26 Kasım 2024 Salı

Julian Assange'ın ABD'ye iadesi onaylandı

İngiltere İçişleri Bakanlığı, ABD'nin Ortadoğu'da işlediği savaş suçlarını ortaya çıkaran Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesine dönük verilen Yüksek Mahkeme kararını onayladı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iadesini onayladı. 

Julian Assange, ABD'nin 2010-2011 yıllarında Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarına delil oluşturan pek çok gizli belge ve görüntüyü yayınlamış, bu nedenle ABD tarafından "casusluk"la suçlanmıştı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Assange, 2012 yılında Ekvador'a siyasi sığınmacı olarak başvurmuş, başvuru talebinin kabulü üzerine uzun yıllar Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşamını sürdürmüştü. 2019 yılında Ekvador'un sığınma hakkına son vermesi üzerine ABD'nin iade talebiyle tutuklanan Assange, İngiltere'deki yüksek güvenlikli bir hapishaneye götürülmüştü.

İngiltere'deki yerel mahkeme Assange'ın sağlık sorunları sebebiyle ABD'ye iadesini reddetti ancak ABD hükümetinin temyize gitmesi sonucu Yüksek Mahkeme iadenin gerçekleşmesi yönünde karar verdi. Son olarak ise İngiltere İçişleri Bakanlığı, iade kararını onayladı.

WIKILEAKS: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN KARA BİR GÜN
İade kararının onaylanmasına ilişkin açıklama yapan Wikileaks, bugünün basın özgürlüğü ve demokrasi için kara bir gün olduğunu belirtti. Assange'ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldığı kaydedilen açıklamada, davanın siyasi olduğuna dikkat çekildi. Assange'ın temyiz hakkını kullanacağı ifade edilen açıklamada, Ortadoğu'da savaş suçları işleyen ABD'nin bunu ortaya çıkaranlardan intikam almaya çalıştığı dile getirildi. 

İadenin gerçekleşmesi halinde, Assange 175 yıla kadar hapisle yargılanacak.