNAKLI'
Savaş Yavuz da kaçırılmalarının sebebinin Kürt kimliği ve ailesinin aktif bir şekilde HDP içerisinde siyaset yürütmesi olduğunu belirtti. Yavuz, "Ablam on bir yıl cezaevinde kaldı ve çıktıktan sonra yurt dışına gitti. Üzerimizde yıllardır Kürt kimliğimizden ve aktif siyaset  yürüttüğümüzden dolayı bir baskı vardı. Ablam yurt dışına gittiği için onun hakkında bilgi almaya çalıştılar, bilmiyoruz dediğimizde sizi tekrar alırız diye tehdit ettiler" ifadelerini kullandı.

Can güvenliklerinden tedirgin olduklarını ve gerekli suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yavuz, "Yıllardır süren devletin ajanlaştırma politikasına dikkat çekerek "Bu ülkede faili meçhul birçok olay oldu hiçbiri aydınlatılmadı" dedi.

YOLERİ: HUKUK DIŞI FAALİYETLER CEZALANDIRILMALI
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise Hukuksuzluklara karşı devletin açık sorumluluğu olduğu hatırlattı. Yoleri, "Yapılan suç duyurularını etkin bir biçimde soruşturma konusu edilerek bu hukuk dışı faaliyetlerin cezalandırılması için yargının etkin bir tutum alması ihtiyacı ortadadır" diye konuştu.

Devletin bu hukuk dışı kaçırma, ajanlaştırma politikasının karşısında olduklarını belirten Yoleri, devlete sorumluluk alma çağrısı yaptı.