20 Eylül 2024 Cuma

JKŞ'nin 'Rojava devriminde kadın kazanımları' çalışmaları devam ediyor

Devrimci Komünist Kadınlar'ın (JKŞ) başlattığı 'Rojava devrimine kadın kazanımları ve devrimin gelişim sorunları çalışmaları sürüyor.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) "Rojava devriminde kadın kazanımları ve devrimin gelişim sorunları" başlıklı kampanya kapsamında Dirbêsiyê'de çalışmalarını sürdürüyor.

Kampanya kapsamında ev ziyaretleri gerçekleştirildi ve kadın kanunları, devrimin kadın kazanımları ve kadına dönük şiddet üzerine tartışmalar yürütüldü. Konu kapsamında, TKŞ binasında kadın toplantısı yapıldı. Toplantıda 13 Haziran tarihinde devrimci görevlerinin başındayken ölümsüzleşen komünist genç kadın Elende El Muhammed de anıldı.

Etkinlik Elende El Muhammed şahsında ölümsüzleşen devrimciler için saygı duruşu ile başlatıldı. Elende El Muhammed'in mücadele yaşamı anlatıldı. Elende El Muhammed'in genç kadınların komünist öncüsü olduğu kadar JKŞ'nin kuruluşunda büyük emekleri olduğu belirtildi. Elende El Muhammed'in anısına sahip çıkmanın, kadın devrimi kazanımlarını korumak geliştirmek anlamına geldiği vurgulanan konuşmada "Elende El Muhammed'in hayallerini gerçekleştireceğiz" denildi.

ERKEK EGEMENLİĞİNE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE
JKŞ'den Fatma Hîsen Rojava devriminde kadın kazanımları ve devrimin gelişim sorunları üzerine seminer verdi.

Fatma Hisen konuşmasında, devrimde hala var olan küçük yaşta evlilikler, çok eşli evlilikler, kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet konuları üzerinde durdu. Bunların devrimde, kadın kanunlarında yasak olmasına rağmen toplumsal yaşamda kadın kanunlarının uygulanmasının zayıf olduğunu söyledi. Bunların da kadın devrimini geriye götürdüğünü, bunun önüne geçmenin kadınların örgütlü mücadelesini büyütmeleriyle mümkün olduğunu söyledi.

Kadına dönük şiddet örnekleri kadar çocuklara dönük cinsel suçların açığa çıkmaya başladığını söyleyen Hisen, cinsel suçlar işleyen erkeklerin kadınlardan oluşan mahkemelerde yargılanması gerektiği, kadın adaletiyle suçluların cezalandırması gerektiğini belirtti. Fatma Hisen, "Erkek egemen saldırılara karşı daha güçlü örgütlü mücadele yürütmeliyiz" sözleriyle konuşmasını bitirdi. Yürütülen tartışmalarla etkinlik bitirildi.

ELENDE EL MUHAMMED QAMİŞLO'DA ANILDI
Komünist genç kadın Elende El Muhammed Qamişlo'da yapılan etkinlikle anıldı. TKŞ binasında yapılan anmada, Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) açıklaması okundu. TKŞ adına yapılan konuşmada komünist genç kadın Elende El Muhammed'in yaşamı anlatıldı. Elende El Muhammed ile birlikte CKŞ ve JKŞ çalışmalarına yer alan arkadaşlarının anlattığı anıların ardından anma etkinliği bitirildi.